24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Satavuotias Alajärven Puhelinosuuskunta laittoi pystyyn todellisen kansanjuhlan!

Vaikka syyskuun lopun sää näyttää synkkiä merkkejään, ei juhlatunnelmasta ole puutetta, kun Alajärven Puhelinosuuskunta JAPOn pihamaalla vietetään parhaillaan todellista kansanjuhlaa puheineen, maukkaine ruokineen ja kakkukahvitarjoiluineen!

Alajärven Yrittäjien hallitus saapui runsaslukuisesti paikalle onnittelemaan juhlivaa Alajärven Puhelinosuuskuntaa ja toimitusjohtaja Toni Harjulaa.

Väki on löytänyt paikalle sopivasti säähän varustautuneena ja ainut, joka on tainnut hetkittäin hytistä on toimitusjohtaja Toni Harjula, joka vuoroin juttelee asiakkaiden kanssa sisällä lämpimässä myymälässä ja vuoroin pujahtaa pihalle juhlahumun keskelle!

MAINOS

– Hallituksemme mietti pitkään, millaisen satavuotisjuhlan haluamme järjestää. Kyseessä on yritys, joka on aina tarvinnut asiakkaitaan, hyvää henkilöstöä ja johdon, joka uskaltaa ottaa riskejä ja katsoa tulevaan.

– Siksi näistä tuli kansanjuhlat, sillä ilman asiakkaita ei olisi yritystäkään!

Puhelinosuuskunnan ensimmäiset asiakkaat sata vuotta sitten olivat yrityksiä, mutta pikkuhiljaa yksityisasiakkaiden joukko laajeni. Tänä päivänä lankapuhelinta ei enää ole kenelläkään yrityksen asiakkaalla, sillä viime vuoden lopussa suljettiin viimeinenkin lankapuhelinkeskus.

– Jos emme olisi menneet eteenpäin, olisi tällä paikalla nyt vain lappu jossa lukisi, että tällä paikalla oli Alajärven Puhelinosuuskunta 99 vuoden ajan. Me kuitenkin olemme menneet eteenpäin ja laajentuneet myös Alajärven ulkopuolelle.

Vuonna 2010 osuuskunta alkoi valloittaa uusia alueita valokuidulla. Ensin Lappajärven Itäkylän vuonna 2011 ja nyt 2022 valokuidut on vedetty Alajärven lisäksi Lappajärvelle, Vimpeliin ja tulossa on kuitua Lapualle, Alahärmään, Ylihärmään, Kortesjärvelle ja Kauhavalle. – Tänä vuonna rakennamme 750 valokuituliittymää Lapualle ja Kauhavalle.

Harjula totesi, että Alajärven Puhelinosuuskunta on valinnut kasvun tien ja valinnut sen, että yritystä on kasvatettu myös maakuntaan. Pienillä yrityksillä on pienten yritysten haasteet, joista selvitäkseen näiden tulee etsiä kumppaneita, mutta Alajärven Puhelinosuuskunta on itse halunnut kasvaa.

– Vuonna 2000 meillä oli 14 työntekijää ja pääbisnes oli lankapuhelinverkoissa. Nyt meillä on yli 30 työntekijää, toimipaikat Alajärvellä ja Töysässä ja liiketoiminnan alueita on tullut paljon lisää.

– Meiltä saa kodinkoneet, nettiyhteydet ja ohjelmistot, vastaavaa taloa ei löydy ihan lähiseuduilta!

Harjula mainitsi osuuskunta-aatteen hyödyt asiakkailleen, joiden maksamissa hinnoissa ei ole tulossa indeksikorotuksia maailmantilanteen vuoksi. – Asiakkaamme ovat sitoutuneet käyttämään palvelujamme ja osuuskunta voi tarjota niitä heille edullisesti. Saatu tuotto menee verkkojen kehittämiseen, eikä osinkoihin.

Paikkakunnan digitaalisen tulevaisuuden mahdollistaja

Finnet-Liiton toimiotusjohtaja Jarmo Matilainen totesi puheenvuorossaan, että Alajärven Puhelinosuuskunnan pitkä taival on yritysmaailman mittapuulla mitattuna todella kunnioitettava saavutus.

Finnet-Liiton toimiotusjohtaja Jarmo Matilainen totesi puheenvuorossaan, että Alajärven Puhelinosuuskunnan pitkä taival on yritysmaailman mittapuulla mitattuna todella kunnioitettava saavutus. – Yhtiö on saanut alkunsa Suomen itsenäisyyden ensimmäisinä vuosina ja vain muutama vuosikymmen sen jälkeen, kun puhelintoiminta maailmassa yleensäkään alkoi.

– Ei voi kuin ihmetellä sitä kaukonäköisyyttä, jolla paikalliset puuhamiehet ovat laittaneet homman liikkeelle!

– Japo on niitä harvoja yhtiöitä, jotka ovat selvinneet valtausyrityksistä ja halunneet pysyä itsenäisinä. Paikallisia puhelinyhtiöitä oli aikanaan 800, nyt alle 20!

– Paikallisuus on täällä onnistuttu säilyttämään vahvuutena sekä alan toimijoiden että muiden yhteistyökumppaneiden kanssa on myös pysytty teknologian kehityksen aallonharjalla ja onnistuttu kehittämään uusia liiketoimintoja puhelinliiketoiminnan rinnalle matkan varrella.

– Samalla on onnistuttu nostamaan Alajärven ja lähialueiden tietoliikennevalmiudet vaatimusten tasolle ja ylikin. Valokuiturakentaminen on ollut pitkäjänteistä ja ilman Japoa niitä tuskin olisi tänne muutkaan rakentaneet.

Matilainen totesi, miten liiketoiminnassa puheen merkitys on jatkuvasti laskenut, kun taas Internetin mahdollistama sähköinen viestintä eri alustojen ja kauppapaikkojen kanssa on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Työn tekeminen on kokenut melkoisia muutoksia viime vuosikymmenten aikana, mutta tämä on vasta alkua. Koronan aikana asiantuntijatyötehtäviä, opiskeluja ja kaikenlaista kaupankäyntiä hoidettiin laajasti verkossa.

– Hybridityön on tutkimusten mukaan todettu olevan ihmisen hyvinvoinnin kannalta eniten työtyytyväisyyttä lisäävä tekijä. Nykyisessä epävarmassa maailmassa turvallisuus ja toimivat verkkoyhteydet alkavat olla alueellisia houkuttimia uusille asukkaille.

Matilainen totesi edelleen, että kuluva vuosisata on tekoälyn vuosisata. Tekoäly ja koneoppiminen ovat muuttaneet maailmaa viime vuosina nopeammin, kuin edes ymmärrämme. Tässä tilanteessa tietoturvan merkitys korostuu, kun meidän jokaisen henkilöllisyyksiä yritetään kaapata.

– Japo paikallisena toimijana voi olla neuvonantajana ja tarjota erilaisia ohjelmistoja ja laitteita myös tietoturvan parantamiseksi.

– Te alajärveläiset saatte olla todella kiitollisia siitä, että paikallinen osuuskunta on tuonut tällekin kirkonkylälle tulevaisuuden digitaalisten palvelujen vaatimat yhteydet ja osaamista. Ilman yhteyksiä alueiden ja kuntien on tulevaisuudessa lähes mahdotonta pysyä kilpailukykyisenä ja kehityksessä mukana.

– Voidaankin sanoa että Alajärven Puhelinosuuskunnalla on ollut todella ratkaiseva rooli paikkakunnan digitaalisen tulevaisuuden mahdollistajana ja samalla osana koko Suomen digikehitystä, Matilainen painotti.

Alajärven Puhelinosuuskunnan historiikin kirjoittanut opetusneuvos Toivo Kivipelto kertoo kello 14 puheenvuorossaan laajemmin yhtiön historiasta ja päätössanat juhlaan lausuu hallituksen puheenjohtaja Taavi Kivipelto kello 14.30.

Musiikkia juhlassa esitti Aleksi Yli-Sissala ja tarjoiluista vastasivat päivällä ruuan osalta Koskenvarren Highlander sekä kahvituksen Punaisen Tuvan Viinitila. Täytekakkukahvit ovat tarjolla vielä kello 17 saakka.

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät