Kiinteistön tai asunnon pitäminen tyhjänä on vaihtoehdoista huonoin

Kiinteistönvälittäjä Antti Nenonen muistuttaa, että jos tyhjänä olevan kiinteistön myynti ei vielä tunnu ajankohtaiselle, ei sen vuokraamistakaan kannata pelätä. Vuokratessa kannattaa käyttää hyväkseen paikallisten kiinteistönvälitystoimistojen asiantuntija-apua.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven kaupunki on lanseeranut Kotipesä-kampanjan, jonka tavoitteena on löytää myyntiin tai vuokrattavaksi tyhjillään olevia asuntoja kaupungin alueelta.

Kiinteistönvälittäjä Antti Nenonen Omakodeilta kertoo, että kampanja sai alkunsa hänen ja kaupunginjohtaja Vesa Koivusen välillä käydystä keskustelusta. – Törmään viikoittain tilanteeseen, että Alajärvelle olisi muuttajia. Kaupunginjohtaja kertoi, että myös kaupungilla on usein se tilanne, että vuokra-asuntoa kysyvälle on tarjolla vain ei-oota.

MAINOS

Nenosen mukaan tilanne on kehittynyt kuluvan vuoden aikana. – Tämä on uusi trendi, jollaista ei aikaisemmin ole ollut. Kysyntää on tasaisesti sekä ostettaviin että vuokrattaviin asuntoihin ja kiinteistöihin.

– Samaan aikaan meillä on vähemmän tarjontaa kuin aikakausiin. Tästä huolimatta kauppoja tehdään paljon, Nenonen sanoo. Esimerkiksi viisi vuotta sitten tarjontaa oli tuplasti enemmän kuin nyt, mutta silti kauppoja tehtiin vähemmän kuin on tänä vuonna tehty.

Paikkakunnalta kotia haaveilevilla on aikaisempaa vähemmän valinnanvaraa. Kysyntää olisi kattavasti kautta linjan, ei pelkästään keskustassa sijaitseviin asuntoihin, vaan oikein hinnoitellut asunnot myös sivummalta myyvät.

– Sijainti on luonnollisesti asunnon hankkijalle tärkeä kriteeri, mutta kokonaisuus on silti ratkaisevin. Jos kohde on hinnoiteltu oikein, kauppa käy.

Hyväksi sijainniksi mielletään usein kaupungin keskusta, mutta kiinteistönvälittäjän näkökulmasta keskustan pienet tontit eivät olekaan se juttu, joka etenkään isoista kaupungeista tänne muuttavia kiehtoo. Jollekin hyvä sijainti on mahdollisimman keskellä, mutta jollekin hyvä sijainti voi olla vaikka keskellä metsää.

Alajärven sisällä muuttoliike on yleensä sivummalta keskustaan, mutta kun tänne tullaan kaupungeista, tilanne on toinen. – Paluumuuttajaperheet eivät halua keskustaan, vaan johonkin reuna-alueelle tai vaikka hyvinkin syrjään. Enemmän tilaa on usein se syy, miksi kaupungista halutaan pois.

Nenonen on todella tyytyväinen siihen, että kaupungin taholta tähän akuuttiin ongelmaan on reagoitu niin nopeasti. – On hyvä, että asia on nostettu esille, jotta tyhjiä asuntoja ja kiinteistöjä omistavat heräisivät huomaamaan, ettei taloja kannata seisottaa tyhjillään.

– Jos myynti ei vielä tunnu ajankohtaiselle, niin vuokralaisiakaan ei kannata pelätä. Tyhjällä kiinteistöllä nimittäin häviää varmasti.

Nenonen kertoo, että vuokraaminen on selkeästi säännelty laissa ja vuokranantajan riskit ovat pienet, jos vuokraaminen hoidetaan asianmukaisesti. Paikkakunnan kiinteistönvälitystoimistojen asiantuntija-apua kannattaa käyttää, jolloin riskit ovat pienet.

– Vanhat omakotitalot ovat hyvin kiinnostavia kohteita myös vuokralaisille, Nenonen sanoo ja muistuttaa, että tänä päivänä hyvin monella on lemmikkieläimiä ja juuri heille isoilla tonteilla olevat vanhemmat talot ovat hyvin haluttuja.

Se, että paikkakunnalle olisi tulossa muuttajia, mutta heille ei tahdo löytyä sopivia asuntoja, on ongelma. – Kun joku haluaa muuttaa tänne, se ei saisi jäädä asunnosta kiinni. Toivon alajärveläisiltä ja seudun asukkailta talkoohenkeä, sillä ei ole meidän kenenkään etu, että väki vähenee.

– Maalle muuttaminen on nyt yleinen trendi ja siksi on paras aika tarttua tilaisuuteen nyt. Alajärvellä on paljon hyviä puolia, joiden vuoksi tänne kannattaakin muuttaa – omat energiayhtiöt ja sitä myöten edullinen sähkön hinta, hyvät ja edulliset harrastusmahdollisuudet ja paljon muuta!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliMaaseutuasumisen tulevaisuus?
Seuraava artikkeliTommi Siirilältä lentopallon huippuopetusta!