-7.5 C
Alajärvi
tiistai 19.3.2024
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Energia-avustusta haettavissa seurantaloille

Suomen Kotiseutuliitto on avannut energia-avustusten haun opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Monille seurantaloille elintärkeä tuki mahdollistui, kun eduskunta myönsi avustuksille määrärahan lisätalousarviossa keskiviikkona 1. maaliskuuta.

Avustuksella pyritään turvaamaan yhteisöllisessä käytössä olevien seurantalojen toimintaedellytyksiä energiakriisin aikana. Jaossa on enintään 2,3 miljoonaa euroa.

MAINOS

Energia-avustus on monille seurantaloille välttämätön pelastuspaketti. Kuluvan talven sähkö- ja lämmityskustannusten nousu on koetellut seurantaloja ylläpitäviä yhteisöjä. Monessa tapauksessa talouden puskurit on jo kulutettu, sillä viime vuosien kokoontumisrajoitukset romahduttivat yhdistysten tulot.

Tukea loka–huhtikuun kohonneisiin energiakuluihin

Tukea myönnetään kohonneista energiakuluista vuoden 2022 lokakuun alusta huhtikuun 2023 loppuun kestävällä ajalla aiheutuneisiin kustannuksiin. Hakijoita myös kannustetaan energian säästöön kestävällä tavalla.

Tukea voivat saada esimerkiksi nuorisoseurat, työväenyhdistykset, kyläyhdistykset, maamiesseurat, pienviljelijäin yhdistykset ja osastot, raittiusyhdistykset, marttayhdistykset, VPK-yhdistykset, kotiseutuyhdistykset, maataloustuottajain yhdistykset, manttaalisäätiöt, puolueosastot ja urheiluseurat sekä muut vastaavat yleishyödylliset yhteisöt. Kunnat, kuntayhtymät tai rekisteröimättömät yhteisöt eivät ole avustuskelpoisia.

Avustuksen kohteena olevan rakennuksen tulee olla vapaassa kansalaiskäytössä. Rakennuksessa tulee olla ainakin yksi suuri kokoontumistila ja sitä palvelevia yleisiä tiloja. Avustusta ei voida myöntää esimerkiksi vain rajatun kansalaispiirin käytössä oleville tai pelkästään kesällä käytettäville rakennuksille.

Energia-avustusta haetaan ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Yhteisön valtuuttaman henkilön tulee ensin hakea tunnukset hakujärjestelmään ja täyttää sen jälkeen hakulomake. Hakuaika päättyy 11. huhtikuuta 2023 kello 16. Kotiseutuliiton hallitus tekee avustuspäätökset toukokuun aikana.

– Maksatusta voi hakea välittömästi päätöksen jälkeen selvityksen ja kuittien perusteella. Aktiivisimmat yhteisöt voivat siis saada avustuksen tilille jo ennen kesää, Kotiseutuliiton energia-avustuskoordinaattori Elina Vulli kertoo.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät