8 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Puolukanpoiminta rentouttaa ja antaa voimaa Anja Rentolalle

Alajärveläisellä innokkaalla puolukanpoimijalla Anja Rentolalla on monta tärkeää roolia. Sen lisäksi, että hän on vaimo, joka hoitaa puolisonsa yrityksen juoksevia asioita ja ruokahuollon, hän on myös äiti seitsemälle lapselleen, joista nuorimman 15-vuotiaan kehitysvammaisen poikansa omaishoitaja.

Välillä hän tekee myös keikkaluontoista työtä kodin ulkopuolella. Näiden lisäksi hänen sydämensä on sykkinyt jo toistakymmentä vuotta vapaaehtoistyölle Kehitysvammaisten tuki ry:ssä, ja onpa hän Järvi-Pohjanmaan vammaisneuvostossakin aktiivisesti mukana.

MAINOS

Koti metsän ympäröimänä

Kaunista kotia ja pihaa ympäröivät metsät sekä luonnon hiljaisuus, jonka hetkittäin rikkoo vain kaunis linnunliverrys tai siedettävän matkan päässä sijaitseva Sinisen tien liikenteen surina.

Näin syksyisin, kun aikaa tärkeistä tehtävistä vapautuu, Anjalla on ollutkin tapana sujahtaa suoraan kotipihaltaan metsään marjapoimureiden ja ämpärien kanssa tavoitteenaan poimia puolukoita ja nauttia luonnosta.

– Kipinä puolukanpoimintaan, ja luonnossa liikkumiseen ylipäätään, syttyi jo ihan pikkutyttönä kotona. Marjoja kerättiin ja säilöttiin talveksi, lämminhenkinen ja puhelias Anja muistelee.

Puolukan hyödyntämis-ja säilöntävinkit

– Aamuisin laitan puolukoita puuron päälle ja syön niitä myös mielelläni liharuuan kanssa. Osan kiehautan hillosokerissa ja laitan pakkaseen.

– Puolukanpoiminta tulee aloitettua yleensä tuossa elokuun lopulla keräämällä puolukkahyytelömarjat. Hyytelöön kun kelpaavat vielä hieman raa’atkin yksilöt oikein hyvin, vastaa Anja omista puolukan hyödyntämistavoista kysyttäessä.

Anja kertoo puolukkahyytelön lisäksi säilövänsä puolukat ihan perinteisesti pakasterasioihin ja nyt uutena kokeiluna myös niin kutsuttuna pulmupuolukkana. Hän kertoo ihmetellen, kuinka ei aiemmin ole törmännyt tuohon tapaan säilöä, kun siihen tarvitaankin vain nimensä mukaisesti vain Pulmu-sokeri -paketti aina viittä litraa puolukoita kohden.

– Ohjeen mukaan puolukoita hieman survotaan, jonka jälkeen sekoitetaan Pulmu-sokeripaketti sekaan, annetaan seisoa vähintään kahdeksan tunnin ajan, jonka jälkeen ne annostellaan puhtaisiin rasioihin ja laitetaan joko jääkappiin tai pakastimeen. Se on helppo ja herkullinen tapa säilöä puolukat talveksi.

Anjan mukaan puolukka maistuu parhaimmalta esimerkiksi kaali- ja kanaruokien kanssa. Ja tietenkin perinteinen puolukkapuuro kuuluu suosikkeihin. Arjessa se on helppo ja nopea toteuttaa. Keliaakikoille Anja, joka kärsii itsekin vaivasta, vinkkaa käyttämään mannaryynien sijasta vähintäänkin yhtä maukasta vaihtoehtoa, karkeaa riisijauhoa.

Tässä Anjan suosikkiohje toteutettavaksi!

Punainen vispipuuro puolukoista

1 litra vettä

3,5 dl puolukoita

2 dl gluteenitonta karkeaa riisijauhoa

0,75 dl sokeria

Keitä marjoja vedessä 10 minuuttia. Siivilöi liemi, vispaa sen joukkoon riisijauhot ja keitä 10-15 minuuttia. Mausta sokerilla, anna jäähtyä ja vatkaa vaahdoksi.

Luonnossa liikkumisen parhaat puolet

Puolukanpoiminnan lisäksi aktiivisesti liikkuva Anja harrastaa vuodenaikojen mukaan muun muassa hiihtoa ja pyöräilyä, mukaan lukien maastopyöräilyn vuodenajoista riippumatta. Maastopyöräilyssä Anja kertoo maaston muotojen muutosten tuovan mukavan lisäjännityksen mukanaan pyöräilyyn.

Lisäksi hänellä on puolisonsa Timo Rentolan kanssa muodostunut tavaksi heittää päivittäinen lenkki yhdessä. He liikkuvat luonnossa muutoinkin paljon yhdessä Timon kanssa.

Mikä luonnossa liikkumisessa on mielestäsi parasta?

– Koen, että luonnossa ihminen uudistuu, luontokin muuttuu koko ajan. Se tuttu kohta metsässä ei ole välttämättä enää saman näköinen kuin vuosi sitten, puut ja kasvit kasvavat sen verran nopeasti.

– Metsä rauhoittaa ja antaa voimaa. Lisäksi saa hyötyliikuntaa, ja tietysti marjojenkeruu ja niiden hyödyntäminen myös kuuluvat parhaimpiin puoliin, Anja tuumii.

Puolukoita 4H-yhdistykselle ja ystäville

– Nykyisin sitä oikein odottaa, kun 4H-yhdistyksen marja-asema aloittaa puolukoiden oston, tuntuu hyvältä sillä tavoin omalta osaltaan olla tukemassa nuorison harrastetoimintaa, Anja sanoo silmät innosta leiskuen.

Alajärven 4H-yhdistys pyörittää Lehtimäen Satosankarit- marja-asemaa. Tuomalla keräämänsä metsämarjat myyntiin marja-asemalle voi tukea samalla paikallista nuorisotyötä ja työllistää nuoria. Puolukanosto alkaa yleensä elo-syyskuun alussa. Tänä vuonna se alkoi 5.syyskuuta ja viimeisen kerran marja-asema oli auki 15.syyskuuta saakka tälle syksyä.

– Myymisen lisäksi puolukoita tulee kerättyä ja annettua myös ystäville ja tutuille. Mutta paljon jää myös itselle hyödynnettäväksi.

– Poiminta-aika on keskimäärin noin parin viikon tietämillä, tosin melko pitkäänkin puolukoita voi poimia. Pikku pakkanen ei vielä niitä huonoksi tee, Anja tietää.

Anjan vinkit puolukkametsälle

– Varustukseeni kuuluvat tietysti perinteiset noukkimakoneet, ämpärit sekä verkkohattu ampiaisia ja muita hyönteisiä varten. Ampiaiset osaavat muuten olla nopeita, kun ne hyökkäävät. Joskus törmännyt maapesiin ja joutunut ampiaisten hyökkäyksen kohteeksi. Sen jälkeen en ole ilman verkkohattua matkaan lähtenyt, Anja naurahtaa.

Näiden lisäksi Anja neuvoo varaamaan reppuun myös sadetakin, juomista ja puhelimen, jossa on virtaa tarpeeksi.

– Etenkin juomista on oltava mukana, siinä tulee kyllä äkkiä huono olo, jos ei muista juoda tarpeeksi, painottaa Anja vakavissaan.

– Sitten tietysti pitää tietää missä on. Monesti kun lähden metsään autolta, käännyn vielä katsomaan, miltä maasto lähtöpaikan läheisyydessä näyttää. Jos on vähänkään epävarma suunnistustaidoistaan, niin onhan niitä sellaisia sovelluksiakin älypuhelimeen, joista näkee kulkemansa reitin. Siitä on sitten helppo lähteä ohjelman piirtämää viivaa takaisin päin kulkemaan kohti lähtöpaikkaa, Anja neuvoo ja kannustaa rohkeasti luonnon pariin.

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät