Nälkäpäiväkeräys auttaa äkillisessä hädässä niin Suomessa kuin ulkomaillakin

238
SPR Alajärven osaston sihteeri Raija Hankaniemi ja puheenjohtaja Tarja Åkerman kutsuvat myös uusia kerääjiä mukaan loppuviikolla toteutettavaan Nälkäpäiväkeräykseen!
Mainos[adrotate banner="3"]

SPR Alajärven osasto järjestää jälleen loppuviikolla perinteisen Nälkäpäiväkeräyksen, jonka tuotolla autetaan hätään joutuneita niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Osaston puheenjohtaja Tarja Åkerman ja sihteeri Raija Hankaniemi kertovat, että keräyksen tuotosta on vuosittain osa palautunut myös paikallisiin kohteisiin Alajärvellä.

MAINOS

Keräyksellä kerätään varoja SPR:n katastrofirahastoon, jonka merkitys on noussut yhä suuremmaksi, koska varautuminen käy yhä tärkeämmäksi. Maailmantilanne muuttuu, sähkönjakelussa voi tulla ongelmia ja luonnonkatastrofit ovat yhä suurempia.

Katastrofirahastosta varoja käytetään nimenomaan äkillisiin onnettomuuksiin, paikallisesti sellaisia ovat tyypillisesti tulipalot, joissa perhe menettää kotinsa. Suuronnettomuuksien yhteydessä katastrofirahaston varoja voidaan käyttää esimerkiksi psykologipalveluihin.

– Jokapäiväisessä avun tarpeessa auttaja on sosiaalitoimi, mutta äkillisessä hädässä apu voi löytyä SPR:n katastrofirahastosta, Åkerman sanoo.

Nälkäpäiväkeräys toteutetaan kaupoista löytyvien lippaiden sekä lipaskerääjien avulla. Uusia lipaskerääjiä tarvitaan aina. Keräämisestä kiinnostuneet voivat tulla hakemaan keräyslippaan keskiviikkona 21.9. kello 10-15 tai torstaina 22.9. kello 15-17 Kohtaamispaikka Aaltolasta; Lääkärintie 1. Mukaan kerääjäksi voi tulla kuka tahansa!

Ukrainalaisten apuna

Mennyt kesä on SPR:n puuhanaisilla kulunut melko tiukasti Ukrainasta saapuneiden pakolaisten avustamisessa.

– Työ ukrainalaisten kanssa käynnistyi keväällä, kun meille ilmoitettiin tulossa olevasta perheestä, jolle oli asunto katsottuna. Asunto oli aivan tyhjä, joten kiersimme kirpputorit, ostimme osaston rahoilla jotain, kaupunki osti ruokapöydän sekä sängyt ja niin vain saimme asunnon valmiiksi ennen kuin perhe saapui, Tarja ja Raija muistelevat.

Vastaavaa työtä onkin sitten riittänyt ja kesähelteillä muiden lomaillessa työpäivät venyivät usein pitkiksi siivotessa ja kalustaessa.

Naiset laittoivat kesän aikana kuntoon toistakymmentä asuntoa ja nyt on alkanut ilmetä muutostarpeita kenellä pienempään ja toisella suurempaan asuntoon.

Kansan käsi on ollut karttuisaa ja SPR on saanut niin yksityisiltä kuin joiltain yrityksiltäkin mukavasti lahjoituksia. Tarvetta on kuitenkin ollut paljon silloin, kun tyhjästä asunnosta on pitänyt luoda koti perheelle, joka muuttaa sinne ilman, että mukana olisi mitään jokapäiväisessä elämässä tarvittavaa.

Aaltolaan onkin kerääntynyt pikkuhiljaa varastoa, josta löytyy monenmoista tarpeeseen. Talven lähestyessä on tarvetta erityisesti lämpimille vaatteille.

Tulijoiden asetuttua ovat monet täällä olevat ukrainalaiset löytäneet tiensä yksin, sekä yhdessä maahanmuuttokoordinaattori Galina Sillanpään kanssa SPR:n tiloihin, missä on etsitty ratkaisua monenlaisiin kysymyksiin.

Täällä asuvat ukrainalaiset ovat Seinäjoen vastaanottokeskuksen asiakkaita. Heidän kuljettamisensa Seinäjoelle rekisteröitymään sekä hoitamaan muita asioitaan on ollut paljon vapaaehtoisten varassa. Tähän ongelmaan ei vieläkään ole löytynyt kunnon ratkaisua.

Asiointipäivät ovat pitkiä ja aluksi vapaaehtoiset tekivät reissut omilla autoillaan, välillä käyttöön on saatu auto kaupungilta.

Vaikka työtä on riittänyt, on tämä uudenlainen toiminta ollut hyvin rikastuttavaa ja antanut uutta sisältöä vapaaehtoistyöhön. Samalla Tarja ja Raija ovat saaneet todeta, että kierrättämälläkin voi sisustaa todella kivoja asuntoja. Ajatuksena jokaisen kodin kanssa heillä on ollut saada ne näyttämään kodikkailta.

Uutena toimintamuotona SPR Alajärven osasto on aloittanut Kielikahvilan.

Kielikahvilassa puhutaan suomea, tutustutaan kieleen, toisiin paikkakunnalle muuttaneisiin, pureudutaan suomalaisen yhteiskunnan sekä oman paikkakunnan merkillisyyksiin ja tätä kautta pikkuhiljaa kotiudutaan.

Ukrainalaisten itsenäisyyspäivänä oli tarjolla juhlavampi kattaus musiikin ja mukavan yhdessä olon merkeissä.  Sunnuntain syksyinen kalastus- ja virkistyspäivä Kaartusella onnistui säänkin puolesta loistavasti.

Osaston varsinainen toimintapäivä Aaltolassa on keskiviikko: kello 12-15 ovet ovat avoinna kelle tahansa, joka haluaa tulla juttelemaan, kahvittelemaan, pelaamaan, pyörähtää katsomassa onko ketään tuttua paikalla.

Kello 15-16.30 on kaikille avoin yhteislauluhetki jutustelun lomassa.

Kello 17.30-19 on Kielikahvila maahanmuuttajille.

SPR:n ystävätoiminta jäi tauolle koronan myötä ja nyt sen sijasta onkin keskiviikkoiset avoimet ovet ystäväkahvilatoimintana.

Kaiken rinnalla työtä on myös riittänyt Korona -joukkorokotuspäivien avustustehtävissä naapurikuntia myöten.

SPR:n Ensiapuryhmän toiminta on tärkeä osa osaston toimintaa. Mukaan toivotaan uutta väkeä. Ryhmä harjoittelee joka toinen maanantai. Järjestöllä on tarjolla monenlaista koulutusta, jota kautta pätevöidytään päivystyskelpoiseksi ryhmäläiseksi.

Kesällä päivystystehtäviä on ollut tapahtumien myötä runsaasti. Tapahtuman järjestäjä maksaa osastolle päivystyskorvauksen. Tällä rahalla on suuri merkitys osaston toiminnan pyörittämisessä.

Kohtaamispaikka Aaltolan tiloja SPR Alajärven osasto on sisustanut pikkuhiljaa viihtyisiksi. Aaltolassa

kokoontuvat myös Martat, Syöpäosasto, Omaishoitajat, EP:n muistiyhdistys, Alavolin Kiltanaiset ja Tassutiimi. Myös Vaatepankki käyttää toistaiseksi tiloja. Muitakin yhdistyksiä mahtuu vielä joukkoon!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa