Työteliään parin jälkipolvet koolla

Jarmo Matila (vas.), sekä hänen setänsä Paavo, Eero ja Mauno pohjustivat sukujuhlaa yhteisillä hetkillä veljeksille tärkeillä paikoilla.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vankat paalijärveläiset sukujuuret omaavan Matilan suvun jälkipolvi oli kokoontunut jo pari vuotta sitten suunniteltavaksi pidettyyn sukujuhlaan. Alma ja Eeli Matilan 14 lapsen jälkipolvea on elossa 250 ja heistä 120 oli saapunut tapaamaan toisiaan ja juhlistamaan Eeli-vaarin ja Alma-mummun perintöä.

Tiina Harjulla ja Asko Ranta-aholla riitti juttua suvusta ja sen vaiheista Alma ja Eeli Matilan jälkeläisten sukujuhlassa.

Eeli Matila oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka oli perustamassa nykyisin Jamin Kurejoen toimipisteenä tunnettua maatalousoppilaitosta, meijeriä ja myös Alajärven Sähköä.

MAINOS

Eeli Matilalla oli maatilan lisäksi tiilitehdas, joka liittyi hänen rakennushankkeisiinsa. Eeli-vaari toimi monien rakennushankkeiden – kuten esimerkiksi Paalijärven koulun, Alajärven vanhan sairaalan ja monien siltatöiden – työnjohtotehtävissä.

Kohtaamisia ja sydämen kutsu

Matilan sukua on luonnehdittu avuliaaksi. Työ on ollut eetos, kaiken mitta. Matilasta sai apua monitaitoisilta ihmisiltä. Edistyksen askeleissakin oltiin ahkeria, sillä traktori hankittiin ensimmäisten joukossa. Eeli Matila kuoli 47-vuotiaana ja Alma-puoliso 53-vuotiaana.

Tiina Harjua oli pyydetty pitämään juhlapuhe aiheesta Sydämen kutsu. Hän työskenteli diplomi-insinöörinä kemian alalla ja myöhemmin muiden muassa päästötutkijana Ilmatieteen laitoksen palveluksessa Pohjois-Makedoniassa.

Oman sydämensä kutsun hän lähti toteuttamaan vuorotteluvapaalla Keniassa ja teki koulutus- ja valistustyötä huumeidenkäyttäjien parissa. Vuonna 2016 hän lähti Suomen Lähetysseuran vapaaehtoiseksi Botswanaan tekemään työtä projektitasolla lasten, nuorten ja perheiden parissa. Tällä hetkellä hän toteuttaa sydämensä kutsua työskentelemällä diakoniatyöntekijänä Kirkkonummen suomalaisessa seurakunnassa. Suku merkitsee Harjulle paljon.

– Äitini on kasvanut maatilalla. Vuonna 2019 kun työskentelin ulkomailla, tulin kesälomalla Suomeen ja Alajärvelle. On merkityksellistä, että suku on olemassa.

Harju on tehnyt vapaaehtoistyötä 18-vuotiaasta saakka.

Monessa mukana

Suvun vanhimmat ovat veljekset Eero, Paavo ja Mauno Matila. Mauno Matila mainitsee, että heitä veljeksiä on pidetty kohtuumukavina ja kovina tekemään töitä. Vaasassa asuva Paavo Matila teki elämäntyönsä maatalouskoneiden korjaajana, alajärveläinen Eero Imatran Voimalla ja sittemmin Fortumilla sähkölinjojen rakentajana. Mauno-veli toimi yli 30 vuotta pankkialalla ja viimeksi Alajärven seurakunnan talouspäällikkönä.

– Täällä on paljon nuorta porukkaa, jota en ole nähnyt, huomaa Mauno Matila.

Veljekset kertovat olleensa Kuortaneella järjestetyssä serkkutapaamisessa, joka oli tullut heille yllätyksenä.

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Jarmo Matila on toiminut sukujuhlien primus motorina. Hän kertoo ajelleensa setiensä kanssa Pikku-Massikalla setiensä kanssa paikoissa, jossa nämä ovat olleet paimenessa.

Yhdessä muisteltiin menneitä ja olleita. Näistä koostettiin viiden minuutin mittaisia videopätkiä, joita kertyi seitsemän kappaletta. Videot esitettiin Paalijärven tanssilavalla pidetyssä sukujuhlassa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven keskustaan valmistui seitsemän vuokra-asuntoa
Seuraava artikkeliSuninsalmella hieman sinilevää