Minttubasket ja BC JMI turnausvoittoihin

Vimpelin Saarikentällä 3x3-SM-turnauksen nuorimmat pelaajat olivat alle 14-vuotiaita. Vedon sinipaitaiset Röllit kohtasi finaalissa Kokkolan NMKY:n Håbitit.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin maankuulu Saarikenttä muuntui sunnuntaina olympialajin näyttämöksi 3×3 koripallon SM-turnauksen rantauduttua pesäpallopitäjään. Kahdella kentällä miteltiin pääsystä Helsingissä pelattavaan SM-lopputurnaukseen.

Junioreiden voitto meni Kokkolaan, kun taas vimpeliläisvetoiset joukkueet Minttubasket ja BC JMI veivät naisten ja miesten PRO-sarjojen ykköstilat. Vimpeliläismenestystä täydensi junioreissa toiseksi sijoittunut minityttöjen Röllit. Turnaukseen osallistui kaikkiaan 12 joukkuetta.

MAINOS
Minttubasketilla eli Miina Niemitalolla (vas.), Tuulia Anttosella ja Taru Timolla on aikaisempaa kokemusta 3×3-turnauksista. He suuntaavat Helsingissä pelattavaan lopputurnaukseen.

Katsojien näkökulmasta viihdyttävässä 3×3-ottelussa pelataan yhteen koriin ja kentällä on kerrallaan kolme pelaajaa kummastakin joukkueesta. Peliaika on kymmenen minuuttia ja hyökkäysaika 12 sekuntia.

Peli voi päättyä jo ennen täyttä aikaa, jos jompikumpi joukkue onnistuu tekemään 21 pistettä. 3×3-tapahtumiin kuuluu olennaisena osana musiikki ja pelit ulkokentillä. Lauantaina Tampereella pelattu SM-karsintaturnaus jouduttiin sateen takia pelaamaan sisätiloissa.

Fyysinen peli

3×3:ssa tempo on kova ja pelaajilta kysytään pelisilmää tehdä nopeita päätöksiä. Aikuisten peleissä oli fyysisyyttä ja tiukkaa taistelua pallosta ja heittopaikoista, auringonpaisteen ja lämmön tuodessa peliin omat mausteensa.

Myös alle 14-vuotiaiden kohtaamisissa riitti vauhtia ja onnistumisen riemua. Finaalissa Kokkolan NMKY:n Håbitit voitti Vedon Röllit koriluvuin 10–1. Vaikka Kokkolan pojat hallitsivat peliä, Vimpelin tytöt taistelivat joka pallosta. Sarjan voitosta huolimatta Håbiteille jäi jotakin hampaankoloon.

– Tavoitteena oli, että meistä tulisi parempia. Niin ei tapahtunut, kun täällä ei ollut ihan niin kovia matseja kuin sarjassa, analysoivat Alvin Hankaniemi ja Rony Ihalainen kuin yhdestä suusta.

Voittajajoukkueeseen kuuluivat myös Oskar Åstrand ja Aimo Bakadiassa.

Vimpelin Vedon toiminnanjohtaja ja naisten Korisliiga-joukkueen päävalmentaja Jukka-Pekka Kujala kertoo, että joukkue treenaa joskus pelaamalla 3×3:a talviaikaan.

– Pelissä pitää tehdä nopeita päätöksiä, kun hyökkäysaika on vain 12 sekuntia.

Vimpelissä ottelut pelattiin kahdella kentällä. Saarikentän lehtereille saapui mukavasti väkeä seuraamaan vauhdikkaita otteluita.

Voitot kotiareenalla

Naisten PRO:ssa nähtiin paikallisille korisjännäreille tuttuja pelaajia. Oli pronssijoukkueen Tuulia Anttonen, Anni Kujala, Riikka Kujala ja Neea Rannanpää. Myös Veto-paidassa aikaisemmin pelanneet Pihla Jaatinen, Miina Niemitalo, Taru Timo ja Emilia Vörlin urakoivat pelikentällä.

Finaalissa Anttosen, Niemitalon ja Timon Minttubasket pesi Kujalan siskosten ja Julia Kallion Kisumisut koriluvuin 14–11. Tuulia Anttonen paljastaa, että Minttubasket on käynyt vaihtelevalla kokoonpanolla parin–kolmen vuoden ajan 3×3-turnauksissa. Lajin viehätys piilee sen nopeatempoisuudessa.

Tapahtumissa on kiva tunnelma ja näkee tuttuja. Turnausvoitto ratkesi voittajatrion mukaan hyvin rakennettuun joukkueeseen, jonka jäsenillä oli omat roolinsa. Myös pituusylivoimasta oli sunnuntaina hyötyä.

– Yleensä 3×3-lopputurnauksissa on kovia joukkueita ja maajoukkuepelaajia, tietää Tuulia Anttonen ja mainitsee, että Tampereella pelatun turnauksen voitti Juti C, joka kuuluu kovien joukkueiden sarjaan.

Miesten finaali oli vimpeliläisvetoisen BC JMI -joukkueen hallussa alkuminuuteista lähtien, vaikka lopputurnauspaikkansa jo varmistanut helsinkiläinen RU pääsikin ottelun puolivälin tienoilla tasatilanteeseen 8–8.

BC JMI:llä ei ollut yhteistreeniä alla ennen sunnuntain tositoimia. Jarkko Havu (vas.), Mikko Rantalahti, Hannu Kiukkonen ja Petrus Heinonen lähtivät tavoittelemaan voitokkaita pelejä.

Ottelun kulminaatiopisteisiin kuului Jarkko Havun kaukoheitto, joka sai yleisöltä ansaitut aplodit ja joka vei joukkueen 13–11-johtoon. Lopulta Havun, Petrus Heinosen, Hannu Kiukkosen ja Mikko Rantalahden tiimi spurttasi 17–12-voittoon. Voittajajoukkueen kapteeni Hannu Kiukkonen kertoo, että kaikki pelit lähdettiin voittamaan, vaikka harjoittelua ei ollutkaan alla.

– Laitoin ”Rantsulle” viestiä, kun huomasin, että Vimpelissä on tällainen turnaus. Me kaikki olemme joskus pelanneet koripalloa. Pelinä 3×3 on hyvin raskas verrattuna pesäpalloon, 17-vuotiaaksi asti korista pelannut ja sittemmin miesten Superpesiksessä 296 runkosarjan ottelussa Koskenkorvan Urheilijoiden ja Jyväskylän Kirin väreissä esiintynyt Kiukkonen vakuutti.

Kiukkonen ei osannut sanoa, pelaako BC JMI lopputurnauksessa.

Järjestelyille kiitosta

Suomen Koripalloliitto järjestää kuluvan kesän aikana kahdeksan 3×3:n SM-osakilpailua. Vimpelin jälkeen turnaukset järjestetään vielä Heinolassa, Kotkassa ja Jyväskylässä.

– Menemme sinne, missä on tapahtumia ja ihmisiä. Täällä on mieletön miljöö, ihastelee Suomen Koripalloliiton myyntipäällikkö ja 3×3-projektipäällikkö Jussi Lassila.

3×3 oli jo vuosi sitten Vimpelin Pesisfestivaalien ohjelmassa. Vimpelin Veto anoi liitolta SM-turnauksen järjestämisoikeutta tälle vuodelle. Jussi Lassilalta sataa kehuja järjestelyille.

– Vimpeliläiset tapahtumaa tekemässä olevat ihmiset ovat äärettömän ahkeria ja aikaansaavia. Asiat hoituvat. Äärettömän hyvin hoidettu Vimpelin Vedolta ja jokaiselta talkoolaiselta.

3×3 koripallo voi Lassilan mukaan olla yksi tulevaisuuden vaihtoehto niillä paikkakunnilla, joissa syntyvyys vähenee ja ei saada johonkin ikäluokkaan koripallojoukkuetta.

 – Normikorisjengiin tarvitaan kymmenen pelaajaa ja 3×3:een riittää neljä.

SM-finaalit pelataan Helsingin Mall of Triplassa 19.8. Lassila kertoo, että SM-lopputurnauksen jälkeisellä viikolla alkaa koripallon MM-kisat, jossa on mukana myös Susijengi.

– Toivon ja uskon, että silloin korishype olisi kovimmillaan ja sen takia lopputurnaus on ajoitettu elokuulle.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliSinilevähavaintojen määrä lisääntynyt – Lappajärvellä paikoin runsaasti
Seuraava artikkeliTähtiä ja jokipalloja Saaressa