-8.6 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Villa Väinölässä tapahtuu!

Villa Väilölässä Alajärvellä vietetään Tapahtumaviikkoa 9.-16.12.

Tänään perjantaina 9.12. kello 17 on luvassa Zero Line – performanssitaidetta rajalta. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Ukrainalaistaiteilija Maryna Semenkova esittää performanssitaidetta. ”Zero Line” on jatkoa hänen Munchenissa toteuttamalleen ”Red Utopia” projektille, jossa käsiteltiin Neuvostoliiton syntyhetkiä ja sitä kuinka vaarallista on rakentaa valtio utopioiden pohjalle.

MAINOS

Maryna Semenkova on sodan alettua elänyt taiteilijaresidensseissä eri puolilla Eurooppaa ja Alajärvi on hänen neljäs kohteensa. Ranskassa Maryna ystävystyi Alinaan, ukrainalaisäitiin jonka poika oli lähtenyt vapaaehtoisena rintamalle.

Elokuussa, Marynan jo jatkaessa Saksaan, Alina lähetti viestin: ”Minulla ei ole enää poikaa”. Alinan poika oli taistellut sodan eturintamassa, niin lähellä että olivat voineet kuulla vihollisen juttelua. Tämä oli sotilaille nollalinja, zero line.

Suomi ja Ukraina ovat etulinjan maita. Sadan vuoden takainen Suomi onnistui hyödyntämään hetken auki olleen ikkunan itsenäisyyteen, kun taas Ukraina joutui odottamaan aina vuoden 1991 Neuvostoliiton romahdukseen asti.

Suomen lippu kuvastaa sinisiä järviämme ja lumisia talviamme, Ukrainan lippu viljavia peltoja sinitaivaan alla. Molempien maiden lähihistoriassa myös punaiset liput ovat liehuneet, mutta punaisen utopian värit ovat tasaisen varmasti karisseet pois.

Maryna Semenkova pohtii ”Zero Line” -performanssiesityksessään Suomen ja Ukrainan lähihistorian yhteisiä piirteitä Euroopan itäisellä laidalla hyödyntäen lippujen tematiikkaa sekä videotaidetta. Esitystä varten Maryna neuloo kuukauden päivät Suomen ja Ukrainan lippuja saattaen neulontatyön valmiiksi Suomen itsenäisyyspäivänä. Performanssi on vuorovaikutteinen ja yleisö voi osallistua siihen halutessaan. Esityksen jälkeen on aikaa keskusteluille.

Tiistaina 13.12. kello 13-19 on luvassa Villa Väinölän joulumyyjäiset.  Taidelainaamo AVARASTA voi hankkia taidetta kotiin tai lahjaksi lahjakortilla.

Villa Väinölän museokaupasta löytyy kivoja lahjoja taiteen ystäville. Taidenostoina Sirpa Katajan posliinitöitä ja akvarelleja sekä Eeva Huotarin ihastuttavaa kissagrafiikkaa. Tarjolla myös Alvar Aalto- ja arkkitehtuuriaiheisia muistipelejä.  Glögitarjoilu kello 15-19.

Perjantaina 16.12. kello 18-20 on luvassa Improvisaatioteatteria ja musiikkia.

Eerik Kantokosken kipparoima teatteriryhmä ”Naama Edellä Asfalttiin” tarjoilee improa ja musiikkia yhdessä paketissa. Luvassa on ikimuistoiset iltamat, jossa esitetään hulvattomia ja lyhyitä improvisoituja teatterinumeroita yhteistyössä yleisön kanssa sekä tunnettuja iskelmiä ja poplauluja Lempeä Asfaltti -bändin säestämänä. Lipun hinta on 15 euroa.  

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät