Rakennusliike M. Ranta Oy:n Mikko Ranta Vuoden Yrittäjäksi Alajärvellä

Rakennusliike M. Ranta Oy:n ja sen yrittäjän Mikko Rannan kädenjälki näkyy kaikkialla Alajärvellä. Yksi keskeisellä paikalla oleva taidonnäyte on Riihipuiston kerrostalo Alajärvellä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Vuoden Yrittäjänä on palkittu Rakennusliike M. Ranta Oy:n yrittäjä Mikko Ranta. Yrittäjän kädenjälki näkyy kaikkialla Alajärvellä kuin lähiseuduillakin, sillä yritys on toteuttanut suuren osan viime vuosikymmenten Alajärven julkisesta kuin yrityselämänkin rakennuskohteista.

Rakennusliike M. Ranta Oy on perustettu vuonna 2005. Yrittäjä Mikko Rannasta tuli kuitenkin jo vuonna 1993. Sitä ennen hän oli valmistunut ammattikoulusta, mennyt vieraan palvelukseen töihin, käynyt armeijan ja sen jälkeen innostunut jatko-opintoihin. Teknisestä koulusta Vaasasta hän valmistui rakennusmestariksi ja meni sen jälkeen vieraalle töihin.

MAINOS

– Jouduin työttömäksi työnantajan konkurssin myötä, jonka jälkeen perustimme kaverin kanssa toiminimen saamamme talourakan myötä, Ranta kertoo. Myöhemmin yritys muuttui osakeyhtiöksi ja töitä painettiin näin vuoteen 2005 saakka.

Tuossa vaiheessa Mikko Ranta halusi kilpailuun isommista urakoista kokonaan omassa yrityksessä. Niin sai alkunsa Rakennusliike M. Ranta Oy. Uusi yritys pääsi heti lentoon, kun edellisessä yrityksessä laskettu tarjous Uusikylän koulun liikuntahallista voitti kilpailun ja urakka päätyi uuden yhtiön toteutettavaksi.

Ranta palkkasi työhön kaksi timpuria ja pian töitä alkoi tulla yhä lisää. Alajärven koulukeskuksen laajennuksen ja saneerauksen ensimmäinen vaihe toteutettiin työyhteenliittymänä K-Raudan kanssa.

Työssä oli kymmenkunta miestä yli vuoden ajan ja tuon urakan jälkeen Rantaa ei enää pelottanut isoihinkaan urakoihin lähteminen, koska ensimmäinen testi ja koetinkivi oli saatu onnistuneesti maaliin.

Tämän jälkeen on toteutettu muun muassa Maxin kauppakeskuksen katonkorotusurakka, Perhossa Jet-Puun sahalaitoksen halli, Jetta-talojen elementtivarastohalli ja Möttösen kyläkoulu. Samaan aikaan Möttösen koulun kanssa rakennettiin Paavolan koulun laajennusta.

Luoma-aholla on tehty Ruukin uuden paneelitehtaan perustusurakka ja toimistorakennus ja Keitele-Timberille uusi sahalaitos tuntitöinä, joka työllisti lähes viiden vuoden ajan. Tätä urakkaa Ranta kiittää sekä yhdeksi suurimmista, mutta myös helpoiten sujuneimmaksi, sillä Keiteleen taholta asiat luistivat niin hyvin.

Julkista rakentamista Rakennusliike M. Ranta Oy on Alajärvellä toteuttanut myös Päiväkoti Mäntymäen ja Rantakodin rakentamisessa. Viime vuosien isoja kohteita ovat olleet Alajärven Sähkön uudet toimitilat ja uusi paloasema. Viimeisimpinä Lämpölaitokselle on tehty pieni halli ja Harjun Autokorjaamolle laajennus.

Tuulivoimatyömaalle on päästy Louhukankaalle, johon rakennettiin edustustilat avaimet käteen pakettina sisältäen tiet ja tontin raivaukset. Omia kohteita on rakennettu Mäntykaaren rivitalot ja Riihipuiston kerrostalo, jota rakennettiin samaan aikaan Paavolantorin kauppakeskuksen kanssa.

Parhaimmillaan työssä on ollut mukana 16 miestä omat, toiminimellä toimineet ja alihankkijat mukaanluettuina.

Työvoimaa yritykselle on riittänyt, pääasiassa paikallisia rakennusmiehiä, joista iso osa on Rannalle enemmän kuin pelkkiä työntekijöitä. He ovat miehiä, jotka Ranta on tuntenut aina ja joiden kanssa ollaan myös kavereita. Niinpä työväkeen on voinut luottaa, he ovat ottaneet vastuuta ja olleet valmiina joustamaan silloin, kun joustoa on tarvittu.

Tällä hetkellä rakennusala on tiukassa tilanteessa ja myös Rakennusliike M. Ranta Oy:llä on edessä lomautukset. Talven töistä ei ole tietoa, mutta tarjouksia laitetaan tavoitteena päästä töihin käsiksi viimeistään keväällä.

– Rakennusmateriaalien ja sähkön hinta, yleinen inflaatio, koronnousut, nämä kaikki vaikuttavat nyt, Ranta sanoo. Yöuniaan hän ei silti suostu menettämään ja Ranta toteaakin, että yrittäjältä vaaditaan tietynlaista mielenlaatua. Kovin pikkutarkka Excel -mies ei saa olla, mutta temperamenttia pitää löytyä.

– Asioita joutuu miettimään vielä iltaisinkin, mutta sen ei saa antaa haitata. Itselleni yrittäjyys on ollut ainoa oikea vaihtoehto, päivääkään en vaihtaisi pois.

Mikko Ranta onkin yrittäjä, jota moni ihmettelee, kun sama mies nähdään ensin työvaatteissa rakennuksilla ja hetken päästä pikkutakki päällä palaverissa. – Minulle tämä elämäntyyli sopii. Teen urakkalaskentaa, tilauksia ja kilpailutusta, mutta jos jossain työmaalla tarvitaan apua, vaihdan roolia.

Urakkakilpailuissa iso etu onkin ollut se, että yrittäjä itse taipuu moneen hommaan. – Rakennusliike M. Ranta Oy on paikallinen toimija, jolla on paikalliset timpurit, teen itse laskennat, hankinnat ja työnjohdon, jolloin emme tarvitse näihin tehtäviin ylimääräistä väkeä.

Vapaa-aikanaan kalastuksen, metsästyksen ja muun luonnossa liikkumisen parissa viihtyvä Ranta kertoo, että valinta Vuoden Yrittäjäksi lämmittää mieltä, etenkin kun kyseessä on yrittäjäkollegojen antama tunnustus.

Ranta toteaa näin siitä huolimatta, että kun häntä pyydettiin 29 vuotta sitten Alajärven Yrittäjät ry:n jäseneksi, mies epäröi ja naljaili, ettei uskalla liittyä ”koska sitten valitsette minut joskus Vuoden Yrittäjäksi, enkä halua olla sellaisessa esillä.”

Vuodet ovat pehmentäneet asennetta ja nyt Ranta myöntää, että on mukavaa, kun huomioidaan. – Se on merkki siitä, että olen oikealla alalla ja tehnyt asioita oikein.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvellä koettiin ilta pinotulilla ja yö kamiinateltassa
Seuraava artikkeliJukka-Pekka Vainionpää Läntisen alueen vuoden miespelaaja!