Epidemia jatkuu Etelä-Pohjanmaalla – erityisesti Alajärvellä paljon influenssaa

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä. Etelä-Pohjanmaalla influenssalöydösmäärät ovat vähentyneet epidemian huippuviikoista. Influenssa A -viruksen aiheuttaman epidemian huippu on ohitettu, mutta nyt influenssa B -löydösmäärät ovat hieman lisääntyneet.

Erityisesti Alajärvellä on raportoitu esiintyvän terveyskeskusvastaanotoilla paljon influenssaa. Muutamia influenssapotilaita on myös sairaalahoidossa.

MAINOS

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus.  Lisäksi saattaa ilmaantua kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireenmukainen hoito. Influenssalääkitystä suositellaan erityisesti henkilöille, jotka tarvitsevat laitos- tai sairaalahoitoa oireiden takia ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille.

Influenssalla voi aiheuttaa useita jälkitauteja. Yleisimmin näihin sairastuvat vanhukset, pienet lapset, raskaana olevat sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.  Influenssa voi myös pahentaa perussairautta ja huonontaa toimintakykyä. Jälkitauteja ovat lapsilla korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus sekä keuhkokuume.

THL:n mukaan tällä kaudella käytössä olevien influenssarokotteiden suojateho on 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa kohtuullinen, 41 prosenttia ja alle 7-vuotiaiden lasten keskuudessa hyvä, 66 prosenttia.

Sairaalassa hoidettujen influenssapotilaiden keskuudessa rokotteiden suojateho oli hieman korkeampi molemmissa ikäryhmissä, 65 vuotta täyttäneillä 46 prosenttia ja alle 7-vuotiailla 70 prosenttia.

MAINOS
Exit mobile version