0.4 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Yritysidean jalostaminen maksuttomien palvelujen avulla kannattaa – starttirahasta turvaa yrittäjyyden alkuvaiheisiin

Hyvä työllisyystilanne ei ole kaikkein innostavinta aikaa oman yrityksen perustamiseen, mutta silti moni meistä miettii, olisiko omasta liikeideasta yritykseksi, josta saisi elannon itselleen ja vaikka muutamille työntekijöillekin?

Jos yrittäjyys pyörii ajatuksissa, niin päivänselvää on, ettei sitä kannata vain itsekseen pohtia. Järvi-Pohjanmaan alueella on loistavat, maksuttomat asiantuntijapalvelut tarjolla jokaiselle yrittäjyyttä miettivälle, joten kannattaa napata auki JPYP:n sivut ja varata ajan keskusteluun asiantuntijan kanssa.

MAINOS

Keskustelu asiantuntijan kanssa selventää ajatuksia, antaa näkökulmaa liikeidean mahdollisuuksiin menestyä. Sen jälkeen on helpompi päättää, kannattaako koko ajatus haudata, kehittää sitä eteenpäin vaiko ryhtyä suunnittelemaan askelta kohti yrityksen perustamista?

Alkavalle yrittäjälle on tarjolla monenlaista apua niin Järvi-Pohjanmaan yrityspalvelujen kuin TE-toimistonkin kautta. Yritysneuvojat Pirkko Ylätalo ja Vuokko Kraatari toivottavat lämpimästi tervetulleeksi jokaisen yritysideaa pohtivan juttelemaan ja käymään läpi mahdollisuuksia idean eteenpäinviemisessä.

– JPYP:llä on toimipisteet jokaisessa alueen kunnassa, joten tapaamisia voidaan sopia hyvin joustavasti tai jutella ensimmäisen kerran puhelimessa!

– Autamme liiketoimintasuunnitelman sparrauksessa, laskelmien laadinnassa, toimitilakysymyksissä ja muissa yritystoiminnan käynnistämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Lisäksi JPYP:n sivuilta löytyy erilaisia sähköisiä apuvälineitä mm. liiketoimintasuunnitelman laadintaan. Lähiaikoina saadaan käyttöön uusi Yritys Tulkki -ohjelmisto, josta löytyy paljon hyödyllistä aineistoa sekä aloittavien että toimivien yritysten käyttöön.

TE-palvelut Järviseudun yritysneuvoja Ismo Kuhalampi kertoo, että apua saa myös TE-toimistosta ja yhteisenä tavoitteena on, etteivät hyvät liikeideat jäisi käyttämättä! Aina yrittäjyyden ei tarvitse olla edes päätoimista, vaan varsinkin asiantuntijapalveluita voi hyvin tarjota yrittäjänä hybridimallilla.

Koulutusta tarjolla

Yrittäjäksi ei tarvitse lähteä soitellen sotaan, vaan tarjolla on monenlaista maksutonta koulutusta. TE-toimisto on Etelä-Pohjanmaalla ostanut omaa yrittäjävalmennusta, jossa jalostetaan varsinainen liikeidea.

Valmennuksen aikana 24.4.-24.5. käydään läpi kaikki yrityksen perustamisen osa-alueet ja saadaan perustiedot yritystoiminnan suunnittelusta sekä tuloksellisesta käynnistämisestä ja rakennetaan käytännöllinen ja toimiva liiketoimintasuunnitelma.

Koulutus koostuu viidestä lähipäivästä Seinäjoella ja 12 webinaarista päiväaikaan, omatoimisesta ohjatusta työskentelystä ja henkilökohtaisesta ohjauksesta.

JPYP:n uusien yritysten valmennustilaisuuksia pidetään 9,.3. ja 15.3. ilta-aikaan, ja elokuussa on tulossa tilaisuus Ideasta bisnestä.

Starttirahalla alkuun – ole ajoissa asialla!

Yksi mainio tuki aloittavalle päätoimiselle yrittäjälle on harkinnanvarainen starttiraha, jota on mahdollista saada kahdesti kuuden kuukauden jakso.

Kuhalampi painottaa, että päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyvän tulee olla liikkeellä ajoissa, sillä tukea ei myönnetä enää sen jälkeen, kun toiminta on jo käynnistynyt!

– Päätös tuesta tulee nopeasti, mutta yksi ehdoista on se, että se haetaan ennen toiminnan käynnistämistä.

Starttirahan tarkoitus on tukea aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä.

Starttirahan myöntää oman alueen TE-toimisto. Sitä voi saada myös silloin, kun sivutoiminen yrittäjä siirtyy päätoimiseksi.

Toiminimellä perustettavaan yritykseen voi starttirahaa saada yksi henkilö, mutta osakeyhtiössä voi useampikin päätoiminen yrittäjä saada sitä myös silloin, kun yritykseen tulee mukaan uusi omistaja päätoimiseksi yrittäjäksi, sekä omistajanvaihdostilanteissa.

Starttirahaa myönnettäessä arvioidaan yritystoiminnan päätoimisuutta, kannattavuutta ja jatkuvuutta, valmiutta toimia yrittäjänä, tuen tarvetta ja yritystoimintaan mahdollisesti liittyvien lupien voimassaoloa.

– Starttirahaa kannattaa aina hakea ennen suunnitellun yrittäjyyden aloittamista, Kuhalampi kannustaa ja muistuttaa, että yrittäjyyden edetessä yrittäjän on mahdollista saada myös palkkatukea työntekijöiden palkkaamiseen.

Jos yrittäjyys siis yhtään kiinnostaa, niin kannattaa ottaa vastaan tarjolla olevat maksuttomat palvelut ja pohtia luottamuksellisessa ilmapiirissä ideaa eteenpäin.

Yritystä ei myöskään aina tarvitse perustaa itse, vaan monet toimivat yritykset voivat olla hiljaisessa myynnissä. Kun sopiva yrittäjyyttä pohtiva henkilö on juttelemassa JPYP:llä, voidaan myyjää ja uutta yrittäjää auttaa löytämään toisensa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät