Satavuotias Alajärven Kokoomus ry puolustaa yhä perinteisiä arvojaan

Alajärven Kokoomus ry:n nykyinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Finnilä kertoo puolueen perusarvojen pysyneen muuttumattomina sadan toimintavuoden aikana.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Kokoomus ry perustettiin helmikuun kymmenentenä päivänä 1923 varsin erilaisissa oloissa, kuin missä nyt elämme.

Maamme itsenäistymisen jälkeen vallalla olivat vasemmistolaiset aatteet ja Alajärvi oli vahva maatalouspitäjä, jonka riveistä Kurejoelta löytyi kuusi ja Kirkonkylältä kaksi henkilöä perustamaan porvarillisen puolueen toimintaa paikkakunnalle.

MAINOS

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kirkonkylän koulun johtajaopettaja Matti Kotkaniemi.

Alkuvuosikymmeninä jäsenistä suuri osa oli maanviljelijöitä, opettajia ja rehtoreita. Pian toiminnan käynnistyttyä Suomi joutui ensimmäisen kerran puolustamaan itsenäisyyttään sodassa.

Sotavuosina toiminta oli varsin hiljaista ja vasta toisen maailmansodan jälkeen se käynnistyi uudelleen. Tuolloin puolueen kannatus vakiintui paikkakunnalla noin 20 prosentin paikkeille.

Valtuustoon Kokoomus sai paikkoja läpi vuosien yhdestä kahdeksaan – tällä hetkellä määrä on seitsemän, eli edelleenkin mennään samoissa luvuissa.

Puolueen jäsenmäärä oli vajaat kaksisataa, mutta kannattajia on ollut paljon tätä enemmän, sillä esimerkiksi vuoden 1996 kuntavaaleissa puolueen ehdokkaat saivat Alajärvellä kaikkiaan 1163 ääntä!

– Menneinä vuosikymmeninä jäsenmäärä on pysytellyt tasaisena, joskin viime aikoina on näkynyt selvää kasvua jäsenistössä, kertoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Finnilä, joka tarttui ohjaksiin syksyllä Jukka Joensuun luopuessa pitkään ansiokkaasti hoitamastaan tehtävästä.

– Nykyisin jäsenistöstä valtaosa on yrittäjiä, joihin lasketaan myös maatalousyrittäjät tai muuten yrittäjähenkisiä ja johto- tai asiantuntijatehtävissä olevia ihmisiä, Finnilä kuvailee.

– Kokoomus on ollut perinteisesti myös vahva talousosaamisen puolue ja varsinkin heikon talouden aikaan turvaudutaan Kokoomuksen osaamiseen, mikä näkyy myös kannatuksissa.

Vaikka maailma ja Alajärvi ovat muuttuneet sadan vuoden aikana, niin perusarvot kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta elävät tänäkin päivänä.

– Meille on ensiarvoisen tärkeää että puolueelle vaaleilla saadut paikat jaetaan osaamisalueen sekä ehdokkaiden saamien äänimäärien perusteella, minkäänlaisia kytkykauppoja emme salli.

Sadan vuoden aikana Alajärvestä on tullut kaupunki ja se on kehittynyt Järviseudun alueen palvelukeskukseksi. Yrittäjyyttä ja teollisuutta on syntynyt paljon ja ne ovat synnyttäneet työpaikkoja.

Tämän päivän haasteina Alajärven Kokoomus näkee muun muassa sen, miten valtiovalta on keskittänyt palvelujaan liikaa maakunnan keskukseen, mikä on osaltaan vaikuttanut väestön vähenemiseen alueella.

Finnilä toteaa, että Alajärven Kokoomus haluaa kehittää kaupunkia siihen suuntaan, että poismuutto paikkakunnalta pysähtyisi ja mielellään vieläpä niin, että tänne muuttajia olisi enemmän kuin täältä lähteviä. – Tähän meillä on selvä näkemys ja reseptit olemassa.

– Puolueemme ongelma on ollut jo pitkään se, että emme saa kuntatasolla ääntämme riittävästi kuuluviin. Meillä ei ole ollut puheenjohtajuuksia pitkiin aikoihin, koska menetämme ne aina vaaliliittojen myötä.

– Tästä syystä vaikuttamismahdollisuudet ovat vähäiset ja tähän epätasapainoon seuraavissa kuntavaaleissa on tavoitteena saada muutos, jolla käännetään kotikylämme suunta kasvujohteiseksi.

Merkittävänä asiana koetaan myös kotimaisen ja paikallisen ruuantuotannon tilanne, jo yksin huoltovarmuudenkin vuoksi. Asia on tärkeä paitsi paikallisesti, myös koko maan kannalta.

– Yksi suuri haaste juuri tällä hetkellä ovat lähestyvät eduskuntavaalit, joiden eteen tehdään paljon työtä, jotta Arkadianmäelle saataisiin edustaja, jolle olisi helppo soittaa ja joka myös hoitaisi sovitut asiat.

– Tätä tukea emme saa seinäjokisilta tai kauhajokisilta kansanedustajilta, se on nähty kuluvalla kaudella. Jopa joululahjarahat valuvat kansanedustajien omille alueille.

Alajärven Kokoomus ei ole yhdistyksenä lähtenyt kevään eduskuntavaaleissa erityisesti kenenkään taakse, ohjeistuskin jo määrittelee sen, yhdistyksen tehtävä on edustaa jokaista vaalipiirin tai lähialueen ehdokasta tasavertaisesti. – Yhdistyksen jäsenet voivat henkilökohtaisesti tehdä vaalityötä omien ehdokkaitensa eteen, myös meillä toimitaan näin.

Alajärven Kokoomus ry on juhlinut sataa toimintavuottaan vaalikampanjoinnin merkeissä, mutta pukujuhlat huomionosoituksineen ovat luvassa vaalien jälkeen joko ensi keväänä tai syksynä.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliHubi25 avasi ovensa Alajärvellä – yhteisöllinen työtila kiinnosti jo ennakkoon
Seuraava artikkeliPohjalaismaakuntiin uusia luonnonsuojelusuojelualueita 1440 hehtaaria