Puunveistokisat toivat huippuosaajat paikalle Lappajärvelle

522
Timo Nevalainen oli valinnut kilpailutyönsä aiheeksi merenneidon.
Mainos[adrotate banner="3"]

Ensimmäistä kertaa Lappajärvellä järjestetty Kraatterijärven puunveistokilpailu ja halonhakkuupäivät vetivät väkeä puoleensa Hotelli Kivitipun pihapiiriin.

Tapahtuma-alueella vierailleilla oli mahdollisuus tutustua moottorisahoihin ja muihin puuntyöstössä tarvittaviin työkaluihin kuin kalatuotteisiin ja Lappajärven Veikkojen soutujaoston kirkkoveneeseenkin.

MAINOS
Kuusipölkyt muuntuivat Lappajärvellä eläimiksi ja mielikuvitusolennoiksi ensimmäistä kertaa pidetyssä puunveistokilpailussa.

Osa kilpailuun osallistuneista veistäjistä toi mukanaan muita töitään, joita pystyi hankkimaan vaikka omalle pihalleen joko Suvi Haapalahden meklaroimasta huutokaupasta tai ostamalla töitä suoraan veistäjältä.

Puunveistotapahtuman idea on lähtöisin lappajärveläiseltä ITE-taitelija Tapio Autiolta, joka ideoi tapahtuman vierailtuaan Teerijärvellä sijaitsevalla Kortjärven luontopolulla. Luontopolku on tunnettu humoristisista ja luontoaiheisista puuveistoksistaan.

Kilpailutöiden aiheeksi oli valittu eläimet ja taruolennot. Kisaan osallistui 12 oman alansa huippua, mukana kaksi maailmanmestaria ja tukku suomenmestareita.

Veistäjät saivat käyttää veistotyössä omia, puunveistoon tarkoitettuja moottori- tai sähkötyökaluja. Töiden materiaaleina käytetyt kuusipölkyt tulivat järjestäjän puolesta.

Uusi aluevaltaus

Etelä-Pohjanmaalla ei ole aikaisemmin järjestetty puunveistokisoja. Kisoja järjestetään etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

– Veistäjät toivovat, että ensi vuonna järjestetään uusi kilpailu ja että kahden vuoden kuluttua Lappajärvellä järjestetään SM-kilpailut, kertoo Tapio Autio.

Kraatterijärven puunveistokilpailun ja halonhakkuupäivien järjestäminen oli Aution mukaan mahdollista tapahtumassa omaa toimintaa ja tuotantoaan esittelemässä olleiden yritysten tuella.

Hotelli Kivitipun ympäristö sopi veistokilpailun järjestämiseen mainiosti. Melko tyyni Lappajärvi toi oman tunnelmansa taidokkaille kilpailutöille, joiden tekovaiheita ja monia yksityiskohtia yleisö kävi ihastelemassa. Kilpailutyöt saavat uudet kodit Kivitipun ja Lappajärven ulkoilureittien varsilta.

Veistäjillä mukava yhteisö

Timo Nevalainen saapui Lappajärvelle Pyhäjärveltä. Hänen työkaluarsenaaliinsa kuului moottorisahan lisäksi pieniä sähkötyökaluja, esimerkiksi pikkulaikalla varustettuja hiomakoneita ja jyrsimiä. Kiveäkin veistävä Nevalainen kertoo, että samoilla työkaluilla pystyy työstämään etenkin vuolukiveä.

Puunveisto on tarkkaa työtä. Lappajärven kisatapahtuman töistä löytyy monta mielenkiintoista ja taidokasta yksityiskohtaa.

Jo 35 vuotta puunveistoa harrastanut Nevalainen on kiertänyt puunveistotapahtumissa reilut parikymmentä vuotta.

– Tällaiset tapahtumat vetävät puoleensa, vaikka niistä ei ole kuin kulua ja harmia, jos ei menesty. Se kannustaa, kun ihmiset kannustavat ja itsekin huomaa luoneensa jotakin uutta ja erilaista. Veistäjien porukka on mukava yhteisö. Tapahtumissa tapaa tuttuja ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Muiden muassa karhunveiston maailmanmestaruuden saavuttanut Nevalainen oli valinnut kilpailuaiheekseen merenneidon.

Maallikon silmissä niin Nevalaisen kuin muidenkin tapahtumaan osallistuneiden veistäjien taituruus oli silmiä hivelevää. Mielessä herää kysymys, että kuinka paljon kilpailutyötä varten tehdään etukäteissuunnittelua.

– Pitkän linjan veistäjät eivät piirrä mitään suunnitelmia: se piirustus on päässä. Aloittelijat monesti piirtävät työn ensin ihan paperille ja piirtävät vielä pölliinkin. Minä en ole koskaan harrastanut piirustusta veistokseen. Siitä vain sahalla pois ja katsotaan, että otetaanko vielä lisää pois.

Nevalainen arvelee, että suurin osa Lappajärven tapahtumaan osallistuneista veistäjistä on kiertänyt alan tapahtumissa parikymmentä vuotta – ja karhunveiston maailmanmestari Markku Tuominen yli 30 vuotta.

– Yllättävän vähän on uusia kavereita mukana. Ilomantsin Karhufestivaaleille uskaltautuvat nuoremmat veistäjät mukaan, kertoo Nevalainen, jonka kalenterissa on neljä kisatapahtumaa ja yksi niistä on Nurmijärvellä pidettävät SM-kisat.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa