Soinin kasit ja ysit saivat ajattelemisen aihetta

Aki Sammalisto, Ilkka Aho, Tomi Kurunmäki ja Esa Järvelä juttelivat nuorille niin avoimesti ja innostavasti opiskelun ja työn merkityksestä, että takapenkitkin hiljenivät. Aki, Tomi ja Esa ovat hyviä esimerkkejä siitä, että vaikka koulunkäynti ei vielä yläasteella niin innostanut, niin peli ei suinkaan ollut sillä menetetty.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kun kahdesta luokkahuoneesta muodostettuun tilaan ahtautuu noin 70 kahdeksansien ja yhdeksänsien luokkien oppilasta, on ihan selvää, että tilan takaosassa on nuoria tungokseen saakka ja etupenkit loistavat tyhjyyttään.

Yhtä selvää on se, että takapenkkiläisiä ei kerrotut asiat kiinnosta, vaan omat jutut ovat paljon tärkeämpiä.

MAINOS

Soinin Yhtenäiskoululla tätä tilannetta testattiin TET-iltapäivässä, jonka aihe ja ennen muuta paikalle saadut yrittäjävieraat osasivat jutella nuorille sellaisella tavalla, että takapenkkikin hiljeni. Viimeistään silloin, kun Esa Järvelä, Tomi Kurunmäki ja Aki Sammalisto kertoivat kukin oman työ- ja yrittäjäuransa tarinan kaunistelematta ja huumorilla, jokainen korvapari kuunteli.

Parhaillaan vietetään kansainvälistä urasuunnittelun ja ohjauksen teemakuukautta, jonka tiimoilta Soinissa päädyttiin järjestämään oppilaille TET-iltapäivä. Oppilaanohjauksesta vastaava Irma Nukarinen oli kutsunut paikalle alustajaksi Raimo Vuorisen, joka on kotoisin Soinin Kukonkylästä ja on kansainvälisissäkin hankkeissa toiminut opinto-ohjauksen kehittäjä.

Soinin Kukonkylästä kotoisin oleva Raimo Vuorinen on tehnyt kansainvälisiestikin mittavan uran opinto-ohjauksen kehittäjänä.

Lisäksi Teamsin kautta iltapäivään saatiin tervehdys Cedefopin edustajalta Cynthia Harrisilta Kreikasta, Thessalonikista. Hän kertoi kansainvälisestä urasuunnittelukuukaudesta Global Career Month.

Raimo Vuorinen kertoi nuorille lähteneensä samasta opinahjosta Soinista 50 vuotta sitten. Hän on työskennellyt muun muassa Jyväskylän yliopistossa kouluttaen oppilaanohjaajia ja tehnyt alalla myös kymmenvuotisen kansainvälisen uran.

Vuorisen mukaan Suomi on oppilaanohjauksessa aivan poikkeuksellinen maa, sillä vasta nyt sitä on alettu miettiä muuallakin. Nykyisillä työurilla ammattia vaihdetaan usein viisi, kuusikin kertaa ja työelämä muuttuu jatkuvasti.

Vuorinen painotti, että Soinin Yhtenäiskoulun oppilaillekin tutuksi tulleilla TET-jaksoilla on oikeasti merkitystä. Ne antavat mahdollisuuden kokeilla millaista on olla töissä, ja tutkimusten mukaan ne todella auttavat nuoria löytämään aloja jotka kiinnostavat ja niitä, jotka missään tapauksessa eivät kiinnosta.

TET-jaksot ovat niin ikään Suomessa varsin poikkeuksellisia, niitä ei juurikaan ole ollut muualla. Viime aikoina TET-jaksoja on tullut kouluihin Maltalla, Saksassa ja muissa Pohjoismaissa.

TET-jaksojen työnantajat tärkeitä

Irma Nukarinen totesi, että kouluille on hyvin tärkeää, että TET-paikkoja nuorille löytyy. Yrittäjillä ja muilla työnantajilla on iso rooli nuorten oppimisprosessissa.

Soinissa on ysiluokkalaiset olleet yhdellä TET-jaksolla tänä syksynä ja keväällä TET-jaksot tulee sekä kahdeksannen että yhdeksännen luokkien oppilaille.

Paikalle saatiin kolme yrittäjää; Aki Sammalisto Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:sta, Esa Järvelä EJ-Lämpö Oy:sta ja EJ-Tarhat Oy:sta sekä Tomi Kurunmäki Puutili Ky:sta sekä kuntatyönantajan edustajana päiväkodilta suositusta TET-paikasta varhaiskasvatusopettaja Ilkka Aho, jotka aluksi lyhyesti esittelivät tehtävät, joissa TET-jaksolaiset heillä voivat toimia.

Tämän jälkeen oli aika oppilaiden ennakkoon miettimille kysymyksille ja pian juttu alkoikin lentää niin, että viimeisetkin kuulijat joutuivat höristämään korviaan.

Oppilaiden palaute TET-jaksoilta on ollut pääsääntöisesti hyvää, monenlaista oli saanut kokeilla ja tehdä. Toiveena olikin, että tettiläiselle varattaisiin riittävästi hommia ja vaikka jotain haastavaakin! Ymmärrystä työnantajalta kaivattiin sekä paikkojen esittelemistä kunnolla.

Kaikki yrittäjät tunnustivat, että varmasti paikkojen esittelyn ja perehdyttämisen voisi tehdä paremminkin, mutta muistuttivat että kysyäkin saa jos jokin on epäselvää!

Aki Sammalisto totesi, että heillä motivoituneet ja ahkerat tekijät ovat hyvällä näytön paikalla myös mahdollisiin kesätöihin ja jonain päivänä vaikkapa oikeaan työpaikkaankin! Sama on tilanne Järvelällä. TET-jakso voi poikia kesätöitä, joten sillä on todella merkitystä!

Myös päiväkodilla on saatu iloita hyvistä tettiläisistä, joista myös lapset ovat tykänneet. Aho totesi, että jos TET-jakson hoitaa hyvin, niin vanhempana siitä on varmasti apua, jos haluaa päästä kesätuuraajaksi.

Myös Tomi Kurunmäki painotti nuorille sitä, että aina kannattaa kysyä ja kiinnostuksella ja halulla tehdä pääsee jo pitkälle.

Miehet pääsivät vastaamaan moniin nuorten kysymyksiin, kuten siihen millaisia töitä tettiläiset heillä tekevät ja onko aikaisemmista tettiläisistä hyvät kokemukset (todellakin oli!).

Ohjeina nuorille neuvottiin muun muassa hakeutumaan erilaisiin paikkoihin, vaikka ne eivät omaa mielityötä vastaisikaan. Kaikesta oppii jotain!

Nuoret saivat hyviä vinkkejä kesätyöpaikan hakuun ja selvää näytti olevan, että kesätöitä kannattaa hakea itse, olla oma itsensä ja rehellinen, jos yrittäjä ei vastaa sovittuna aikana, niin peräänkin saa kohteliaasti kysellä ja lannistua ei saa, jos ensimmäinen työpaikka ei tärppää!

Esa Järvelä painotti erityisesti sitä, että hakemus kesätyöhön kannattaa tehdä persoonallisesti, eikä jotain valmista koulussa tulostettua pohjaa. Persoonallinen hakemus jää mieleen. – Ja tuokaa hakemuksessa esiin motivaationne, miksi haluatte meille työhön, Sammalisto huikkasi.

Hyvän työntekijän ominaispiirteiksi työnantajat nimesivät rehellisyyden, oma-aloitteisuuden ja vastuullisuuden. Oma-aloitteisuus on erittäin tärkeää, osaamista voi kyllä hankkia lisää.

Tavoitteet on mahdollista saavuttaa

Lentoon jutut lähtivät siinä vaiheessa, kun nuoret halusivat kuulla työnantajien omasta työurasta. Tuli selväksi, että kaikkia tämän päivän menestyviä yrittäjiä ei ole koulunkäynti vielä yläasteella kiinnostanut, ja jokainen oli valmis sanomaan nuorille, että kannattaisi…. Opintojen jatko olisi ollut helpompaa, kun työtä olisi tehnyt jo alun perin enemmän, mutta toisaalta mikään ovi ei ole vielä suljettuna, vaikka tähän saakka olisi mennyt vähän ranttaliksi.

– Jos jokin ala kiinnostaa, niin älkää ajatelko, että se on mahdotonta saavuttaa, koska numeroni ovat niin huonot tai se vaatisi paljon työtä. Kaikki tavoitteet on mahdollista saavuttaa, sinne pääsemiseen ei ole vain yhtä ainoaa tapaa, Esa Järvelä painotti.

Peruskoulun jälkeisen opiskelupaikan valinnasta niin Kurunmäki kuin Sammalistokin muistuttivat nuoria, että ratkaisut pitää tehdä itse. Läheisiä ja opettajia kannattaa kuunnella, mutta ratkaisua ei pidä tehdä esimerkiksi sen perusteella, mihin kaveri menee.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliReko Järvilakeudella joulujakelu
Seuraava artikkeliSoinissa kuultiin kirkkoherraehdokkaita