0.3 C
Alajärvi
perjantai 26.4.2024
MAINOS

Yrittäjät nuorten tentissä Perhossa

Perhon Keskuskoulun eli 7.–9. luokkien oppilaat sukelsivat yrittäjän ja yrittäjyyden maailmaan maanantaisen Yrittäjän päivän kunniaksi. Koulu järjesti yhteistyössä Perhon Yrittäjien ja paikallisten yritysten kanssa yrittäjäpaneelin.

Nuoret jalkautuvat iltapäiviksi yrityksiin yritysvierailuille. Tänä vuonna Yrittäjän päivän keskiössä ovat lapset ja nuoret. Perhossa Yrittäjän päivää juhlistettiin liputuksella.

MAINOS
Saana Vehkalampi (vas.) ja Milka Koivisto toimivat Yrittäjän päivän paneelin juontajina.

Yrittäjäpaneelin juontajina toimivat 9 B -luokan Milka Koivisto ja Saana Vehkalampi. Yrittäjille suunnattuja kysymyksiä oli mietitty yhdessä äidinkielenopettaja Outi Leväniemen kanssa.

Kysymyksiä oli 19 ja ne käsittelivät muiden muassa yritysten historiaa, työntekijämääriä, liikevaihtoa, tulevaisuudennäkymiä, työntekijöiden hyviä ominaisuuksia – ja yhteiskunnan nykytilan vaikutuksista omaan yrittäjyyteen ja yritykseen.

Vastauksista välittyi yrittäjyyteen kuuluva vastuu ja myös vapaus suunnitella ja järjestää omaa arkea. Paneelin jälkeen nuoret jalkautuivat yrityksiin. Seitsemäsluokkalaisten vierailukohteina olivat Ehtasauna, Lainisalo Oy, J. Varila Steel Oy, Muoviitala, Perhon Hautakivi/Rakennuskivi ja Jetta-Talo.

Yrittäjyys näkyy

Yrittäjäpaneeli oli tunnelmaltaan rento ja ajatuksia herättävä. Tentattavina olleet Ehtasaunan Henri Humalajoki, Navettaniemi maatalousyhtymän Asko Humalajoki ja Kuljetus Jarmo Möttönen Oy:n Jarmo Möttönen laittoivat persoonaa peliin, olivat avoimia yrittäjyyden nurjienkin puolien suhteen ja kannustivat nuoria monella eri tavalla.

Kolmikkoa yhdistää se, että he ovat yrittäjäperheiden kasvatteja. Yrittäjyys ei ole perholaisten yläkoululaisten arjessa mikään vieras asia, sillä noin puolella paneelin yleisönä olleiden nuorten vanhemmilla on yrittäjätaustaa. Panelisteilta kysyttiin, mitä he itse ajattelivat yrittäjyydestä yläkouluikäisinä.

– Jotain siinä oli semmoista, mistä isäni nautti, muisteli Asko Humalajoki ja totesi myöhemmin, että maatalous on vieläkin elämäntapa.

Kokeneet yrittäjät arvostavat työntekijöissä täsmällisyyttä ja kohteliaisuutta. Henri Humalajoki nosti esiin myös kielitaitoon panostamisen merkityksen.

– Matematiikka, äidinkieli ja vieraat kielet ovat tärkeimmät kouluaineet. Nuorten digiosaaminen on parempaa kuin ehkä itsellä on.

Kielitaidosta ja koulunkäynnistä virinneen keskustelun yhteydessä Asko Humalajoki muistutti puolestaan yleissivistyksen merkityksestä: se luo lisäarvoa yrittämiseen ja kanssakäymiseen.

Kannustusta nuorille

Jarmo Möttösen mielestä parasta yrittäjyydessä on oma vapaus.

– Meillä muuttujia on joka päivä, eikä ole kahta samanlaista päivää. Minä nautin siitä, mutta joku toinen voi stressata.

Aina kaikki ei mene suunnitellusti ja Möttönen kertoikin esimerkin, mitä voi tapahtua, kun rekka ajaa ulos tieltä ja vara-autokin rysäyttää metsän puolelle. Näistäkin haasteista selvittiin.

Asko Humalajoki, Henri Humalajoki ja Jarmo Möttönen kannustavat nuoria opiskelemaan ja palaamaan opiskelujen jälkeen Perhoon joko töihin tai yrittäjiksi. Yläkouluikäisille ikänsä puolesta ajankohtaisempi asia on kesätyö. Kesätöitä kannattaa kysyä. Henri Humalajoki totesi, että yrittäjät vinkkaavat toisilleen sopivista työnhakijoista.

– Hyvä työvoima tärkeä. Teistä kasvaa hyviä työntekijöitä, oli yritys mikä tahansa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät