13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Eläinten päivää on vietetty Suomessa jo yli vuosisadan ajan

Tänään vietetään eläinten päivää. ”Toivotaan, että kaikki, jotka tavalla tai toisella voivat lievittää eläinten usein kovaa kohtaloa, kokisivat ainakin tänään tarvetta tehdä niin.” Näin lausui Hufvudstadsbladetissa eläinten päivästä  eläinsuojelun voimanainen Constance Ullner vuonna 1913.

Ullner toimi Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtajana vuosina 1916–1926 ja varapuheenjohtajana vuosina 1901–1915. Eläinten päivää ryhdyttiin viettämään Suomessa juuri Ullnerin aloitteesta jo vuonna 1909.

MAINOS

Ensimmäistä Maailman eläinten päivää vietettiin Saksassa vuonna 1925. Tapa levisi nopeasti muihin saksankielisiin maihin ja siitä kansainväliseksi. Päiväksi vakiintui lopulta lokakuun neljäs, joka on Fransiskus Assisilaisen, luonnon ja eläinten suojelupyhimyksen, muistopäivä.

Suomessa eläinten päivän vietto yhdistyi sujuvasti tähän kansainväliseen tapaan – eläinten päivää oli nimittäin perinteisesti vietetty täällä juuri lokakuussa.

Ensimmäisiä eläinten päiviä vietettiin Suomessa lokakuisina sunnuntaipäivinä. Eläinten hyväksi järjestettiin käsityömyyjäisiä (”Arbeten af värde; prisen moderata.”), konsertteja ja luentoja.

Pappien toivottiin saarnassaan muistuttavan talonpoikia kotieläinten lempeästä kohtelusta, ja reippaita poikia ja tyttöjä etsittiin lipaskerääjiksi keräämään varoja eläinsuojelutyön hyväksi.

Monet näistä tavoista ovat pitäneet pintansa näihin päiviin saakka. Eläinsuojelijat järjestävät edelleen rahankeräyksiä – niin lipas- kuin MobilePay-keräyksiä! – neulovat myyjäisiin villasukkia, pitävät tapahtumissa esityksiä ja leipovat kahvibuffetteihin pullia ja pasteijoita kerätäkseen rahaa tärkeään eläinsuojelutyöhön.

Perinteen pitkä jatkumo on toisaalta mieltä lämmittävä, mutta toisaalta surullinen. Se kertoo, että töitä riittää eläinsuojelun kentällä edelleen.

Ullnerin aikaan eläinsuojelijoita työllistivät esimerkiksi loppuunajetut kuormahevoset ja värikkäiden lintujen silmitön surmaaminen rouvien hattumuodin vuoksi; nykyään taistelemme esimerkiksi hylättyjen kissojen ja turkiseläinten puolesta.

Tule sinäkin eläinten avuksi! Hanki tietoa eläinsuojelusta ja jaa sitä eteenpäin, tee vapaaehtoistyötä eläinten hyväksi, puhu eläinten puolesta ja innosta ystäviäsikin toimimaan. Jokainen eläinystävällinen teko vie maailmaa eläinystävällisempään suuntaan.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät