Luonto- ja erämessut Soinissa napakymppi!

Soinin Luonto- ja erämessuilla oli helppo hymyillä, sillä väki tungeksi paikalle heti messuporttien auettua. Kansanedustaja Mikko Savola ja kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi vaihtoivat kuulumisia heti aamutuimin.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinissa lauantaina järjestetyt Luonto- ja erämessut onnistuivat niin järjestelyiltään, näytteilleasettajien määrässä ja monipuolisuudessa, messutapahtumalle sopivassa säässä kuin paikalle saapuneessa yleisömäärässäkin napakymppiin!

Perhokalastuksen saloihin messuilla pääsi tutustumaan näyttelijäkaksikko Kari Hietalahden ja Tommi Korpelan havainnollisia vinkkejä kuunnellen.

Tunnelma oli korkealla heti messuporttien auettua ja väkeä virtasi paikalle koko päivän tasaiseen tahtiin. Tarjolla yleisölle oli mitä erilaisimpia näytöksiä, tuote-esittelyjä kuin herkkujakin, joten messuilla vierähti aivan huomaamatta tuntikausia aikaa.

MAINOS

Messut avannut ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola toivoi puheenvuorossaan, että luonto- ja eräharrastusten pariin saataisiin enemmän nuoria.

– Täällä tuhansien kävijöiden messuilla pääsemme tutustumaan metsästykseen ja muuhun eränkäyntiin, luontoliikuntaan sekä paikallisiin yhdistyksiin ja yrityksiin. Uskonpa, että tarjolla on paljon luonnon herkkujakin.

Moottorisahataiteilija Veli-Matti Rössiltä ei kulunut kuin reilut kaksi minuuttia puupölkyn sahaamiseen  hienoksi pöllöveistokseksi.

Jokainen luonnosta ja metsästyksestä kiinnostunut lapsi ja nuori tulee Savolan mielestä saada tutustumaan harrastukseen, kalastamaan ja mukaan metsälle. Taustasta riippumatta. – Ei pakottaen, vaan mahdollisuus ja kokemus tarjoten.

– Itse muistan kun kävimme retkillä isäni kanssa. Välillä menimme kanootilla Ähtärissä Sappiojärvillä tai Niemisjoella. Yksi mieleenpainuva reissu tehtiin tänne Soiniin Arpaisille.

– Vanhempina ja kasvattajina meillä kaikilla on vastuu edistää lasten ja nuorten luontosuhteen ja luontoharrastuksen kehitystä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. Tässä esimerkin voima on kiistämätön.

Savolan mukaan eräharrastus ehkäisee syrjäytymistä, parantaa maaseudun elinvoimaisuutta sekä edistää nuorten alueellista tasa-arvoa. Eräharrastuksen kautta tavoitetaan paljon sellaisia nuoria, jota muuten järjestöt eivät tavoita.

– Kenttätason toiminta perustuu vapaaehtoisten seurojen toimintaan ja haluun tehdä töitä tulevaisuuden hyväksi. Siihen tarvitsemme myös yhteiskunnan rahoitusta.

Aseosastot kiinnostivat messukansaa aamusta alkaen.

– Me kaikki täällä olemme luonnonläheisen elämäntavan mahdollistajia. Se on myös vastuullinen tehtävä, johon kuuluu uusien harrastajien ottaminen joukkoon.

Monet metsästysseurat ovat havahtuneet ikääntymisen tuomiin ongelmiin vasta sitten kun pienen porukan on ollut vaikea vetää ammuttua hirveä pois metsästä. – Nuoria on otettava mukaan järjestäytyneeseen seuratoimintaan jo varhemmin. Se on sitä ylisukupolvisuutta käytännössä.

– Myös yhdistyksien ja eräporukkojen vastuu harrastuksen jatkuvuudesta on suuri. Vastuuta on opetettava esimerkiksi luonnon antimien kestävästä käytöstä, elinympäristöjen hoidosta, erävalvonnasta, sekä eettisestä ja vastuullisesta metsästyksestä, kalastuksesta tai vaikkapa oikeista tavoista retkeilyreitin ja lintutornin rakentamiseen.

Metsästysharrastuksen mahdollistamiseksi jokaiselle halukkaalle suomalaiselle tarvitaan tietenkin aktiivisia seuroja eri puolilla maata. – Lisäksi on kiinnitettävä huomiota muun muassa ampumaratojen riittävään määrään. Ratojen määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt huolestuttavasti.

Metsästyskoirien näytökset ulkokentällä olivat kiinnostavaa seurattavaa.

– Puolustusvaliokunnan mietinnössä todettiin vuosi sitten, että Suomessa tulisi olla vähintään tuhat toimivaa ampumarataa. Ratoja tarvitaan välttämättä lisää reserviläistoiminnan ylläpitämiseksi, mutta myös muiden harrastajien tarpeeseen. Harrastajia maassamme riittää, sillä joka kahdeksannella suomalaisella on aselupa.

Savola muistutti, että pitkällisen työn tuloksena suden kannanhoidollinen metsästys on saatu etenemään, vaikka työtä jäi vielä kovasti myös tulevalle hallitukselle.

– Laajemmassa kuvassa suurpetojen, kuten karhun ja ilveksen, kannanhoidollisen metsästyksen luvituksessa tehdään tarkkaa työtä, ottaen huomioon niin kyseisten lajien metsästysajat, kannan seurantojen aikataulut ja hallinnolliset aikatauluvaatimukset.

– Lupavalittamisesta on kuitenkin muotoutunut väline, jota käytetään perinteikkään ja laillisen metsästyksen ja siten jopa seuratoiminnan estämiseen.

– Suden metsästyksestä valituksia ovat tehtailleet lähinnä tahot, joilla ei ole mitään tosiasiallista kiinnekohtaa susialueeseen.

– Hallinto-oikeudet ovat joutuneet määräämään poikkeuslupia väliaikaiseen toimeenpanokieltoon käsittelyn ajaksi ja jahdin aloittaminen on venynyt monissa tapauksissa liian pitkälle syksyyn. Jahteja on jouduttu perumaan.

– On väärin, että susialueilla elävät ihmiset joutuvat kärsimään tällaisen toiminnan vuoksi.

Olennaista on Savolan mukaan muistaa, ettei suurpetojen kannanhoidollista metsästystä tai poikkeuslupiin perustuvaa jahtia tehdä huvikseen tai jonkinlaisesta tappamisen ilosta. Riistakantojen hoito on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä. Samoin on laita suurpetokantojen hoidon osalta.

– Ratkaisuja riistanhoitotyössä haetaan usein eri keinoin. Suurpedot muodostavat uhan hirvikannoille, kotieläimille sekä maatiloille.

– Metsästäjäliitto on vaatinut muun muassa, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys toteutuu vuonna 2023 muutetun metsästyslain mukaisesti ja lupien myöntämistä aikaistetaan. Nämä ovat hyviä esityksiä ja toivon, että niiden mukaan myös uusi hallitus etenee.

Perhokalastusaltaalle saapui aina sadoittain katsojia kun Kari Hietalahti ja Tommi Korpela aloittivat näytöksensä.

Savola kehotti kuulijoitaan viettämään ainakin osa lomastaan luonnon helmassa retkeillen, marja- tai sienimetsässä, vapa kädessä tai metsästyskauden alkaessa passipaikalla tiiraillen.

Käytännön eräilyyn, kalastukseen ja metsästykseen messuilla pääsi tutustumaan muun muassa näyttelijäkaksikko Kari Hietalahden ja Tommi Korpelan havainnollisia perhokalastusvinkkejä kuunnellen, ja nämä näytökset vetivätkin perhoaltaalle sankat yleisöjoukot kuulemaan miesten jutustelua ja vinkkejä perhokalastusen aloittamiseen.

Myös metsästyskoirat saivat messuilla ansaitsemaansa huomiota, sillä päivässä nähtiin niin metsästysnoutajien näytöstä, kilpailua kuin rotuesittelyäkin.

Päälavalle nousi myös kerronnallisia metsästysvideoita tubettava Teemu Silvonen ja Mikko Rouvinen ja Marjaana ja Uljas Valkeinen kertoivat metsästysmatkoistaan.

Messualueen näytteilleasettajien standeilla tarjonta oli laajaa. Asemerkkien edustus oli kattava ja aseet vetivät puoleensa alan harrastajia runsaasti pitkin päivää. Paikalla oli myös eri erä- ja luontomatkoja tarjoavia yrityksiä, eri metsästyskoiratotujen omia esittelyjä, luonnossa liikkumiseen keskittyviä yhdistyksiä ja puukontekijää, kaislatuotteita, hortahanskoja ja monenlaista muuta mielenkiintoista tuotetta tutustuttavaksi ja ostettavaksi.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPohjois-Karjala oli tyly Ankkureille
Seuraava artikkeliVimpelissä murtauduttiin apteekkiin