-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Aluevaltuusto hyväksyi UTV-ohjelman

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto käsitteli tänään 9.10. kokouksessaan hyvinvointialueen uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelmaa (UTV-ohjelma). Laajan keskustelun jälkeen aluevaltuusto hyväksyi UTV:n puiteohjelmana.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti UTV-ohjelmaan lisäyksenä, että valtuustoryhmille maksettavista ryhmärahoista luovutaan kokonaan heti vuodenvaihteen jälkeen 1.1.2024 alkaen. Esitystä kannatettiin, mutta se hylättiin äänestyksessä äänin 49–10.

MAINOS

UTV-ohjelma sisältää useita eri tasoisia toimenpiteitä toiminnan kehittämiseen ja noin 56 miljoonan euron kustannussäästöjen aikaansaamiseen. UTV-ohjelma on laadittu vuosille 2024–2026. Tänä aikana hyvinvointialueen tulee saada taloutensa tasapainoon. Vuodelle 2024 kohdistuva säästötavoite on 15 miljoonaa euroa.

Valtuuston puheenjohtaja Paula Risikko korosti, että kyseessä on nimenomaan puiteohjelma.

– Olemme nyt antaneet viranhaltijoille luvan ryhtyä toteuttamaan UTV-ohjelmaa tulevien kuukausien ja vuosien aikana. Yksittäiset toimenpiteet tulevat hallintosäännön mukaisesti luottamushenkilöiden päätettäviksi. Kaikkien ohjelmaan liittyvien päätösten vaikutusarviointi, mukaan lukien yhteisvaikutukset tulee ennalta arvioida ennen päätöksentekoa.

UTV-ohjelman päälinjat muodostuvat sekä henkilöstökuluista että tilojen vähentämisestä aikaansaatavista säästöistä.

Hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen muistutti, että vaikka lakkautettavien toimipisteiden listaa ei ohjelmassa enää olekaan, ei neliöistä saatava säästö synny tyhjästä.

– Muutoksia tullaan tekemään. Keskeisintä on lakisääteisten palvelujen järjestäminen taloustilanne huomioiden.

Merkittävimmät UTV:n kehityskohteet ovat digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden vahvistaminen sekä liikkuvien palveluiden, kuten kotisairaalatoiminnan, kehittäminen.

Lisäksi pyritään kohti nykyistä kevyempiä palvelumuotoja, esimerkiksi edistetään siirtymää ympärivuorokautisesta palveluasumisesta kohti yhteisöllistä asumista.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät