Sääksjärven Iltatori-tapahtuma tarjoaa kohtaamispaikan ja ilmaisia myyntipaikkoja

689
Marko Aho toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi Iltatori-tapahtumiin torstaisin, niin uudet kuin vanhatkin myyjät ja kävijät.
Mainos[adrotate banner="3"]

Sääksjärven nuorisotalon terassilta kuului iloinen puheensorina, kun kolmas Iltatori-tapahtuma oli aluillaan torstaina 11. elokuuta.

Unna Mäkelä on saapunut paikan päälle maitokärryillä äitinsä vetämänä.

Lähestyessä nuorisotaloa alkoi nenään kantautua vastustamaton makkaran tuoksu ja kahvikin höyrysi pannussa vieressään pellillinen vastaleivottua maukkaan näköistä mustikkapiirakkaa. Tarjolla oli myös muun muassa mehua, limsaa ja jäätelöä. Tarjoilupöydän takana pyöri, hymy kasvoillaan palvellen, Sääksjärven nuorisoseura ry:n puheenjohtaja Marko Aho.

MAINOS

– Tämän on tarkoitus olla kyläläisille sellainen kohtaamispaikka, jonne voi tulla tapaamaan tuttuja ja samalla nauttia vaikkapa kahvit ja ostaa myyjiltä tuotteita, Marko esittelee hyväntuulisena tapahtumaa.

– Myyjiä ja kävijöitä toivoisi vaan kovasti lisää. Kaikki myyjät ja kirpputorimyyjät ovat enemmän kuin tervetulleita pitämään myyntipöytää tänne torstai-iltaisin parin tunnin ajaksi.

Salme Väkiparta, Mirja Elgland ja Tuula Peltokangas ovat kokoontuneet nauttimaan kahvihetkestä ja kesäillasta nuorisoseuran terassille.

– Viime vuonna oli vielä mahdottomasti porukkaa, myyjiäkin oli 15-20, nyt meno on siitä hiipunut, Marko harmittelee ja jatkaa juttuhetken aikana pöydän eteen kerääntyneiden asiakkaiden palvelua.

Merkillinen menopeli

Lähiseudun asukkaat näyttivät kuitenkin löytäneen tiensä torille, kaikenikäisiä oli liikenteessä. Noin puolet kävijöistä olivat kurvanneet autoilla pihaan ja toinen puoli oli reippaillut paikalle pyörillä. Luultavasti pieni osa myös apostolinkyydillä. Mutta eräs parivaljakko oli valinnut hieman erikoisemman kulkupelin. Mikäs sieltä saapuikaan?

– Jalat on ihan puutunut, päivittelee tämän kulkuvälineen matkustaja, Unna Mäkelä, äidilleen noustessaan kyydistä matkan päätteeksi. Naisväki oli valinnut komeat, sini-ruskeat maitokärryt saapuakseen nuorisotalon pihaan, jonka vetojuhdaksi Unnan äiti oli päätynyt.

Puitteet olivat kaikilta osin kunnossa toritapahtumaa ajatellen, sää suosi myyjiä ja vierailijoita, aurinko paistoi ja lämmintäkin riitti terassilla istuskeluun. Väkeä oli saapunut myös Perhon Peltokankaalta nauttimaan kesäillasta.

Tuula Peltokangas päätti ostaa paikallista itsetuotettua hunajaa itselleen, jota Yrjö Mäkelän pöydästä löytyi itsetuotettua perunan lisäksi.

– Kyllä on hyvää piirakkaa, hehkuttaa perholainen Mirja Elgland mielissään vieressä istuvalle sääksjärveläiselle Salme Väkiparralle, joka on alunperin itsekin Perhosta lähtöisin.

– Tällainen tori pitäisi olla kyllä joka kylällä, toteaa Salme, seurassaan kahvia siemailevat Mirja Elgland ja Tuula Peltokangas asialle kannatusta antaen. Nauravainen ja toritapahtumista kiitollinen naiskolmikko vaikutti viihtyvän erinomaisesti nuorisotalon terassilla ja juttua riitti.

Rompetori suunnitelmissa

Anne-Mari Timonen oli tullut myymään omia tuotteitaan, tarjolla oli muun muassa kortteja, avaimenperiä sekä leipomuksia. Omatekoisista leipomuksista enää kuivakakku oli jäljellä kauniisti sellofaaniin käärittynä.

– Pullat meni, vielä kakkua on tarjolla, Anne-Mari sanoo esitellen herkullisen näköistä kahvipöydän herkkua.

Seuraavassa pöydässä oli tarjolla luonnonmukaisesti tuotettua ja käsin kerättyä perunaa, sekä itsetuotettua hunajaa. Perunalajikkeita oli tarjolla kolmea sorttia: Jazzyä, Siikliä ja Jussia. Myyntipöydän ääressä oli pariskunta tiedustelemassa eri perunalajikkeista.

Anne-Mari Timonen on saapunut myymään tuotteitaan iltatorille.

– Tässä on kaunis ja ohut kuori, esittelee Yrjö Mäkelä Jazzy-nimistä perunalajiketta. Vastauksiin tyytyväinen pariskunta päätyy ostamaan kyseistä lajiketta ja ostotapahtuma saadaan päätökseen.

Mielenkiintoa kyllä vaikuttaa riittävän toritapahtumille kävijöiden keskuudessa, sillä pariskunta jatkaa kysymällä tältä paikalliselta myyjältä, kuinka iltatorilla homma pelaa. Saako tuoda omia tavaroita myytäväksi ja maksaako se kenties jotain?

– Kuka vain voi tulla ja myydä tavaroitaan, myyntipaikka on ilmainen, tietää Yrjö, joka on myös vahvasti mukana nuorisoseuran toiminnassa.

– Uutena ajatuksena meillä on myös, että tämän yhteydessä voisi olla rompetori, jonne jokainen voisi tuoda käyttökelpoista itselle tarpeetonta ”roinaa”. Voisimme myydä hyväkuntoista lahjoitettua tavaraa eteenpäin, tuotot käytettäisiin nuorisoseuran hyväksi. 

– Ja sitten voisi olla myös sellainen pöytä, että tavara vaihtuisi ilman rahaa. Sinne voisi tuoda itselle tarpeetonta hyväkuntoista tavaraa ja tarvitsevat voisi siitä ottaa mieleisiään tuotteita omakseen, Yrjö selittää nuorisoseuran suunnitelmia.

Iltatorilla oli monenikäistä kävijää.

Kovia kemuja

Suurin asiakastulva on vihdoin hellittänyt Marko Ahon johtaman myyntipöydän tuntumasta ja jutustelua päästään jatkamaan. Marko kertoilee nyt hieman Sääksjärven nuorisoseura ry:n tulevista tapahtumista ja suunnitelmista lisää.

– Tapahtumia ja tilavarauksia on mukavasti, on joitakin yksityisiä hääjuhlia, mutta myös esiintyjiä on luvassa.

– Nyt voin sanoa, että on muuten kovia kemuja tulossa, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Jo parina vuonna on ollut tarkoitus saada esiintymään eräs tunnettu esiintyjä, mutta ei olla saatu sopimaan aikatauluja vielä yhteen.

– En ehkä vielä lähde paljastamaan, kuka tämä on, mutta voin luvata, että 200-paikkainen nuorisoseuran talo on varmasti täynnä väkeä ja liput myyty hetkessä loppuun, Marko myhäilee salaperäisesti silmät innosta loistaen.

Jäämme siis odottamaan, mitä tuleman pitää. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Sääksjärveltä löytyy yhä vipinää tekemistä etsiville ja lisää tapahtumia kehitellään alati kylälle.

Sääksjärven Iltatori- tapahtuma on tarjolla jokaiselle kynnelle kykenevälle vielä vähintäänkin 1.9. saakka, mutta mahdollisuuksien mukaan vielä pitkälle syksyyn. Sateetkaan eivät tämänkaltaista tapahtumaa kaada, sillä hyvänkokoinen katettu terassi tarjoaa sateensuojaa sekä tilaa isommallekin määrälle porukkaa.

Myöhemmin syksymmällä avautuu mahdollisuus levittäytyä myös sisätiloihin pöytineen. Iltatorille voi tulla kenkiin katsomatta kuka tahansa myymään omia tuotteitaan ilman veloitusta torstaisin kello 18-20.

Annika Brander

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa