25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Villiä menoa Vimpelissä

Prinsessa Ruususen hieman tuntemattomammaksi jäänyt sisko Ipana Ruusunen, marketeissa työskentelevä hattupäinen Marketta, kirjailija Markus Kuikel, 80-lukulainen rokkistara Dude ja italialainen jäätelökauppias Luigi vierailivat Vimpelissä ihastuttamassa ja naurattamassa sekä lapsia että lapsenmielisiä aikuisia. Moniin muihinkin hahmoihin ja eläimiin tutustuttiin improvisaatioon perustuvassa SatuHetkessä-esityksessä.

Alajärveläislähtöisen näyttelijäntaiteen maisteri Sonja Halla-ahon ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Henry Pöyhiän SatuHetkessä-esitys vieraili viime viikolla Alajärven, Alavuden, Evijärven, Lapuan ja Vimpelin kirjastoissa. Esityksissä inspiroiduttiin lasten tekemistä, hilpeän hykerryttävistäkin mielikuvituksen tuotteista. SatuHetkessä oli suunnattu päiväkoti- ja alakouluikäisille. Ainakin Vimpelissä improilu ja esiintyjäkaksikon ja lasten yhteispeli aiheuttivat naurunremakan myös aikuisissa katsojissa. 45-minuuttisen esityksen jälkeen osallistuttiin vartin mittaiseen tarinatyöpajaan, jossa idealähde pulppusi vielä voimissaan.

MAINOS

Yhteispeliä

SatuHetkessä-esityksen ideana on ollut luoda tarinoita, hahmoja, näytelmän kohtauksia ja lauluja. Alkulämmittelynä toimi sana kerrallaan -periaatteella koottu tarina, jonka päähenkilöiksi Vimpelissä saatiin italialainen jäätelökauppias Luigi ja pupu ja harmin aiheuttajaksi mansikkajäätelö – kun porkkanajäätelö ei kuulunut valikoimaan.

Ideointi ja vuorovaikutus olivat huipussaan Vimpelin kirjaston esityksessä. Sonja Halla-ahon esittämän pupun vatsa meni sekaisin, kun se ei saanut toivomaansa porkkanajäätelöä vaan italialainen jäätelökauppias Luigi tarjosi sille mansikkajäätelöä.

Laulunaiheeksi lapset keksivät dinosauruksen. Pian Halla-aho lauloi ukulelen säestyksellä rantabileistä, joissa paistetaan makkaraa. Laulun piti olla rauhallinen, mutta tosin kävi. Dinon roolin ottanut Pöyhiä ryhtyi valittamaan kipeytynyttä hammasta. Mutta ei hätää, innokkaat katsojat ovat heti juonessa mukana ja keksivät, miten hammaskivusta päästään!

Astetta villimmäksi meno yltyi, kun Henry Pöyhiä ryhtyi esittämään kolmea pääroolia, yhden sivuroolin jäädessä Halla-aholle. Hahmot lähtivät kehittymään kruunun, hatun ja peruukin pohjalta. Syntyi Ipana Ruusunen, marketeissa töissä oleva Marketta ja urallaan jumiin jäänyt rokkistara Dude. Hahmojen nimet olivat lasten ideoimia. Ipana Ruusunen halusi oppia lentämään. Ja kun Dude näki lentävän tytön, alkoi hahmottua hänen uusi hittibiisinsä Flying Girl eli Lentävä tyttö. Pakukuski Paukkunen oli tällä kertaa sivuroolissa.

Aina erilainen SatuHetkessä

Sonja Halla-aho ja Henry Pöyhiä kertovat, että sekä yleisöt että esitykset ovat olleet erilaisia. Siinä missä Evijärven kirjastossa meno oli rauhallista, Vimpelissä meininki oli esiintyjien mukaan villeintä.

– Toisissa esityksissä voi keskittyä enemmän vuorovaikutukseen, pohtii Sonja Halla-aho.

Myös kirjastot ovat erilaisia ja ne tarjoavat Pöyhiän mielestä erilaisia muotoja ja tapoja tehdä esityksiä.

– Alajärvellä on selkeämpi näyttämökatsomo. Vimpelissä tila oli pienin ja yleisö lähellä.

Vimpelissä esitystä seurasi 24 eri-ikäistä ihmistä. Ennen kahta viimeistä esitystä – molemmat Lapuan kirjastossa – SatuHetkessä-esityksen oli nähnyt hieman alle 200 katsojaa. SatuHetkessä-kiertue toteutettiin Sonja Halla-ahon Suomen Kulttuurirahastolta saaman apurahan turvin.

– Esitys on voinut madaltaa kynnystä lähteä katsomaan esitystä, jos ei itse ole teatterissa kävijä.

Pöyhiä komppaa sanomalla, että lapset ovat saaneet itse päättää, mitä he esityksessä näkevät.

Hoiskosta maailmalle ponnistaneelle Sonja Halla-aholle on SatuHetkessä-produktiossa ollut tärkeää se, että on pystynyt tuomaan takaisin omaa osaamistaan kotiseudulleen ja lähikuntiin.

– Ehkä tällainen esitys olisi ollut sitä, mitä itse olisin lapsena halunnut nähdä. Nuorempana kirjoitin tosi paljon tarinoita.

Sekä Halla-aho että Pöyhiä kuuluvat tamperelaiseen Improvisaatioteatteri Snorkkeliin, jolla on myös erillinen lastenimpro. Joskus aikuiset saattavat ajatella kankeasti, että on ihan höpsöä kun aikuiset näyttelijät leikkivät.

– Aikuisena voi höpsötellä ja rohkaistua kirjoittamaan tarinoita, kannustaa Sonja Halla-aho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät