Sääksjärvellä muhii nauruvaroitus

725
Maria Takala (vas.) tekee näytelmässä miesroolin ja on vannoutunut poikamies Juuso Salmi. Saija Rantala nähdään Havaijilta pikkukaupunkiin saapuneen salaperäisen Barbara Smithin roolissa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Eräässä nimeltä mainitsemattomassa pikkukaupungissa eletään kuntapäättäjän unelmaa. Rapakon takana lääketiedettä opiskellut terveyskeskuslääkäri osoittautuu toimeliaaksi tehopakkaukseksi.

Potilaan silmiin katsomalla Matias Karinko huomaa sairauden oireet ja määrää oitis oikeanlaisen reseptin. Erikoissairaanhoidon kulut putoavat huimaa vauhtia ihmetohtorin ansiosta.

MAINOS
Tohtorin timmit mimmit kiinnosti harrastajanäyttelijöitä. Näytelmää on rakennettu hyvässä porukkahengessä. Ensi-iltaa odotetaan innolla.

Toiminta tehostuu entisestään, kun tohtori saa työparikseen vastaanottovirkailija Sanna Messilän. Oman lusikkansa tapahtumasoppaan sekoittaa Havaijilta paikalle pelmahtava salaperäinen Barbara.

Näistä lähtökohdista viritellään Vimpelin Sääksjärven nuorisoseurantalolle varsinainen nauruvaroitus, kun perjantaina 21.4. ensi-iltansa saa Simo Perämäen käsikirjoittama ja Maritza Parkkisen ohjaama Tohtorin timmit mimmit -komedia.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston, Sääksjärven nuorisoseuran ja Taiteen Päämaja Maittan yhteisproduktiossa on luvassa vauhtia, romantiikkaa ja musiikkia. Näyttämöllä nähdään niin kokeneita harrastajanäyttelijöitä kuin ensikertalaisiakin Alajärveltä, Lappajärveltä ja Vimpelistä. Tohtorin timmit mimmit esitetään seitsemän kertaa.

Komedia kiinnostaa

Tohtorin timmit mimmit valikoitui kansalaisopiston näytelmäksi viiden eri tekstin joukosta. Perämäen käsikirjoittama Uunon kuumat puumat nähtiin aikanaan Vimpelin kirkonkylän nuorisoseuran ja kansalaisopiston yhteistyönä. Komediat ovat perinteisesti vetäneet hyvin sekä näyttelijöitä että yleisöä Vimpelissä.

Laura Takala esittää rakkaudenkipeää sihteeriä. Löytääkö Matias-tohtori lääkkeet tähän tilaan? Se selviää Sääksjärven nuorisoseurantalolla 21.4. alkaen.

– Kun tuli tieto, että alkaa teatteriryhmä kokoontua, kiinnostus näkyi ilmoittautumismäärissä ja huomasin näyttelijöiden olevan innoissaan. Näyttelijät ovat jakaneet esityksistä kertovia postikortteja ja ihmisten vastaanotto ollut innostunutta: ihanaa, että teatteria on taas tarjolla, viestittää Maritza Parkkinen näytelmän saamasta vastaanotosta.

Komedian näyttelijät tulevat Maritza Parkkisen mukaan eri taustoista. Joku on haaveillut näyttelemisestä, toinen halusi kuulua johonkin porukkaan. Mukana on myös äitejä tyttärineen. Produktiossa mukana olevat ovat hitsaantuneet yhtenäiseksi ryhmäksi, jossa kaikki ovat vahvoja persoonia.

Monenlaisia rooleja

Paavo Matintupa esittää terveyskeskuslääkäri Matias Karinkoa. Rooli on Matintuvan mielestä vaikea, sillä repliikeissä on paljon lääketieteellistä sanastoa. Sanastoa on päntätty ja nyt hallussa.

– Matias on ihmisenä fiksu. Jos tulee vastoinkäymisiä, hänestä saattaa tulla neuroottinen. Hän on asiallinen ja kohtelias parhaansa mukaan, mutta menettää malttinsa ehkä liiankin helposti. Tietyissä tilanteissa hän on hyvä selittelijä, kuvailee Matintupa näytelmän avainhahmoa.

Maria Takala tekee Tohtorin timmeissä mimmeissä miesroolin ja esittää taloushoitaja Juuso Salmea.

– Roolianalyysissä aika tarkkaan mietin, että minkä tyyppinen ja ikäinen Juuso olisi ja mikä elämänhistoria hänellä olisi. Tein pienen tarinan siitä ja oli helppoa samaistua Juusoon. Roolin rakentaminen ei ollut vaikeaa. Vaikeinta oli saada ääni: minun oli pakko vähän joustaa siinä, kun en pysty ihan matalalla äänellä puhumaan. Ulkoinen olemus on miehen olemus.

Kulttuuriyhdistys Karikon näytelmistä aikaisempaa kokemusta omaava Maria Takala kertoo, että hänelle sopii heittäytyminen ja itselleen ihan vieraan hahmon esittäminen.

Laura Takala on ollut säännöllisen epäsäännöllisesti mukana erilaisissa teatteriproduktioissa 8–9 vuotta. Takana on neljän vuoden tauko näyttelemisestä, mutta kipinä syttyi Maritza Parkkisen houkuttelemana. Takalan tulkitsema sihteeri Sanna Messilä on rakkaudenkipeä multitaskaaja.

Nyt kun pandemian selkä on taittunut, on ollut aika palata työstämään näytelmiä ja tarjoamaan katsojille uusia kokemuksia.

– Toivottavasti ihmisillä on hauska ja mukava fiilis lähteä teatteriin ja samalla tukemaan kansalaisopistoa, näyttelijöitä ja Sääksjärven nuorisoseuraa. Toiveissa on saada eläväinen yleisö ja siitä voimaa meille näyttelijöille, kannustaa Laura Takala.

Matintuvan ja Takaloiden lisäksi näyttämöllä nähdään Leila Hakola, Eero Harjula, Henna Hernesniemi, Siiri Peltokangas, Aune Rannanpää, Lilian Rannanpää,  Saija Rantala ja Ellinoora Takala. Tekniikasta vastaa Helena Apilasaho.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa