13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Valtatien 16 ja Mertapurontien risteys aiheuttaa jatkuvaa haastetta alueen asukkaille

Alajärvellä Mertapurontieltä lähellä Kanavan Kevaria valtatielle 16 keskustan suuntaan kääntyessään autoilija joutuu joka kerta leikkimään hengellään, sillä näkyvyys Lapuan suuntaan on olematon jopa näin sulan maan aikaan.

Kun tien laitaan kasvavat vielä lumipenkat ja kevyen liikenteen väylän aurauksesta liittymään kertyy sohjoistuvaa lunta, tilanne muuttuu vieläkin vaarallisemmaksi.

MAINOS

Mertapurontien kupeessa asuva Simo Kangastie on yrittänyt pitää ääntä liittymän vaarallisuudesta ainakin jo kymmenen vuoden ajan, tuloksetta.

Näkymä auton ikkunasta sillä hetkellä, kun ollaan kääntymässä valtatien liikennevirtaan. Liittymästä Alajärven suuntaan kääntyminen on joka kerta yhtä suurta arpapeliä.

Hän on ollut yhteydessä niin ELY-keskukseen kuin poliisiinkin, joista jälkimmäisestä on nyt ollut se apu, että liittymän kohdalla olevaa 80 kilometrin nopeusrajoitusta on viime viikosta alkaen alettu valvoa tehokkaammin.

– Jos nopeudet alueella laskisivat edes tuohon säädettyyn 80 kilometriin tunnissa, se auttaisi vähän, mutta koko tilannetta sekään ei ratkaise, Simo toteaa.

Saman asian voi todeta kuka tahansa autoilija käymällä kääntymässä tiellä ja palaamalla takaisin valtatien varteen. Oikealle näkyvyyttä ei todellakaan ole kuin pienen palan matkaa. Näkyvyyden estää mäki ja lopullisesti tien laidassa oleva kaide ja kaiteen reunaa koristava heinä, jota ei saada koneellisesti kokonaan poistettua.

Kangastie kertoo, että takavuosina kun valtatien liikennemääriä laskettiin, niin paikalla kulki noin 3000 autoa vuorokaudessa, joten tie on varsin vilkas. Mertapurontien varressa on 15 asuttua taloutta, eli ongelma ei ole yksin Kangasteiden.

Mutta mikä ongelman sitten ratkaisisi? Kangastie sanoo, että ratkaisuja varmasti olisi olemassa, kuten esimerkiksi liittymän nosto. Myös kaiteen lyhentämisellä saataisiin pientä apua ja omaa apuaan antaisi myös viereisen bussipysäkin jatkaminen muutamalla metrillä liittymään päin.

Mertapurontien liittymä ei ole samalla alueella ainoa, jossa näkyvyys valtatielle on huono. Sama ongelma mutta eri suuntaan on Siihtalantieltä tultaessa, mistä kääntyminen Lapuan suuntaan on tehtävä onnekkuuttaan koetellen.

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät