Alajärven 4H-yhdistys kehittynyt taimenkasvatuksesta työvoimapoliittisten palvelujen tarjoajaksi

455
Alajärven kaupunki on tunnustanut 4H-toiminnan arvon ja huomannut, kuinka aktiivisesti yhdistys työllistää nuoria ja järjestää lapsille toimintaa. Tulevat 95-vuotissynttärijuhlat järjestetäänkin kaupungin kohdeavustuksen turvin, josta Alajärven 4H:n toiminnanjohtaja Mari Kaunisto, toiminnanohjaaja Marjo Yli-Mannila ja puheenjohtaja Heli Hämäläinen ovat hyvin kiitollisia.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven 4H-yhdistys oli hyvin toisen näköinen satakunta vuotta sitten, vaikka arvoperiaatteet ovatkin pysyneet kautta aikain samoina kuin nykyäänkin. Kädentaidot, yhteisöllisyys, luonnon kunnioitus ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat säilyneet  4H:n toiminnan avainsanoina aina alkupäivistään saakka.

Vuonna 1927 vuonna Alajärvellä maatalouskerhon nimellä käynnistyneen, myöhemmin vuonna 1959 yhdistykseksi muotoutuneen, 4H-toiminnan tehtävänä on lähtökohtaisesti ollut maaseudun elävöittäminen lapsille ja nuorille perinnetiedon eteenpäin viemisen ja opettamisen keinoin.

MAINOS

Maatalouskerhon neuvojan muistiinpanokirjoja ennen tietokoneita, jotka pitkään toiminnassa mukana ollut Lahja Halla-aho on yhdistykselle lahjoittanut.

Kerhon toimintaan kuuluikin vuosikymmeniä lähinnä eläintenkasvatusta ja kasvimaiden parissa puuhailua. Tämän tyyppisenä kerhotoiminta säilyi pitkälti aina 1980-luvulle saakka.

Vasta 1990-luvulla toiminta alkoi uudistua ja tarjota monipuolisempaa harrastetoimintaa, vaikka tuolloin ”kesäpossujen” ja männyntaimien kasvatus kuuluivat yhä olennaisena osana järjestön toimintaa. Alajärven 4H:n pitkäaikaisena perinteenä on kuitenkin vielä säilynyt ”4H-vasikka”-toiminta.

– Suomen 4H-liitto täyttää vasta ensi vuonna 95-vuotta, meidän toiminta on alkanut jo vuotta aikaisemmin, kertoo Alajärven 4H:n toiminnanjohtaja Mari Kaunisto Alajärven yhdistyksen tietynlaisesta edelläkävijyydestä.

Alajärven toimipiste onkin hänen mukaansa iso yhdistys valtakunnallisestikin verrattuna moniin muihin toimijoihin. Vielä ainakin vuoden loppuun käynnissä olevat LuontoOn-hanke ja työvoimapoliittinen Osaava-hanke toimivat hyvinä esimerkkeinä yhdistyksen aktiivisesta ja tuotteliaasta toiminnasta.

Alajärven 4H:n Osaava-hanke keskittyy lähinnä nuoriin ja nuoriin aikuisiin tarjoten matalan kynnyksen työvoimapalveluja. Tällä hetkellä hankkeessa työskentelee hankerahan kautta yksi kokopäiväinen ja kaksi osa-aikaista työvalmentajaa sekä projektipäällikkö.

Saman hanketuen kautta on saatu yhdistykselle myös kerho-ohjaajia ja lisäresursseja nuorisotoimintaan. Nuoria palkataan vuosittain 40-50 kesätöihin, kerhonohjaajiksi ja erilaisiin tapahtumiin.

– Aika pitkälle ollaan tultu tuosta maatalouskerhosta, jos ajatellaan että se on lähtenyt sieltä kasvimaista ja eläintenkasvatuksesta, nyt meidän yhdistys tarjoaa työvoimapoliittisia palveluita, naurahtaa Mari.

– Voisi sanoa, että 4H-yhdistys on tullut nykypäivään. 4H-yrittäjyys on myös yksi tärkeä osa toimintaamme. Vaikka sitä se on ollut kautta aikojen, tosin nykyään nuori 4H-yrittäjä saa kehittää omista mielenkiinnonkohteista käsin vapaasti yrittäjyyttään.

Vuositasolla 4H houkuttelee keskimäärin 300 lasta toiminnan pariin Alajärvellä. Nyt parhaillaan käynnissä olevia kerhoja ovat puuhakerho, askartelukerho, heppakerho, liikuntakerho, tanssikerho ja safkasankarit.

Uutena kerhona odotellaan ensi vuoden puolella alkavaksi eräkerhoa, jonka ideoijana on toiminut toiminnanohjaaja Marjo Yli-Mannila. Eräkerhoon on lupautunut yhdistyksen ulkopuolinen aikuisohjaaja ja kerhon suunnittelu on aloitettu.

Jos 4H:n toiminnan kehitys ja ideointi kiinnostavat, naiset rohkaisevat ilmoittautumaan mukaan joukkoon, sillä niin kerhojen aikuisohjaajana kuin 4H:n hallituksen jäsenenä on hyvät mahdollisuudet päästä vaikuttamaan alueen lasten ja nuorten toimintaan!

Lauantaina 26.11. Alajärven 4H-yhdistys järjestää 95-vuotissynttärijuhlat klo 13-15 Jamin Kurejoen toimipisteen liikuntasalissa.

Tarjolla muun muassa Taikuri Jarin Taikashow, temppurata, tarjoilua, arpajaiset sekä nuorille 4H-yrityspiste. Lisäksi Alajärven kirjastoon tulossa joulukuun ajaksi 4H:n näyttely, jossa nähtävillä kerholaisten töitä sekä enemmän yhdistyksen historiasta.

Annika Brander

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa