3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Geolukion oppilaat suoriutuivat loisteliaasti Global Scientist Award kilpailussa Japanissa

Viime viikolla Lappajärven Geolukion oppilaat, Labib Abuzaid, Roope Korkea-aho ja Lauri Luoma, kotiutuivat Japanista mukanaan suuri määrä uusia ystäviä ja kansainvälisiä kokemusta.

Global Scientist Award kilpailu järjestettiin kuluneena kesänä ja Järviseudun lukiot saivat ensimmäistä kertaa ainoina lukioina Euroopassa kutsun osallistua kilpailuun. Global Scientist Award ”Dream Wings” on japanilainen sosiaalinen innovaatio, jonka tarkoituksena on tukea kouluissa tehtävää tutkimuslähtöistä opetusta ja edistää oppilaiden henkilökohtaista lähestymistä tieteeseen ja siitä saataviin tuloksiin.

MAINOS
Roope Korkea-aho pääsi matkalla myös TV-haastatteluun.

AIRA (Asteroid and Impactite Research Academy) toimi kilpailun järjestäjänä Suomessa ja Japanissa vastaava järjestäjä oli Ikeda Gakuen Kagoshimasta.

Järviseudulta osallistui kilpailuun neljä joukkuetta, joiden tutkimusaiheet olivat lämmön siirtyminen tyhjiössä, kärnäiitin soveltuvuus kiuaskiveksi, jauhomatojen käyttö muovin hävityksessä ja haastattelututkimuksena ihmisten käsityksiä ilmastonmuutoksista.

Saapuneet kilpailutyöt arvosteli tuomaristo, johon kuuluivat Alajärven ja Vimpelin sivistystoimen johtaja Esa Kaunisto, Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala, Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara, Vaasan yliopiston yliopistolehtori Juho-Pekka Mäkipää ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli. Tuomariston puheenjohtajan toimi AIRA:n toimitusjohtaja Heikki Mäkipää.

Kilpailun palkintona oli matka Japaniin osallistumaan kansainväliseen kilpailuun. Kilpailu järjestettiin 13.11. Kagoshimassa, Etelä-Japanissa ja siihen osallistui yhteensä 81 joukkuetta pääosin Japanista, mutta myös muualta Kaakkois-Aasiasta. Geolukiosta kilpailuun osallistui kaksi joukkuetta, Labib Abuzaid (lämmön siirtyminen tyhjiössä) sekä Roope Korkea-aho ja Lauri Luoma (kärnäiitin soveltuvuus kiuaskivenä).

Geolukion Labib Abuzaid esittelemässä kilpailutyötään lämmön siirtymisestä tyhjiössä.

Kilpailun voitti japanilainen lukio, toiseksi tuli niin ikään japanilainen lukio ja kolmanneksi indonesialainen lukio. Voittaneet työt olivat korkeatasoisia, lähes tieteelliset kriteerit täyttävät. Jokaisen esityksen arvosteli n. 20 henkinen monikansallinen ryhmä, joka koostui luonnontieteen alan professoreista, tutkijoista ja yrityselämän edustajista.

Vaikka tällä kertaa Geolukion oppilaiden työt eivät sijoittuneetkaan palkittujen joukkoon, niin esitykset eivät erottuneet ainakaan huonommiksi muiden joukossa. Geolukiolaiset loistivat mm. englannin kielen taidoillaan, koska esitykset tuli pitää englannin kielellä.

– Suurin osa joukkueista ei kuitenkaan tätä sääntöä noudattanut vaan esitti tutkimuksensa omalla äidinkielellään. Olimme todella ylpeitä lukiolaisistamme, totesivat yhdestä suusta matkalle osallistuneet Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli, opettaja Meri-Kristiina Kiri ja huoltaja Radja Abuxaid. Haastattelut ja TV-esiintymiset luonnistuivat lukiolaisilta erinomaisesti.

Kilpailuun osallistuminen antoi hyvää oppia Global Scientist Award 2023 kilpailuun osallistumista ajatellen ja nyt onkin tärkeää saada kaikista Järviseudun lukioista joukkueita mukaan tutkimuslähtöistä opiskelua kannustavaan tapahtumaan, toteaa kilpailun puheenjohtaja Heikki Mäkipää.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät