-0.9 C
Alajärvi
torstai 28.3.2024
MAINOS
MAINOS

Vaalitentti hyvässä hengessä

Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Lehtimäen ja Vimpelin yrittäjäyhdistykset järjestivät torstai-iltana Hotelli Kivitipussa Järviseudun vaalitentin, jossa alueen ehdokkaat pääsivät sanomaan sanansa niin verotuksesta, puoluekurista kuin ihmisten hyvinvoinnistakin.

Tentissä olivat mukana Vasemmistoliiton Jussi-Matti Hilli Vimpelistä, Kristillisdemokraattien Sampo Latvala ja Suomen Keskustan Sari Palmu Alajärveltä sekä Kansallisen Kokoomuksen Sam Leijonanmieli Vimpelistä. Valtakunnallisia teemoja peilattiin paikallisesta näkökulmasta.

MAINOS

Vaalitentin aiheiden ja kysymysten runkona käytettiin Suomen Yrittäjien lanseeraamaa Nostetaan rimaa -vaaliteemaa. Alajärven Yrittäjien puheenjohtaja Toni Harjula kertoo, että tentin lopullinen päivämäärä lyötiin lukkoon helmikuun lopulla.

Idea vaalipaneelin järjestämisestä on lähtöisin Lappajärven Yrittäjiltä. Harjula kertoo, että vastaavanlaisia paneeleita on järjestetty muualla Suomessa ja sieltä tuli rohkeus järjestää tilaisuus myös järviseutulaisille ehdokkaille.

– Vastaavanlaista tilaisuutta yrittäjäyhdistykset eivät ole tällä alueella järjestäneet.

Huolta osaajista

Kirsi Lassilan ja Mikko Viitasaaren juontama vaalitentti pysyi hyvin aisoissa. Jokainen ehdokas sai vastata kysymyksiin. Vastausaikaa oli kaksi minuuttia tai minuutti kysymystä kohti ja jatkokommentteja sai esittää, kunhan muut ehdokkaat olivat ensin vastanneet kysymykseen. Panelistit eivät korottaneet ääntään tai puhuneet toistensa päälle vaan keskustelua käytiin hyvässä hengessä ja toista ehdokasta kuunnellen.

Panelistit olivat monessa asiassa samoilla linjoilla poliittisesta kotipesästään riippumatta. Pakkoruotsia vastustettiin yksissä tuumin. Yhtä mieltä oltiin myös esimerkiksi työ- ja koulutusperäisestä maahanmuutosta.

– Suomen syntyvyys on 1800-luvun tasoa ja työstä eläköityy suuri määrä ihmisiä. Tarvitsemme osaavaa työvoimaa ja työperäistä maahanmuuttoa. Mutta tarvitsemme myös selkeät pelisäännöt ja osaajia, jotka noudattavat lakeja. Tarvitsemme bussikuskeja, siivoojia ja hoitajia. Jos emme tarvitsisi, tarvitaan syntyvyysbuumi, mietti Sam Leijonanmieli.

Sari Palmu huomioi, että vaikka syntyvyys lisääntyisi, ei lähiaikoina syntyvistä ole heti työntekijöiksi. Hän nosti esiin Järviseudun ammatti-instituutin, joka on kouluttanut ulkomailta lähtöisin olevia opiskelijoita maatalousalalle, turkisalalle ja teollisuuteen.

– Kun ulkomailta tuodaan lääkäreitä tai hoitajia, heidän täytyy osata suomen kieltä. Puutteellinen kielitaito on turvallisuusriski, jos ei ymmärretä mitä asiakas tai asukas sanoo.

Paikallisesta sopimisesta ja ammattiyhdistykseen liittyvässä keskustelunaloituksissa yksimielinen linja repesi. Jussi Hilli katsoo, että ammattiyhdistysliikkeellä ei ole liikaa valtaa.

– Ay-liike huolehtii siitä, että meillä kaikilla on asianmukainen palkka. Tällä huolehditaan siitä, että kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Työehtosopimuksista täytyy pitää kiinni.

Yleisökin tenttasi

Kivitipussa vaalitenttiä seurasi noin seitsemänkymmentä henkilöä. Suoraa striimausta seurattiin 180 laitteen välityksellä. Markku Lehtolan toteuttama monikameralähetys löytyy YouTubesta, kun hakukenttään kirjoittaa Järviseudun vaalitentti.

Tiina Kiviaho (vas.) ja Maija Perälä seurasivat vaalitenttiä mielenkiinnolla ja esittivät kysymyksiä ehdokkaille. Paljon jäi myös kysymättä.

Yleisöllä oli mahdollisuus esittää illan mittaan omia kysymyksiään. Esimerkiksi yleisöltä tulleessa ruuan arvonlisäveroa koskevassa kysymyksessä sekä Hilli, Leijonanmieli että Palmu ovat veron laskemisen kannalla. Sen sijaan Latvala ei lähtisi laskemaan ruuan arvonlisäveroa, sillä hänen mukaansa arvonlisäveron hyöty menee koko Suomen läpi.

– Kohdentaisin kevennyksiä pienituloisille.

Lappajärveläiset Maija Perälä ja Tiina Kiviaho esittivät useita kysymyksiä ja paljon jäi vielä kysymättäkin.

– Suomen kieli on niin harvinainen kieli, että minua olisi kiinnostanut kysyä heiltä, että miten he turvaavat meidän harvinaisen kielemme jatkuvuuden, jos englannin kieli tulee koulutuksessa mahdolliseksi.

Tiina Kiviaho tietää, että vaalipaneeleissa kysymys- ja vastausajat ovat rajalliset. Hän olisi ollut kiinnostunut kuulemaan syvemmin maataloutta koskevista asioista, samoin yrittäjien sosiaaliturvasta ja ympäristökysymyksistä.

– Yksi asia, joka minua hiertää on tuulivoima. Se ei tullut ollenkaan esille ja sen olisin mielelläni ottanut esille.

Sekä Kiviaho että Perälä olivat tyytyväisiä illan antiin. Molemmat tosin huomioivat, että joissakin kohdissa puheenvuorojen pituutta olisi voinut tiivistää.

– Mielestäni jokaisen ehdokkaan oma näkemys tuli esille, kiittelee Maija Perälä.

Positiivinen kokemus

Järviseudun vaalipaneelin jälkeen ehdokkaat olivat hyvissä tunnelmissa. Sampo Latvala piti reilun kahden tunnin mittaista tilaisuutta mielenkiintoisena.

 – Annan itselleni arvosanaksi kasin. Sain mielestäni tuotua omaa näkemystäni pääpiirteittäin esiin.

Jussi Hilli piti paneelia hyvin järjestettynä ja keskustelua asiallisena.

 – Tykkäsin eritoten siitä, ettei tällä huudeltu ala-arvoisesti. Osaamme keskustella ja pikkuisen piikitellään toisiamme kun otetaan kantaa. Mutta puhuimme asiallisesti ja keskityimme omiin puheenvuoroihimme.

Sari Palmulla on aikaisempaa kokemusta osallistumisesta kuntavaalipaneeleihin.

– Nyt puhuttiin enemmän koko Suomeen liittyvistä asioista kun taas kuntavaalipaneelissa puhutaan pelkästään kuntiin liittyvistä asioista. Täällä oli mukava kuunnella, mitä toiset ehdokkaat ajattelevat. Itse olisin halunnut vielä maataloudesta kommenttipuheenvuoroa ja aiheeseen olisin kaivannut enemmän keskustelua.

Sam Leijonanmieli toi esiin, että paneelissa oli mukana järviseutulaisia, täyspäisiä ehdokkaita, jotka menevät asiat – ei ideologia – edellä.

– Meillä oli rakentavaa ja tosi arkijärkistä keskustelua. Sitä tarvitaan lisää politiikkaan. Valtaosa ehdokkaista oli asianäkökulmissa kutakuinkin samoilla linjoilla.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät