12.2 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Älä jätä koiraa kuumaan autoon pilviselläkään säällä – autosta tulee nopeasti surmanloukku koiralle

Kuumassa autossa odottava koira voi jo lyhyessä ajassa saada lämpöhalvauksen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa koiran kuolemaan.

SEY Suomen eläinsuojelu jakaa jo kolmattatoista vuotta auton ikkunaan liimattavia tarroja, jotka muistuttavat, että koiraa ei saa jättää kuumaan autoon. Tarran kääntöpuolelle on lisätty ohjeet kuumassa autossa loukussa olevan koiran auttamiseksi. En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä saa Musti ja mirri -liikkeistä.

MAINOS

– Moni suunnittelee nyt lomareissua, jolle myös perheen lemmikit otetaan mukaan. Matkaa taitetaan usein autolla, joka voi huonosti ilmastoituina aiheuttaa hengenvaaran niissä matkustaville tai odottamaan jätetyille lemmikeille, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Kuuma auto on koiralle hengenvaarallinen

Helteisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta nopeasti jopa 80 asteeseen. Sisälämpötila voi muuttua tukalan kuumaksi myös pilvisellä säällä. Ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton siirtäminen varjoon ei yleensä riitä pitämään autoa viileänä. Paras tapa välttää lämpöhalvaus on olla jättämättä koiraa autoon kesäsäällä.

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Jokainen tietää itsekin, miten nopeasti autossa tulee tukalaa kesällä. Koira saa kuitenkin lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, sanoo White.

Whiten mukaan ihmisten tietoisuus asiasta on kuitenkin selvästi lisääntynyt, ja kuumaan autoon jätetyistä koirista ilmoitetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä. SEY haluaa tarrakampanjansa avulla edelleen lisätä tietoisuutta lemmikkien lämpöhalvauksen riskeistä.

– On hienoa, että niin monet ihmiset haluavat auttaa tiedon levittämisessä vuosi vuodelta enemmän. Valistuksen tarve on silti edelleen olemassa. Kaikki eivät vieläkään tiedä, että auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä.

Lämpöhalvauksen saanut koira tarvitsee pikaista apua

Kuumassa autossa loukussa olevaa koira tai muu eläin tarvitsee pikaista apua. Ensisijaisen tärkeää on pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Esimerkiksi kaupassa tai ostoskeskuksessa voi henkilökuntaa pyytää kuuluttamaan auton omistajaa.

Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena paikallaan. Mikäli auton omistajaa ei onnistuta löytämään nopeasti, tulee auttajan olla yhteydessä hätäkeskukseen ja pyytää ohjeita koiran auttamiseksi.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, annetaan sille viileää juomavettä. Lämpöhalvauksen saanut koira tulee viedä eläinlääkärille, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Joissakin autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät