EL Lappajärven yhdistys vireänä viisi vuosikymmentä

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Eija-Liisa Keskinen ja Eläkeliiton liittovaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Hiltunen tutustuivat aktiivisen yhdistyksen toiminnasta kertoneeseen valokuvanäyttelyyn. Suurin osa kuvista on Sointu Ketolan ottamia.
Mainos[adrotate banner="3"]

Eläkeliiton Lappajärven yhdistys on järjestänyt monenlaista toimintaa viiden vuosikymmenen ajan. Noin 340 jäsenensä turvin se on Lappajärven jäsenmäärältään suurimpiin kuuluva yhdistys. Yhdistys järjestää jäsenilleen liikuntatuokioita ja esimerkiksi retkiä.

Viittä vuosikymmentä juhlistettiin Hotelli Kivitipun Lappajärvi-salissa. Musiikkia, runoja, kotiseutuneuvos Urpo Purolan kokoaman historiikin, juhlapuheen ja valokuvanäyttelyn sisältäneeseen juhlaan oli saapunut 140 vierasta.

MAINOS
Lilja Lantela oli mukana Eläkeliiton Lappajärven paikallisyhdistyksen toiminnassa 15 vuoden ajan. Tänä vuonna kunniapuheenjohtajaksi nimitetyllä Lantelalla oli kunnia lausua 50-vuotisjuhlan tervehdyssanat.

Juhlaa oli suunniteltu koko kevät. Puheenjohtaja Heimo Herrala kokee, että ikäihmisten yksinäisyyden torjuminen on yhdistyksen ydintehtävä.

Ikäihmiset on voimavara

Juhlapuheen piti Eläkeliiton liittovaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Hiltunen. Hänen mielestään Eläkeliiton voima kumpuaa jäsenistä. Suomen suurimman eläkeläisliiton tehtäviin kuuluu hänen mukaansa puuttua asioihin, jos niissä on epäkohtia. Ikäihmiset ovat myös korvaamaton voimavara monellakin mittarilla.

– Eläkeläisten panos lastenlastensa hoitamiseen on 540 miljoonaa euroa. Omaishoidon ei-virallinen panos on kaksi miljardia euroa. Ikäihmisiin kannattaa edelleen investoida. Tehdään työtä sen eteen, että omatoimisuus säilyy. Pidetään huolta siitä, että ikäihmiset liikkuvat.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin tervehdyksen tilaisuuteen tuoneen puheenjohtaja Eija-Liisa Keskisen mukaan pandemia-aikaan huomattiin, miten tärkeää yhdistykset ja niiden toiminta ovat.

– Eläkeliiton toiminnassa voi osallistua harrastustoimintaan, matkoille ja retkille tai vaikka lukemalla EL-Sanomia, hän muistutti.

Mieluisaa toimintaa

Yksikään yhdistys ei pyöri ilman aktiivisia toimijoita. Eläkeliiton Lappajärven paikallisyhdistyksen primus motor on ollut yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi tänä vuonna nimitetty Lilja Lantela. Hän ehti olla yhdistyksen toimijana 15 vuotta.

– Olen ollut järjestöihminen elämän päiväni. Mieheni kuoleman jälkeen minulle jäi tyhjyys elämääni ja menin syys- ja kevätkokouksiin. Olin jo silloin yhdistyksen jäsen. Yhdistyksestä sain uusia tuttuja ja ystäviä. Järjestöihmisenä halusin olla viemässä yhteisiä asioita.

Lantela on toiminut Eläkeliiton paikallisyhdistyksessä hallituksen varajäsenenä, jäsenenä, yhdistyksen varapuheenjohtajana ja 11 vuotta puheenjohtajana. Hän kertoo, että kaikki yhdistystoimintaan liittyvät asiat olivat mieluisia.

– Tein sitä vapaaehtoistyötä tosissani, totesi tilaisuuden tervehdyssanat lausunut Lantela.

Yhdistyksen sihteerinä kaksi vuotta toiminut Paula Murtoniemi on Lantelan kanssa samoilla linjoilla yhdistystoiminnan mielekkyydestä ja myös siitä, että Eläkeliiton toiminnassa pystyy vaikuttamaan asioihin.

– Olemme saaneet hankerahoitusta toimintaan. Viime kesänä toteutimme Vesillä ja metsässä -hankkeen. Syksyllä toteutamme Ilo irti digilaitteista -hankkeen yhdessä Järvilakeuden kansalaisopiston kanssa. Yhdistys on myös vienyt tapahtumia eri kylille. Hallitukseemme kuuluu edustaja joka kylältä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliJulkisen liikenteen tila Etelä-Pohjanmaalla
Seuraava artikkeliEetu Rekonen ei jatka sinikeltaisissa