Alajärvellä 20 sydäniskuria, mutta ei ensimmäistäkään, jos hätä tulee myöhään illalla

Iskua Etelä-Pohjanmaalle - elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin -hankkeen koordinaattori Anne Kettula esitteli maailman Sydänpäivänä Alajärvellä sydäniskurin käyttöä kiinnostuneelle yleisölle. Tietoa ja osaamista Alajärveltä jo löytyykin, mutta ei yhtään ympäri vuorokauden saatavilla olevaa sydäniskuria.
Mainos[adrotate banner="3"]

Maailman Sydänpäivää julistettiin Alajärven Sydänyhdistyksen ja Apteekin sydänpäivässä, jossa mukana oli myös Iskua Etelä-Pohjanmaalle – elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin -hanke.

Hankkeen koordinaattori Anne Kettula toi paikalle sydäniskurin esittelyn, joka kiinnostikin paikalle poikennutta väkeä jälleen todella paljon.

MAINOS

– Anne on meillä Alajärvellä esittelemässä sydäniskurin toimintaa nyt kolmatta kertaa, sanoo Alajärven Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Murto.

– Kiinnostus aihetta kohtaan on aina yhtä suurta ja tuntuukin, että alajärveläisillä on jo hyvin tietoa siitä, miten sydäniskuri toimii ja kuinka turvallista sitä on hätätilanteen tullessa käyttää.

Alajärven sydänturvallisuuden taso on 54,5/100, kun sitä mitataan sydäniskureiden määrällä, niiden sijoittelulla, sepelvaltimotauti-indeksillä ja ensiapukoulutuksen määrällä. Hyvällä tolalla on sydäniskureiden sijoittelu ajatellen yli 65-vuotiasta väestöä, mutta kaikilta muilta osa-alueilta löytyykin sitten parannettavaa.

Sydäniskureita Alajärven alueella on kaikkiaan 20 kappaletta, niistä kolme entisen Lehtimäen kunnan alueella. Suuri ongelma on se, että yksikään sydäniskuri ei ole saavutettavissa ympärivuorokautisesti, sillä ne on sijoitettu sisätiloihin ja ne voi saada käyttöön vain silloin, kun kyseisen paikan ovet ovat avoinna.

– Kävimme tutustumassa muutamiin Alajärven keskustan alueen sydäniskureihin ja yhtenä ongelmana oli myös se, että sydäniskurien sijainti ei selviä kovinkaan helposti. Kun ihmisellä on hätä ja iskurin hakijalla on kiire, olisi tärkeää, että jo ulkoa näkyisi mistä ovesta mennä sisälle ja sisällä selviäisi heti, mistä iskuri löytyy, Kettula toteaa.

Erityisen tärkeää olisi saada edes joku sydäniskuri ulkotiloihin lämpökaappiin, josta sen saisi haettua myös silloin, jos tarve ei tule virka-aikana.

Ulos sijoitettavan lämpökaapin hinta on noin 800 euroa ja ilkivaltaa nämä kaapit eivät yleensä koe, etenkin jos ennen sen asentamista alueen nuorille järjestetään vaikkapa koulussa tai omana tilaisuutenaan tietoa siitä, mistä sydäniskurissa on kyse.

– Heittäisinkin nyt haasteen alajärveläisille yrityksille, että paikkakunnalle pitää saada ulkotiloista, ympäri vuorokauden löytyvä sydäniskuri, Anneli Murto sanoo. – Sydänpysähdys ei katso kellonaikaa. Kaappiin voi sijoittaa vaikkapa jo hankitun sydäniskurin, joten toista iskuria ei sen takia tarvitse välttämättä hankkia, jos yksi jo löytyy.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSukuharrastajilla on vuoden suurin sukututkimustapahtuma verkossa
Seuraava artikkeliMM-pronssimitalisti Sofia Kari panostaa jääkiekkoon täysillä