17.7 C
Alajärvi
lauantai 23.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Julkisen liikenteen tila Etelä-Pohjanmaalla

Kesäaikaan monessa Etelä-Pohjanmaan seutukaupungissa havahdutaan taas siihen tosiasiaan, että julkinen liikenne on seisahtanut kokonaan lomien ajaksi. Tosin ei se talvellakaan huippua ole, mutta kuitenkin joku vuoro vielä kulkee.

Jos tulen Helsingistä junalla Seinäjoelle, niin miten pääsen siitä tutustumaan esimerkiksi Alajärven Alvar Aalto kohteisiin, Rokulipäiviin, Ankkureiden superpesisotteluihin ja naapurikuntien nähtävyyksiin?

Mainostamme yhdessä Etelä-Pohjanmaata ruokailun ja tapahtumien maakuntana sekä kunnat vielä erikseen omia tapahtumiaan. Totuus vain on, että tarvitset oman auton päästäksesi moneen kohteeseen.

MAINOS

Vihreän siirtymän aikakaudella julkinen liikenne on kyllä nostettava pöydälle vahvasti tässä maakunnassa ja uuden hallituksen vaikutuspiirissä. Miten turvataan vähintään yksi järkevä edestakainen vuoro maakunnan eri osiin, joka mahdollistaa liikkumisen juna-asemalta eri kohteisiin.

Etelä-Pohjanmaa voisi olla tulevaisuudessa sähkölinja-autoineen ja toimivineen julkisen liikenteen yhteyksineen mallimaakunta kestävän kehityksen osalta. Hiilineutraali Etelä-Pohjanmaa 2035 voisi olla kansainvälinen vetovoimatekijä yrityksille siirtää toimintojaan tänne?

Toimiva julkinen liikenne, olisi se tuettua tai ei, vähentäisi varmasti yksityisautoilua omalta osaltaan. Toisaalta ilman toimivaa julkista liikennettä ei voida tehdä toimenpiteitä, jotka tekevät yksityisestä autoilusta mahdottomuuden.

Laajemmin tarkasteltuna julkinen liikenne vaikuttaa omalta osaltaan myös työvoiman saatavuuteen ja liikkumiseen maakunnan sisällä. Etelä-Pohjanmaalla suurin osa teollisista työpaikoista taitaa sijaita maakuntakeskuksen ulkopuolella seutukaupungeissa.  

Näiden teollisten työpaikkojen työvoiman saatavuuden ja liikkuvuuden turvaaminen on maakunnan tulevaisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista. Elinvoimaiset seutukunnat ovat myös maakuntakeskuksen etu pitkällä tähtäimellä.

Vesa Koivunen
Alajärven kaupunginjohtaja

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät