2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Suun ja hampaiden hoidon niksit haltuun Alajärven apteekilla!

Alajärven apteekilla on vietetty hammashoitoviikkoa, sillä vaikka hampaiden pesu on tuttua puuhaa lähes jokaiselle kaksi kertaa päivässä, niin läheskään kaikki eivät tiedä miten hampaat oikeasti pitäisi pestä sekä sitä, mitä tuotteita ja apuvälineitä on tarjolla niin hampaiden kuin suun hoitoon.

Ajatus hammashoitoviikosta syntyi oppisopimuksella lääketeknikoksi opiskelevan Sanna Heikkilän opiskelujen yhteydessä. Hammashoidon teemaa ei apteekilla ollut ollut pitkään aikaan ja niinpä idea sitten ottikin tuulta purjeisiinsa!

MAINOS

Tiistaiksi paikalle saatiin Järvi-Pohjanmaan perusturvasta hammashoitaja Anne Hänninen, joka esitteli apteekissa asioiville suun ja hampaiden hoitoon kehitettyjä tuotteita.

Samalla asiakkaiden oli mahdollisuus kuulla, miten hampaat pitäisi pestä ja miten hammasvälit puhdistetaan.

Proviisori Tuija Polso kertoo, suun terveys on tärkeä asia apteekin väelle siksikin, että monien lääkkeiden käytön yhteydessä on suun terveyteen kiinnitettävä erityistä huomiota ja monet lääkkeet myös kuivattavat suuta. Näistä pyritään aina kertomaan asiakkaille, mutta silti läheskään kaikki eivät tunne erilaisia tuotteita, joita on mahdollista hankkia avuksi.

– Esimerkiksi hammasväliharjat ja lankaimet sekä suun kosteuttamiseksi kehitetyt tuotteet ovat monille vieraita.

Tietoa suun terveydestä saa myös hammashoitolasta, jos siellä käydään säännöllisesti. Pelkillä pikaisilla paikkauskäynneillä suun terveyden hoitoa ei aina ehditä opastaa. Anne Hänninen muistuttikin, että hammashoitolaan on mahdollista varata aika pelkästään myös omahoidon opetteluun. Aika on helppo varata vaikkapa Hyviksen kautta!

Hännisen mukaan hammashoidon haasteet eivät liity siihen, etteivätkö ihmiset pesisi hampaitaan, mutta se että hampaat pitää harjata kaikilta kolmelta pinnalta, hammasvälien puhdistus ja fluorin vaikutusaika ovat monelle vieraita asioita.

– Tyypillisesti ienrajojen ja ikenien pesu unohtuu, sillä hampaiden harjaaminen pitäisi mieltää koko suun puhdistamiseksi.

Apteekilla ja hammashoitolalla on aikaisemminkin ollut paljon yhteistyötä ja erilaisia tempauksia näissä merkeissä on järjestetty useamman kerran. Apteekki pyrkii pitämään tarjolla monipuolisesti erilaisia hammashoitotuotteita, joista yksi uusi on GUM Sonic -hammasharja heille, jotka eivät jostain syystä halua käyttää sähköhammasharjaa.

Uutuusharja on tavallista hammasharjaa tehokkaampi, syvään plakinpoistoon kehitetty ja sopii hyvin myös sellaisille, joiden käsien motoriikka on huono tai heikentynyt..

Lapsille löytyy omat tuotteensa, sillä esimerkiksi aikuisten hammastahnat sopivat vasta yli 6-vuotiaille lapsille. 0-5 vuotiaiden tulee käyttää lasten hammastahnaa, jossa on fluoria vähemmän ja alle 3-vuoiaille tahnaa laitetaan aamuin illoin vain pieni määrä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät