24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Koronarokotuksille ei ole tarvetta keväällä – rokotusten suoja vakavaa tautia vastaan on hyvä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele väestöpohjaista koronarokotusten tehosteannoskierrosta tälle keväälle. Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kuitenkin tehosteannoksia lääkärin tekemän yksilöllisen harkinnan perusteella.

Epidemiatilanne on Suomessa tällä hetkellä rauhallinen. Potilasmäärät ovat laskeneet huomattavasti sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa.

MAINOS

THL suositteli syyskuussa kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville syystalven tehosteannosta. Tehosteannoksen ottaneilla on vielä tuore immuunisuoja, joten kevään uusi tehosteannos ei antaisi heille merkittävää lisähyötyä vakavan koronataudin ehkäisyssä.

Terveille alle 65-vuotiaille suositellut kolme rokoteannosta tai kaksi annosta ja sairastettu koronatauti antavat erittäin hyvän ja pitkäaikaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Suoja ei ole 14 kuukauden seuranta-aikana juuri laskenut, eikä ole odotettavissa, että suoja oleellisesti laskisi tässä ikäryhmässä.

Jos omia suositeltuja koronarokoteannoksia ei ole vielä ottanut, ne voi edelleen ottaa.

THL seuraa koronaepidemian kehittymistä ja muuttaa tarvittaessa rokotussuosituksiaan. THL:n suositukset koronarokotteista perustuvat Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) ja THL:n arvioihin, joissa on otettu huomioon sekä suomalainen että kansainvälinen tutkimustieto.

Voimakkaasti immuunipuutteisille tehosteannoksia

THL suosittelee kuitenkin, että maaliskuun 2023 alusta alkaen koronarokotusten tehosteannoksia annetaan hoitavan lääkärin yksilöllisen riskinarvion perusteella voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Samalla on hyvä tehdä arvio koronalääkityksen tarpeesta tartuntatilanteessa, koska voimakkaasti immuunipuutteisilla ei aina muodostu vastetta rokotteelle tai vaste jää heikoksi.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla on usein hoitokontakteja erikoissairaanhoidon puolella, ja he voivat kysyä yksilöllistä arviota rokotuksistaan hoitavassa yksikössään.

Rokotevalmisteiden myyntiluvissa tehosteannosten vähimmäisaikaväli on kolme kuukautta. Koronarokotuksia saa ajanvarauksella kaikista sote-keskuksista.

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan esimerkiksi elinsiirtopotilaat, kantasolusiirtopotilaat, vaikean synnynnäisen immuunipuutoksen omaavat, aktiivisia syöpähoitoja saavat, autoimmuunisairauden hoitoon biologisia lääkehoitoja saavat, vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavat, dialyysihoitoja saavat tai muut vaikea-asteisen immunosupressiivisen eli immuunivastetta heikentävän sairauden omaavat.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät