Hyvinvointialueen hankinnat huolettavat – Alajärven kaupunki pyrkii suosimaan paikallista

598
Alajärven hankintainfo veti paikalle pitkän pöydän täydeltä kiinnostuneita kuulijoita.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven kaupungin hankintainfo houkutteli mukaansa mukavan määrän yrittäjiä kuin muitakin aiheesta kiinnostuneita. Kaupungin, JPYP:n ja Alajärven Yrittäjien järjestämän tilaisuuden alussa kaupunginjohtaja Vesa Koivunen totesi kuntien eläneen historiansa suurimmat muutokset, jotka näkyvät monin tavoin myös kuntalaisille.

– Olemme yrittäjien kanssa puhuneet viimeisen kahden, kolmen vuoden aikana paljon hyvinvointialueiden hankinnoista pelkona, ettei niitä kaikkia niputettaisi yhteen valtaviksi kokonaisuuksiksi.

MAINOS
Alajärven kaupungin uusi elinvoimajohtaja Jaakko Aninko esittäytyi hankintainfoon osallistuneille.

– Tätä asiaa on edelleen pidettävä esillä, alueeltamme tehdään vuosittain alan hankintoja noin 60 miljoonalla eurolla ja tästä potista päättää nyt hyvinvointialue. Tällä rahalla on suuri merkitys alueellemme.

Koivunen totesi, että kaupunki pyrkii omissa hankinnoissaan, olivatpa nämä palveluja, tavaroita tai investointeja, toimimaan niin, että mahdollisimman paljon niistä jää omalle alueelle. Enemmän haastetta onkin siinä, miten hyvinvointialue tekee hankintojaan.

Kaupungin tämän vuoden investointiohjelmaa selvitteli seikkaperäisesti tekninen johtaja Jouni Hänninen. Hän kertoi kokonaisinvestointien määrän olevan 3,4 miljoonaa, mikä on noin puolet siitä summasta, mihin viime vuosina on totuttu.

Investointeja tehdään muun muassa silta- ja vesistöhankkeisiin, autojen, traktorin ja av-tekniikan hankintaan, pieniin peruskorjauksiin kouluilla ja muissa kiinteistöissä, kaavateiden kunnostukseen ja valaistukseen sekä urheilu- ja ulkoilualueisiin, joista suurimpana tekojääkontin uusinta ja Luoma-ahon lähiliikuntapaikka sekä urheilualueen fitnesspark -paikat.

Myös puistoihin ja uimarantoihin sekä Takalan alueen leikkikentän rakentamiseen on varattu investointimäärärahoja, samoin vesihuoltolaitokselle.

Keskusteluissa esille nousi mm. listalla vuodesta toiseen oleva määräraha moottoriurheilualueelle, jonka toteutumisen suurimmiksi esteiksi selvisi sopivan noin kymmenen hehtaarin kokoisen yhtenäisen alueen löytyminen sopivalta sijainnilta.

Myös hankintarenkaat herättivät keskustelua, ja huoli siitä voidaanko hankintoja tehdä niiden ohi. Esimerkiksi keittiöpuolella hankintoja tehdään renkaan ulkopuolelta, vaikka siihen kuulutaankin.

Myös Paavolan koulun uudisrakentamisen suunnittelusta ja toteuttamisesta kyseltiin ja kaivattiin avointa hankintavuoropuhelua sen tiimoilta jo ennen suunnittelun aloittamista.

Tapaamisen lopuksi uusi elinvoimajohtaja Jaakko Aninko esitteli itsensä vielä lyhyesti kertoillen taustoistaan ja tiestään takaisin kotikaupunkiinsa Alajärvelle, jossa avautunut työtehtävä elinvoimajohtajana yhdisti hänen aikaisemmissa tehtävissään hankkimansa koulutuksen ja kokemuksen markkinoinnista ja terveyden edistämisestä.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa