24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Auton Päivä-tapahtuma Vimpelissä tarjosi simulaattorielämyksiä sekä wanhoja autoja

Autoliiton luomaa Auton Päivää vietettiin lauantaina 3. syyskuuta 26. kertaa. Teemapäivän tarkoituksena on herättää keskustelua henkilöauton merkityksestä Suomessa. Tänä vuonna pinnalla ovat erityisesti liikkumiskustannusten nousu ja rapistuva tiestö.

Vimpelissä tapahtumapaikalle Seo:n pihaan saapuessa ei polttoaineen hinnoista purnausta kuulunut, eikä tiestöstäkään valiteltu. Näiden sijaan Autoliiton Järviseudun osasto oli järjestänyt aurinkoisen huoltoaseman pihaan ihasteltaviksi toinen toistaan hienompia vanhoja autoja sekä tarjosi kävijöille kahvit ja makkaraa.

MAINOS
Autoliiton Järviseudun osasto oli järjestänyt aurinkoisen huoltoaseman pihaan ihasteltaviksi toinen toistaan hienompia vanhoja autoja sekä tarjosi kävijöille kahvit ja makkaraa.

Seo-huoltoasemakin oli saanut pengottua kellaristaan monenlaisia vanhoja auton varaosia myyntikojulleen ja sen ympärillä kävi uteliaiden autonystävien sekä autonlaittajien kuhina.
Paikalle oli saatu myös AKK:n DigiRigi-hankkeen ajosimulaattoreita kaksin kappalein, toinen lapsille ja toinen aikuisille suunnattu.

Näiden vempeleiden opastuksesta vastasi, AKK:n Pohjanmaan aluevaltuuston nuorisovastaava Mika Nykänen. Hän oli saanut aikuisten isompaan ajosimulaattoriin vimpeliläisen Harri Mularin, jolle näytti ajokokemus maistuvan ja homma luisti, kuin vanhalta konkarilta ikään.

Mistä ajosimulaattorit on saatu tänne?

– Nämä ovat osa AKK:n DigiRigi-hankkeen kalustoa. Hankkeen tarkoitus on, että seuroille olisi tarjota valmis paketti laittamalla vain töpselin seinään, jossa pääsee nuoriso, ja vaikka vähän varttuneempikin väki ajamaan näitä.

– Pohjanmaalla meillä pyörii myös AKK:n aluemestaruussarja rallipuolella ja ratapuolella, tietysti SM-puolella pyörii sitten omat sarjansa. Mun poikahan kilpailee tällaisilla ajosimulaattoreilla ihan SM-tasolla, perinteisten karting-kisojen harrastamisen lisäksi, kertoo Nykänen innokkaasti.

Puheeksi tulevat myös kylillä keula pystyssä mopoilevat nuoret, kuinka hekin voisivat saada ajosimulaattorista parempaa ajanvietettä. Ainakin turvallisempaa ja vanhemmille sekä kyläläisille vähemmän “harmaita hiuksia” kasvattavaa.

Hänelle on ollut vaimonsa kanssa helpottavaa huomata, kuinka heidän teini-ikäinen poikansa on mieluummin päätynyt viikonloppuiltaisin harjoittelemaan ajosimulaattorikilpailuihin huoneessaan kuin lähtenyt “kylille” mopoilemaan ikätovereidensa kanssa.

– Tämä on kasvava laji ja mielestäni parhaimpia nuorisotyövälineitä seuroille, Mika tuumii ajosimulaattori-toiminnasta ja toivottaa uudet seurat mukaan toimintaan.

Lasten ajosimulaattoriinkin löytyi rohkea kokeilija, jolle ajosimulaattorin kokeilu ei ollut ennestään tuttua. Simulaattorin poljinten säädöllä sekä Nykäsen rauhallisella ja varmalla opastuksella Robert Brander pääsi tekemisen makuun ja pienen harjoittelun jälkeen alkoi autokin pysyä tiellä.

Olikos se autolla ajaminen helppoa?

– No ei ollut, tuhahtaa Robert ajokokemuksen jälkeen, mutta haaveilee pian jo kuitenkin ostavansa pihalla esillä olevan vanhan hienon viininpunaisen Mercedes Benz-museoauton itselleen ajettavaksi.

Annika Brander


sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät