19.6 C
Alajärvi
torstai 23.5.2024
MAINOS

Attendo-hoivakotien asukkaiden lääkeostot Seinäjoelle – Alajärven apteekkiin tieto tuli yllätyksenä

Alajärvellä Attendon hoivakotien Mäntytuulen ja Villa Toukolan asukkaiden lääkkeiden annosjakelu on siirtymässä seinäjokelaiselle apteekille Alajärven apteekin suureksi yllätykseksi.

Koneellisessa annosjakelussa kyse on siitä, että asiakkaan tarvitsemat lääkkeet ovat jaeltuina rullassa oleviin lääkepusseihin. Yhdessä pussissa on aina tietyn päivän tiettyyn kellonaikaan otettavat lääkkeet.

MAINOS

Lääkkeiden koneellisella annosjakeluun liittyy monia lääkehoitoa edistäviä seikkoja ja kustannussäästöjä. Annosjakelussa lääkitysvirheiden määrä on paljon vähäisempää kuin käsin dosettiin lääkkeitä jaeltaessa.

Hoitajilta säästyy aikaa hoivatyöhön, kun lääkkeet ovat valmiiksi jaeltuina. Asiakas saa lääkkeet kahden viikon erissä, jolloin lääkityksen muutostilanteissa asiakkaalle ei jää suuria määriä käyttämättömiä lääkkeitä, mikä puolestaan vähentää asiakkaan kustannuksia.

Palvelussa myös tarkistetaan asiakkaan kokonaislääkitys tarpeettomien tai päällekkäisten lääkkeiden sekä yhteisvaikutusten varalta.

– Olemme useamman vuoden ajan tehneet yhteistyötä Attendo Mäntytuulen ja Attendo Villa Toukolan kanssa hoitaessamme yksiköiden asiakkaiden lääkehuollon, kertovat Alajärven apteekin proviisorit Arttu Kallio ja Tuija Polso.

– Lääkkeet olemme suurelta osin tuottaneet yksiköihin koneellisesti annosjaeltuina espoolaisen koneellista annosjakelua tarjoavan Pharmaservicen Anja-pusseissa. Annosjakeluun kuulumattomat akuuttilääkkeet ja muut apteekkituotteet on myös hankittu meidän kauttamme.

– Yhteistyö Attendon yksiköiden ja Pharmaservicen kanssa on ollut mielestämme sujuvaa ja joustavaa.

Tärkeänä lenkkinä annosjakelussa on ollut myös lääkäri Leena Uusitalo, joka vastaa alueen annosjakelupotilaista ja heidän resepteistään. Yhteistyö Leenan kanssa on toiminut erinomaisesti.

– Kaikkia lääkkeitä ei ole jaeltu pusseihin, vaan akuutisti tarvittavat antibioottikuurit, vatsaa pehmittävät valmisteet tai äkillisesti tarvittavat kipulääkkeet ovat yksiköiden työntekijät hakeneet niitä tarvittaessa lähiapteekista, eli meiltä.

Hyvin sujuneesta yhteistyöstä huolimatta Alajärven apteekki on saanut Attendon Länsi-Suomen aluejohtaja Sari Laaksolta ilmoituksen lääkkeiden jakelun irtisanomisesta. Annosjakelua tullaan jatkamaan Seinäjoen Ykkösapteekin kanssa.

– Minkäänlaista ennakkovaroitusta emme saaneet tai mahdollisuutta osallistua yhteistyöhön uuden annosjakeluyksikön kanssa.

Attendolta apteekille kerrottiin, että he ovat kilpailuttaneet koneellista annosjakelua tuottavat yksiköt ja valinneet yhteistyökumppanikseen oululaisen Pharmadosin. Pharmados on valinnut apteekit keiden kanssa he tekevät yhteistyötä, tässä tapauksessa Seinäjoen Ykkösapteekin.

– Meihin ei olla oltu yhteydessä, vaikka olisi luonnollista, että palveluista aina vastannut paikallisapteekki olisi ensisijainen ehdokas tuottamaan palvelun jatkossakin. Paikallisena toimijana olemme reagoineet äkillisiin lääkitysmuutoksiin nopeasti ja asiakas on saanut tarvitsemansa lääkkeet nopeasti.

Lääkitysturvallisuuden näkökulmasta olemme lähiapteekkina paras vaihtoehto huolehtimaan asukkaiden lääkehuollosta.

Jatkossa Attendon asukkaiden koneellisen annosjakelun työllistävä vaikutus siirtyy Seinäjoelle, jos asioiden kululle ei saada muutosta.

– Lisäksi on vaikea kuvitella, että palvelun taso Seinäjoelta käsin voi ainakaan parantua, kun jo etäisyydenkin takia akuutisti tarvittavien lääkkeiden saanti vaikeutuu. Onko hoitajapulassa mahdollisuutta lähteä hakemaan antibioottikuuria Seinäjoelta asti, Kallio ja Polso pohtivat.

Muut lääkkeet mahdollista hankkia edelleen lähiapteekista

Asiakkaiden kannattaa huomioida, että mahdolliset Seinäjoen Ykkösapteekin kanssa tehtävät sopimukset koskevat vain annosjakelua.

– Attendon asukkailla on mahdollisista sopimuksista huolimatta vapaus valita, mistä annosjakeluun kuulumattomat lääkkeet hankitaan. Jos asukkaan ja omaisten tahtotila on se, että muut lääkkeet hankitaan paikkakunnan omasta apteekista, on sitä toivetta kunnioitettava.

– Nykyiset asukkaiden kanssa tehdyt sopimukset mahdollistavat sen, että pystymme Alajärven apteekissa varmistumaan asiakkaan lääkitysturvallisuudesta aivan kuten ennenkin, jos asiakas haluaa tilata myös jatkossa kauttamme annosjakeluun kuulumattomat lääkkeet ja muut valmisteet.

Alajärven apteekissa halutaan palvella kaikkia asiakkaita jatkossakin parhaalla mahdollisella tavalla ja vastata jatkossakin Attendo- hoivakotien asukkaiden lääkkeiden toimittamisesta.

– On asiakkaan etu saada lääkkeet lähiapteekista ja lähiapteekkina pystymme parhaiten takaamaan hoivakotien asukkaiden lääkitysturvallisuuden.

Polso ja Kallio vakuuttavatkin, että vaikka kyseessä on apteekin kannalta merkittävästä asiasta, ei se vaikuta palvelujen saatavuuteen paikkakunnalla. – Pidetään yhtä ja säilytetään oman paikkakunnan palvelut elinvoimaisina!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät