-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

K-18 kutsuu Pysäkille

Alajärven kaupungin nuorisopalvelut yhteistyökumppaneineen vastaa alajärveläisten nuorten aikuisten huutoon ja järjestää viitenä lauantaina 18–29-vuotiaille aikuisille suunnatut illat Nuorisotila Pysäkillä. K-18-illat ovat päihteetön vaihtoehto vapaa-ajan viettoon ja yhdessäoloon.

Ideaa täysi-ikäisille suunnatuista nuortenilloista on nuorisopalveluissa pyöritelty monta vuotta. Asiasta palaveerattiin nuorisopalveluiden väen kesken keväällä ja laitettiin rattaat pyörimään.

MAINOS

Nuoriso-ohjaaja Marjo Yli-Mannila kertoo, että nuorisopalveluissa kartoitettiin halukkaat ja asiasta innostuneet tahot. Yhteistyökumppanikseen nuorisopalvelut ja Ohjaamo ovat saaneet Moms for Kids ry:n, Alajärven seurakunnan, Alajärven helluntaiseurakunnan, Suomen Punaisen Ristin Alajärven osaston ja Keitaan.

– Halusimme monipuolisesti tehdä yhteistyötä. Myös vuosien takainen suunnitelma on ollut idealtaan samanlainen, että tehdään yhteistyötä nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa, valottaa ohjaamokoordinaattori ja nuoriso-ohjaaja Jaana Virsula.

Rennosti ja päihteettömästi

Täysi-ikäisille nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitetut illat järjestetään lauantaisin. Ensimmäisen kerran Pysäkki avautuu tätä tarkoitusta varten 14. lokakuuta. Vuoden viimeinen K-18 on vuorossa joulukuun yhdeksäntenä.

Paikalla on aina yksi nuorisopalveluiden työntekijä ja yksi yhteistyötahon edustaja. Rentoa yhdessäoloa päihteettömästi tarjoavien iltojen ohjelmassa olisi ainakin osittain myös vapaaehtoista ohjattua ohjelmaa.

Pelit pystyyn ja kaveria haastamaan! Jaana Virsula (vas.) ja Marjo Yli-Mannila kannustavat nuoria aikuisia tulemaan mukaan perjantain K-18-iltoihin. Illat tarjoavat rentoa yhdessäoloa päihteettömästi, jutustelua kahvikupposen äärellä ja pelituokioitakin.

Se, miten asia toteutetaan, on jokaisen ohjaajan itsensä päätettävissä – samoin se, millaista ohjelmaa ohjaustuokio tarjoaa. Paikalle saatetaan tuoda Vaatepankin vaaterekki tai polkaista pystyyn kisailuja tai taidetuokio. Moms for Kidsin hanketyöntekijä Ulla Anttila sanoo, että yhteistyötahoilta tulevilla ohjaajilla on myös yhteistyön kannalta ammatillinen tulokulma.

– Mukana on monialaista osaajaa monelta eri sektorilta. On myös rikkaus, että meitä on monelta eri taholta. Tulee paljon muutakin näkökulmaa kuin se, että pidetään ovia auki nuorille.

Alajärvellä on monien muiden pienempien ja isojenkin paikkakuntien tapainen tilanne, jossa baarien ja ravintoloiden rinnalle ei ole ollut tarjota täysi-ikäisille kokoontumis- ja kohtaamispaikkaa. Esimerkiksi huoltoasemalla täytyy luonnollisesti olla asiakas eli pitää ostaa jotakin.

Pysäkillä kahvi tulee talon puolesta ja tarjolla on pientä purtavaakin. Pelejä löytyy pöytätenniksestä lähtien eli kilpailuviettiä pääsee toteuttamaan juttelun ja yhdessäolon lomassa.

Innostunut vastaanotto

Erityisnuorisotyöntekijä Siiri Ahopelto sanoo houkutelleensa kohderyhmään kuuluvia tulemaan lauantaisin Pysäkille. Yllättyneitä ja tyytyväisiä ilmeitä on ollut nähtävissä.

– On älyttömän mahtava ja poikkeuksellinen tilanne, että tehdään isolla lössillä nuorille aikuisille nuorisotyötä! On ihana tilanne, että meitä on näin monta ihmistä tekemässä ja haluamassa toimintaa sille ikäluokalle, jolle sitä toimintaa ei ole Alajärvellä.

Ahopellosta tuntuu hyvältä, että K-18-iltoja on toteuttamassa monta tahoa, jotka haluavat iltojen lähtevän pyörimään ja että toimintaa voitaisiin jatkaa ensi vuona.

 – Tästä poikii jatkossakin valtavasti hyvää. Paljon riippuu myös siitä, millainen ilmapiiri illoissa on.

Suomen Punaisen Ristin Alajärven osaston ensiapuryhmän ryhmänjohtaja Lahja Halla-aho tietää kokemuksesta, että nuorten on helpompi tulla juttelemaan joistakin asioistaan itseään vanhemmille ihmisille.

Keitaan vapaaehtoisiin kuuluva Markku Tiistola pohtii puolestaan, että uudet K-18-illat saattavat kiinnostaa myös muualla opiskelevia ja kotipaikkakunnalle viikonlopuksi saapuvia nuoria aikuisia.

Illat pyörivät syksyn ajan kokeiluluonteisesti ja aika näyttää, onko toiminnalle kysyntää ja tarvetta. Jos illat osoittautuvat menestykseksi, pidetään nuorisopalveluiden johdolla uusi palaveri ja mietitään kevättä. Jaana Virsula vinkkaa, että Pysäkille kannattaa tulla vaikka vain tutustumaan vielä uutuuttaan hohtaviin tiloihin.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät