Japanilainen romanssi Nelimarkka-museossa

Näyttelyn pääosassa on kaksoismuotokuva, johon on maalattu nuori japanilainen mies ja hauras suomalaistyttö.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kesä-elokuussa Nelimarkka-museossa järjestetään pieni mielenkiintoinen näyttely. Kodikkaassa museokahvilan tilassa tuodaan esille Japanista saapuvia Eero Nelimarkan tekemiä maalauksia ja grafiikoita.

Teoksien joukossa on muotokuvia ja maisemia, sekä loppuun tehtyjä tauluja ja luonnoksia, jotka osoittavat kuuluisan suomalaistaiteilijan monipuolista lahjakkuutta.

MAINOS

Eri aiheisia ja eri vuosina hiilellä ja lyijykynällä tehdyt piirustukset kuvaavat alastonta naismallia, talonpoikaistyötä ja kaupunkinäkymää. Maisemat antavat vaikutelman ankarasta ja kauniista Pohjois-Skandinavian maasta.

Maalausmaisemat edustavat Nelimarkan suosikkinäkymää eli kotiseudun Pohjanmaan lakeuksia. Suru ja synkkyys tulevat esille pohjoista maisemaa kuvaavassa pastellityössä.

Näyttelyssä on tärkeä rooli kahdella muotokuvalla. Ensimmäinen kuvaa taiteilijaa itseään ja hänen rakasta vaimoaan Saimaa. Kuitenkin pääosassa on toinen kaksoismuotokuva, johon on maalattu nuori japanilainen mies ja hauras suomalaistyttö.

Pienestä määrästä huolimatta kahdeksan teosta muodostaa pienen kokonaisuuden, joka kertoo Nelimarkan sukuun liittyvää romanttista tarinaa.   

Teoksien omistaja on japanilainen arkkitehti Tomohiko Udagawa, joka sai Nelimarkan teoksia lahjaksi, kun Tomohiko oli nuori mies. E. Nelimarkan tyttärentytär Sara Lindholm tapasi japanilaisen pojan, joka opiskeli Helsingissä.

Nuoret alkoivat tapailla ja nuori mies kosi tyttöä. Vuonna 1973 heidän ollessaan kihloissa Sara asui muutaman kuukauden Tomohikon perheen kotitalossa Tokiossa ja antoi silloin isoisänsä teokset Tomolle lahjana rakkaudesta ja kiitokseksi vieraanvaraisuudesta. Kihlaus katkesi, nuori mies piti teokset ja vei ne Japaniin.

Tänä vuonna Tomiko Udagava suunnittelee matkaa Suomeen, vierailu on Alajärvellä, jossa hän haluaa muistella nuoruuttansa. Ennen saapumistaan hän lähetti näyttelyn teoksia. Heinäkuussa museo aikoo järjestää Eero Nelimarkan muistoillan ja kuunnella japanilaisen arkkitehdin muistelmia Nelimarkasta.

Muistoillan päivästä ja kellonajasta ilmoitetaan myöhemmin.    

Eero Nelimarkan taulut Japanista ovat Kankaan valkaisu. n. 1920, hiilipiirustus, Alaston malli, piirustus,  30 x 20 cm, Haaparanta, 1948, lyijykynäpiirustus, 48 x 31 cm, Saiman muotokuva, 100 x 72 cm, Talvimaisema, 1939 63 x 53 cm, Sara ja Tomohiko, 100 x 65 cm 1973, ilman signeerausta, Kolin maisema, 1957, 90 x 47 cm ja Maisema, pastellipiirustus 55 x 43 cm.

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkureille riemukas voitto
Seuraava artikkeliYksinäinen kaupunki avautui Nelimarkka-museossa