Alajärven Osuuspankki vakavaraisena uuden toimitusjohtajan otteeseen

Markku Pelkonen aloitti Alajärven Osuuspankin toimitusjohtajana syyskuun alussa. Aika on haastava, mutta tulevaisuuteen katsotaan luottavaisena, onhan takana vakavarainen ja hyvin hoidettu pankki.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Osuuspankin toimitusjohtaja vaihtui syyskuun alussa, kun pankinjohtajana 6,5 vuoden ajan toiminut Markku Pelkonen tarttui tehtävään Jari Leivon jäädessä eläkkeelle.

Kun toimitusjohtajan paikka tuli hakuun alkuvuonna, oli Pelkoselle selvää, että hän pyrkisi tehtävään. Turusta lähtöisin oleva, Keski-Suomen Osuuspankista Jyväskylästä Alajärvelle saapunut Pelkonen kotiutui alueelle vahvasti jo viime vuosien aikana.

MAINOS

Alajärven Osuuspankin palveluksessa on tällä hetkellä 18 henkilöä ja tarjolla on täydet palvelut. Henkilöstö koostuu pitkän linjan tekijöistä kuin nuoremmastakin väestä, joiden osaaminen täydentää toinen toisiaan. Asiakastyytyväisyys on korkea ja asiakkaat arvostavat sitä, että suorat puhelinnumerot eri asiantuntijoille löytyvät helposti.

– Edeltäjäni ovat tehneet todella hyvää työtä, joten olen saanut astua isoihin saappaisiin.

Johtajana Pelkonen kertoo olevansa vaativa, mutta hän myös jakaa vastuuta. – Olemme menneet yhä enemmän itseohjautuvaan malliin, jossa annan suuntaviivat ja niiden sisällä voi tehdä varsin itsenäisiä ratkaisuja.

– Uutena meillä on nyt kokeilukulttuuri, eli teemme välillä asioita uudella tavalla, eri lailla kuin ennen. Kokeilu ei välttämättä jää pysyväksi, mutta niistä opitaan aina jotain uutta.

– Haluan olla helposti lähestyttävä niin työntekijöille kuin asiakkaillekin. Haluan olla edelleen myös asiakkaiden kanssa tekemisissä, vaikka johtaminen vie aikaa. Valvovat viranomaiset vaativat pankeilta paljon. Se on hyvä, koska se tuo turvaa asiakkaille ja he voivat luottaa, että pankki kykenee hoitamaan velvoitteensa.

Inflaatio tulevan talven haasteena

Sen jälkeen, kun Pelkonen haki toimitusjohtajan paikkaa alkuvuodesta, maailma on muuttunut paljon. Geopoliittinen tilanne, inflaatio ja korkotason palautuminen normaaliksi ovat luoneet myös pankkialalle uudenlaisia haasteita.

– Palkkakehitys ei nouse samassa tahdissa inflaation kanssa ja on selvää, että kohti vaikeampia aikoja ollaan menossa. Ennusteiden mukaan olemme ensi vuonna taantuman kynnyksellä, mutta tämänhetkisen tiedon valossa sen ei pitäisi olla pitkä eikä syvä.

Pelkonen kokee, että vaikka ajat haastavat, on eteenpäin suunnattava positiivisin ajatuksin ja hyviä ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin etsien. Pankkitoiminnan on tärkeää pysyä johdonmukaisena, vastuullisena ja läpinäkyvänä.

Inflaation kanssa painiskeleville asiakkailleen pankki haluaa olla apuna ja tukena. – Pankkimme on vakavarainen ja sillä on puskureita vaikeiden aikojen varalle, voimme luottavaisesti katsella elämää järviseutulaisten lasien silmin, Pelkonen toteaa.

Kaikista haasteista huolimatta Pelkonen on luottavainen. – Luottoja myönnettäessä kotitalouksille tehdään stressitesti, jossa koroksi lasketaan kuusi prosenttia. Nykyisellä korkotasolla tuohon on vielä matkaa ja se antaa pelivaraa myös muiden kustannusten nousulle.

Toki pankki varautuu myös luottotappioihin, mikä kuuluu pankkitoimintaan, mutta esimerkiksi 90 -luvulla koettuja mittavia realisointeja nyt tuskin nähdään. – Kun ihmisillä vain riittää työtä, löytyy myös ratkaisuja.

Markkinoiden muutos ei Alajärven Osuuspankin alueella vielä näy, sillä asuntolainoja otetaan normaaliin tahtiin ja yrityspuolella korona-aikana vähissä olleet investoinnit ovat nyt lähteneet liikkeelle.

Hyvä työllisyystilanne vaikuttaa haasteiden vastapuolena positiivisesti, mutta Pelkonen toteaa, että matalapalkka-aloilla työskenteleville inflaatio tuo enemmän haasteita. Näissäkin tapauksissa yritetään yhdessä löytää sopivat ratkaisut, joten pankkiin kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä.

Osuuspankilla on alueellaan paitsi liiketoiminnallinen, myös yhteiskunnallinen rooli. Tämä näkyy mm. urheiluseuroille myönnettävänä tukena.

Pankki on muutoinkin vahvasti kiinni alueessaan, sillä jos alue ja sen ihmiset menestyvät, myös pankki menestyy. – Alajärven ympäristössä on paljon pieniä kuntia, joten tämä on hyvä kaupan paikka. Alueena tämä on vireä ja palveluihin on satsattu paljon.

– Tällä seudulla on kaikki edellytykset selvitä tulevaan ja toivottavasti myös mahdollisimman moni nuori jäisi tänne, löytäisi koulutusta ja mukavia työpaikkoja. Näin alue säilyy elinvoimaisena jatkossakin, Pelkonen toteaa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliRisikko Nelimarkka-museolla poliitikkojen työharjoittelussa
Seuraava artikkeliAuton Päivä-tapahtuma Vimpelissä tarjosi simulaattorielämyksiä sekä wanhoja autoja