Vuoden 2022 kulttuuripalkittu Jussi Roponen elää nyt päivän kerrallaan!

Jussi Roponen sai vastaanottaa Soinin kunnan vuoden 2022 kulttuuripalkinnon. Jussi on jäänyt pysyvästi mieliimme miehenä, joka on aina keikalla yleisöään viihdyttämässä!
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kunnan kulttuuripalkinto 2022 on luovutettu pitkän linjan keikkamuusikolle ja soinilaisten tunteiden tulkille Jussi Roposelle.

Jussi, eli Juhani Roponen syntyi 19. kesäkuuta 1947 Lehtimäellä. Kuusilapsisen perheen vanhimpana poikana Jussi oppi jo nuorena kovaan työntekoon. Jo tuolloin tutuiksi tulivat kaivinkoneet, autot ja rekat, ja ammatiksi Jussille valikoituikin kaivinkoneen- ja autonkuljettaja. Jussi avioitui Kaisan kanssa 70-luvun alussa, ja elämä kuljetti häntä perheineen Jyväskylään ja Kuortaneelle, josta perhe muutti Soiniin 70-luvun lopulla.

MAINOS

Palkitsemisen perusteissa todettiin Jussi Roposen sanoneen, että kun Luoja on antanut laulun lahjan, niin lahjaa on oikein käytettävä. Hän aloitti julkiset esiintymiset orkesterin kanssa vuonna 1974, ja ensimmäinen äänite ilmestyi vuonna 1981. Aluksi keikkailu suuntautui Pohjanmaalle ja myöhemmin ympäri Suomea, kahdesti jopa Kanadaan saakka.

Vuonna 1984 Roponen voitti Kalevi Hautamäen yhtyeen kanssa Suomen Humppamestaruuden Lappeenrannassa ja 1997 Roponen voitti Suomen mestaruuden seniorilaulukilpailussa.

Roposen uralta muistetaan myös Maratontanssit vuonna 2012, jolloin hän lauloi 24 tuntia. Tunnin aikana oli vain 15 minuutin tauko, ja vuorokauteen mahtui yhteensä 324 kappaletta.

Uran aikana Roposella on keikkoja riittänyt, ja hän on esiintynyt televisiossakin useita kertoja, esim. Lauantaitansseissa ja Kesätansseissa. Vuosikymmenten uran aikana hän on nähnyt tanssilavakulttuurin muutokset. Näiden lisäksi Roponen on esittänyt eri tilaisuuksissa sota-ajan lauluja, sekä myös hengellisiä lauluja ja joululauluja.

Roponen on ollut kantavana voimana monena vuonna järjestetyissä Maratontansseissa. Hän on vuosien mittaan tehnyt paljon talkootyötä yhteistalon hyväksi, ja myös Soinin Sisun ja nuorisoseuran hyväksi. Hän oli järjestämässä ja elvyttämässä Kruunuhäitä aikoinaan takaisin henkiin!  Myös Vuorenmaan uudelleen avaamisessa 80-luvun lopulla Jussi oli mukana.

Liikunta on myös ollut tärkeä osa Jussin elämää. Lajivalikoimaan on kuulunut mm. juoksu, hiihto, pyöräily, rullaluistelu, soutu sekä suo- ja sauvakävely.

Nyt kuluneena syksynä ilmestynyt Keikkamiehen tilitys on Roposen 18. levy. Se on eräänlainen testamentti, jolle on koottu eri elämänvaiheista kertovia koskettavia kappaleita. Levyllä on mm. kappaleet Olen saanut elää ja En päivääkään vaihtaisi pois, jotka ovat laulajan mukaan saaneet vakavan sairauden myötä erilaisen merkityksen.

Vuosikymmenet laulullaan ilahduttanut Roponen lopetti keikat upeasti onnistuneisiin levynjulkistamistansseihin Soinin Yhteistalolla 30.10. Tansseissa oli väkeä noin 200 henkeä ja useat halusivat muistaa Jussia kukkasin, lahjoin ja halauksin! Se oli erittäin hieno ja tunteikas päivä.

Nyt Jussin vointi vaihtelee kovasti päivittäin. Liikkuvaiselle miehelle kunnon ja voinnin heikkeneminen on ollut kova paikka, mutta voimaa antavat ystävät, sukulaiset ja tuttavat, joiden kanssa pidetään yhteyttä kyläilyin, viestein ja puheluin.

– Elämää eletään nyt päivä kerrallaan, nauttien mahdollisuuksien mukaan pienistäkin arjen ilonaiheista!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliOsuuspankki tarttui MLL:n Joulupuu -keräykseen ja haastaa muita yrityksiä mukaan!
Seuraava artikkeliPoliisi etsii edelleen 16-vuotiasta Rasmus Takaluomaa – kävi Alajärvellä katoamisiltanaan