1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Annukka Lehdon itsesuunnittelema kodinuudistus henkii ajatonta tyylikkyyttä

Vimpelin keskustassa, aivan palvelujen tuntumasta löytyy perinteikäs, yksikerroksinen  1972-luvun talo, joka on kokenut juuri mittavan muutoksen parin viimeisen vuoden aikana.

Uudistusta voi havaita tapahtuneen siinä määrin, että kodin rakennusvuodesta vihjaa enää vain talon vuosiluvulleen tyypillinen tiilinen ulkokuori, joka kätkee nyt taitavasti talon nykyaikaisen luonteen sisälleen.

MAINOS

Kodin asukkaat, Annukka ja Riku Lehto, päätyivät alunperin ostamaan talon Rikun vanhemmilta 1997. Talo oli siis ostohetkellä heille jo varsin tuttu ja muutosmahdollisuudet hyvin tiedossa. Ihannetilanne tosiaan, sillä nykyisin asuntojen ostopäätökset joudutaan tehdä usein vain parin lyhyen näytön ja paperille kerättyjen tietojen perusteella.

– Kauppojen jälkeen tuli uudistettua taloa aika isolla kädellä, taloa avarrettiin seiniä kaatamalla ja rempattiin muun muassa keittiö ja kodinhoitohuone. Melkeinpä joka kohta koki tuolloin muutoksen, aloittaa Annukka kertoen talon muutoshistoriasta.

Hän kertoo kotinsa pysyneenkin siitä saakka entisellään aina 2020 vuoteen saakka, jolloin päivittämisen tarve alkoi olla ilmeinen.

Vanhan päivitys nykypäivään ammattilaista hyödyntäen

Kampaamoyrittäjä Annukalla on vuosien varrella vilisseet sisustusideat vinhaan mielessään ja hän kertookin suunnitelleensa juuri valmistuneen remontin jo aikoja sitten ennen kuin remontti edes oli vielä ajankohtainenkaan.

Kuviollinen tapetti sai väistyä ruskeasävyisen maalin tieltä. Huoneen päätehtävänä on nyt palvella lastenlasten leikkipaikkana sekä talon isännän kitaransoittotilana. Ikkunan takana tarhassaan ulkoileva Niisku-koira on hyväksynyt kodin muutokset moitteetta.

Uudistamisen tuulet tavoittivat ensin Lehtojen Itäkylällä sijaitsevan vapaa-ajan asunnon, jonka vaikutuksesta leivinuuni koki täysmuutoksen. Tekijäksi urakkaan valikoitui seutukunnan ainoa muurari; Rakennus ja remontointi Seppo Latvala Sääksjärveltä, joka purki entisen leivinuunin lattian tasalle ja rakensi uuden tämän tilalle.

Tuulet jatkoivat pian projektin jälkeen kulkuaan myös pääasialliseen kotiin ja pitkään toteutustaan odottanut remonttisuunnitelma pääsi vihdoin käyttöön. Onnistuneen leivinuuniurakan jälkeen oli luontevaa jatkaa saman ammattilaisen kanssa kohti seuraavaa projektia.

– Seppo kävi ajoissa kodissamme ja keskusteltiin hänen kanssaan mitä remontilta halutaan. Sitten tilattiin värkit ja alettiin touhuun.

– Remppa aloitettiin asentamalla ilmalämpöpumppu ja vaihtamalla öljylämmitys ilma-vesikiertoiseen lämmitysmuotoon. Tämän jälkeen siirryttiin sisätiloihin, jotka aloitettiin toteuttamalla ensin eniten rahaa syövät kohteet, kuten keittiö, pesutilat ja kodinhoitohuone. Viimeiseksi tuli makuuhuoneiden vuoro. Kaikki vaihtui valaistuksesta lähtien tämän päivän tarpeita vastaaviksi, Annukka muistelee remontin kulkua.

Uutta hehkua ja ajattomuutta

Sisään tullessa talon ulkokuoren tuottama mielikuva 70-luvun talosta on pian muisto vain, sillä taidokkaasti uudelleen luotu sisustus saa talon hehkumaan aivan uudessa hengessä ja ajattomuudessa. Ajattomuudesta henkivät etenkin hillitty värimaailma, pelkistetty ja minimalistinen sisustustyyli sekä persoonallinen eri aikakausille sijoittuva huonekaluvalikoima, joka sopii yhtä hyvin juhlaan kuin arkeenkin.

Uudistamisvinkkinsä Annukka kertoo keränneensä hiljalleen vuosien varrella niin ihmisten kodeista, lehdistä, somesta, internetistä kuin ammattilaisten neuvoistakin, joista lopulta kehkeytyi toteuttamiskelpoinen suunnitelma nykyistä remonttia varten.

Mitään varsinaista lempisisustussuuntaa Annukalla ei ole, vaan hän kertoo suosivansa lähinnä sellaista, mikä miellyttää ja on käytännöllistä. Hän sanoo pitävänsä sisustuksessa eniten maanläheisistä väreistä, sekä yksinkertaisista ja helposti siivottavista ratkaisuista.

Tämä on helppo uskoa, sillä taloa kiertäessä huoneesta toiseen jatkuva maanläheinen ja rauhoittava värimaailma yhdistettynä hillittyihin kuvioihin ja tarkkaan harkittuihin sisustusratkaisuihin tukevat suunnittelijan mieltymyksiä.

Remontti on toteutettu käytännöllisyyden lisäksi laatua unohtamatta, tästä kielii heti eteisaulasta lähtien lattialle pintamateriaaliksi valittu laadukas vinyylilankku-laminaatti, joka peittää lähes koko talon lattiapinta-alan kodinhoito- ja märkätiloja lukuunottamatta.

Vinyylilaminaatti on pintamateriaalina kestävä, pitkäikäinen sekä varma valinta vaativaankin menoon ja käyttöön, siten erityisen ihanteellinen valinta esimerkiksi lapsi- tai koirakoteihin. Tämän perheen vauhtikaksikolla, labradorinnoutaja-Myyllä ja -Niiskulla, onkin epäilemättä ollut vaikutusta lattiamateriaalia valitessa, eikä turpoamiseen tai naarmuuntumiseen taipuvat materiaalit olisi tulleet kyseeseenkään tässä kodissa.

Tavoitteet täyttyivät silmiä hiveleväksi kokonaisuudeksi

Suunnitelman ensisijaisena tavoitteena oli päivittää vanha tähän päivään, toteuttaa kovatöisimmät ja kalleimmat projektit, kuten pesuhuone ja kodinhoitohuone uuteen uskoon.

Kodinhoitohuone kutsuu talon väen pyykkipäivän puuhiin uudistuneella ilmeellään ja käytännöllisyydellään.

Lehdot pitivät tärkeinä hankkia kaikki remonttiin käytettävät palvelut, tarvikkeet ja materiaalit, jos mahdollista, paikallisten kauppojen tai lähiseudun tarjontaa hyödyntäen. Keittiön ja kodinhoitohuoneen kaapistot kilpailutettiin nekin parin lähiseudun yrityksen kesken, joista voiton vei lopulta avaimet käteen-palvelua tarjoava tekijä helppoutensa ansiosta.

Suunnitelman tavoitteet onkin saatu täytetyksi komein lopputuloksin, Annukan sisustusidea-pankista ideasta toteutukseen lähteneet ratkaisut ovat silmiä hiveleviä, keittiöön harkiten valitut mustat kaapionovet ovat saaneet parikseen täydellisesti toisiinsa sopivat tammijäljitelmä-työtasot pehmentämään ilmettä.

Perinteinen ruokapöytä on päätetty korvata saarekkeella tuoden samalla paikan pariskunnan ruokahetkiin, mutta myös lisää säilytystilaa keittiötarvikkeille.

Kodinhoitohuoneeseen mennessä keittiöstäkin tuttu tammi-työtaso on tällä erää saanut parikseen tilavat valkoiset kaapistot, jotka kutsuvat nyt väen käytännöllisine ratkaisuineen pyykkihuollon pariin. Kodinhoitohuoneeseen valittu ruskeasävyinen seinälaatoitus lisää värimaailmaan ripauksen persoonallista särmäkkyyttä estäen samalla tilaa muuttumasta kolean laitosmaiseksi.

Nykyaikaan tyylikkäästi päivittynyt ”spa-osasto” kutsuu rentoutumaan.

Tilavassa kylpyhuoneessa on päätetty jatkaa samalla tyylikkäällä ruskeasävyisellä laatoituksella. Kylpyhuoneen nykyaikaan päivitetyt valkoiset wc-kalusteet boheemi-tyylisine koriste-esineineen tuovat valoa sekä naisellista tyylikkyyttä tumman maskuliinisemman sävyn oheen sekä saunaosasto L- muotoisine lauteineen, upotettuine kiukaineen sekä lasiseinineen ja ovineen kutsuvat rentoutumaan löylyjen pariin.

Viimeiseksi valmistuneet talon kolme makuuhuonetta ovat nekin nuortuneet päivityksen aikana kymmeniä vuosia ja ovat nyt kukin puettuina tyylikkäiseen suomalais-skandinaaviseen ilmeeseen.

Makuuhuone on saanut remontin myötä uuden levollisen ilmeen. Huolellisesti valitut kauniit tekstiilit tuovat tilaan juuri sopivan ripauksen pirteyttä.

Kahdessa makuuhuoneista voi havaita samankaltaisen Suomen luontoa ja designia yhdistelevän tyylin, joissa on päädytty käyttämään muun muassa kaunista puunväristä sormipanelia korvaamaan perinteiset sängynpäädyt. Huoneeseen valitut laadukkaat tekstiilit tuovat lisäksi juuri sopivasti eloa ja pirteää ilmettä levollisuutta henkiviin huoneisiin.

Kolmas huoneista oli haluttu pyhittää lastenlapsia ja talon isäntää varten. Silloin, kun lastenlapsien leikit eivät valtaa huonetta, on Rikun aika ottaa kitaransa ja istahtaa soittamaan lempisäveliään nojatuolille.

Kun sitten viimeinenkin pisara maalia oli saatu seinään ja listat kohdilleen, oli aika arvioida suunnittelun tulos. Mitäpä pääsuunnittelija itse tuumaa, tuliko sitä mitä alunperin pitikin?

– Kyllä tuli. Sitä kun itse suunnitteli tiesi suurin piirtein mitä tuleman pitää. Naureskeltiin kyllä Rikun kanssa, että täytyy sitten vaan suunnata vessan peilin eteen, jos on jotain naputettavaa lopputuloksesta, mutta ei ole vielä tarvinnut, naureskelee Annukka.

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät