1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Keliakiaviikolla tietoa sairauden monista muodoista

Valtakunnallinen Keliakiaviikko on 5.-11.9. Viikolla on joka vuosi tietty teema, jonka merkeissä keliakiayhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia ja muuta toimintaa. Tänä vuonna viikon teema on ”Matti sairasti tietämättään. Sairastatko sinäkin?” Kampanjaviikon keulakuvana toimii olympiauimari Matti Mattsson.

Vuoden 2022 keliakiaviikon tavoitteena on lisätä yleistä keliakiatietämystä ja vaikuttaa sitä kautta siihen, että keliakian alidiagnostiikka vähenee ja mahdollisimman moni 70000 diagnosoimattomasta keliaakikosta saisi diagnoosin sairaudelleen.

MAINOS

Keliakiadiagnoosin on saanut noin 40000 suomalaista, joten valtaosa keliakiaa sairastavista sairastaa sitä tietämättään. Keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio.

– Keliakian ilmeneminen on hyvin monimuotoista, kertoo Härmän seudun Keliakiayhdistyksen alajärveläinen puheenjohtaja Tapio Höykinpuro.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Suolinukkavaurion takia ravintoaineet eivät imeydy elimistöön kunnolla. Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa, alttius sairauteen on perinnöllistä. Keliakiaa ei voi ehkäistä. Suomessa keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä.

Keliakian oireet ovat monimuotoisia ja hyvin yksilöllisiä. Oireita voi esiintyä sekä ruoansulatuskanavassa että sen ulkopuolella.

Keliakia voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Tällöin oireiden yhdistäminen keliakiaan ei ole helppoa. Oireettomuus tai vähäoireisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei sairautta tarvitsisi hoitaa.

Yhä useammin keliakia löydetään aikuisiässä ruoansulatuskanavan ulkopuolisten oireiden tai liitännäissairauksien tutkimusten yhteydessä. Ruoansulatuskanavan ulkopuolisia oireita voi olla monenlaisia.

Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana, jolloin on kyse ihokeliakiasta. Ihottuman mielipaikkoja ovat kyynärpäät, polvet, hiuspohja ja pakarat. Lapsella kasvun hidastuminen voi olla ensimmäinen oire keliakiasta.

– Mahavaivat ja huonot veriarvot ovat ne oireet, jotka ihmiset usein tunnistavat ja alkavat epäillä keliakiaa, Höykinpuro sanoo. – Sen sijaan monet muut oireet ovat sellaisia, että lääkärissäkin voidaan tutkia aivan muita asioita eikä osata yhdistää niitä keliakiaan.

Härmän seudun keliakiayhdistys, joka toimii Kauhavan ja Järviseudun alueen kunnissa, on noin 200 jäsenen yhdistys.

– Sairastavia alueella on paljon enemmän ja toivoisikin, että mahdollisimman moni liittyisi myös yhdistykseen.

Höykinpuro kertoo, että yhdistykseen kuuluvat saavat asiantuntijaneuvontaa ja -ohjausta, lehden sekä ajankohtaista tietoa ja voivat osallistua paikallisiin tapahtumiin, kuten retkiin, luennoille, leivonta ja pizzailtoihin, joita jälkimmäisiä paikallinen yhdistys järjestää eri puolilla toimialuettaan.

Liitto pyrkii lisäksi vaikuttamaan sairastavien sosiaaliturvaan ja lisäämään yleisesti tietoutta keliakiasta.

Keliakiaviikolla tätä tietoisuutta keliakiasta ja sen tunnistamisesta pyritään lisäämään, jotta mahdollisesti keliakiaa sairastavat osaisivat hakeutua tutkimuksiin.

Torstaina 8.9. Tapio Höykinpuro on tavattavissa Alajärven apteekilla jakamassa keliakiatietoutta oman kokemuksensa, tiedon ja tarjolla olevan materiaalin kautta. Paikalla on mahdollisuus myös vastata kyselyyn, jossa voi tunnistaa omien oireidensa mahdollista liittymistä keliakiaan.

Paikan päällä on mahdollisuus liittyä myös Keliakiayhdistyksen jäseneksi ja saada käyttöönsä jäsenedut. Tapio on paikalla apteekissa kello 12 eteenpäin.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät