Sarka etsii Valmet 502/700-traktoria ja Sampo 10-puimuria

Mainos[adrotate banner="3"]

Suomen maatalousmuseo Sarka etsii keväällä 2024 avautuvaan On se kone! -näyttelyyn Valmet 502 tai 700 -traktoria sekä Sampo 10 -leikkuupuimuria.

Museon syyskuun alussa sosiaalisessa mediassa julkaisema etsintäkuulutus Valmet 502 -traktorista sai huiman näkyvyyden, mutta traktoria ei ole vieläkään löytynyt. Onko sinulla tai läheiselläsi nurkissa pölyyntyvä Valmet, joka kaipaisi uutta elämää?

MAINOS

Traktori on tulossa näyttelyyn rakennettavan simulaattorin pelipisteeksi. Traktorin ei tarvitse olla ajokuntoinen, kunhan on suhteellisen siisti. Kohteena on Valmet 502 tai 700 niiden simulaattoritarkoitukseen sopivan hytin vuoksi.

Sampo 10 puimuria etsitään näyttelyesineeksi, ja sen tulisi olla erittäin hyvässä kunnossa. Sampo Rosenlew tuotti Sampo 10 -leikkuupuimureita 1965–1969 välillä. Museolla on yksi huonokuntoinen Sampo 10, minkä vuoksi etsinnässä on erittäin hyväkuntoinen yksilö.

Museossa koneet pääsevät osaksi maatalouden kulttuuriperinnön kokoelmaa, tuhansien ihmisten ihailtavaksi. Näyttely tulee olemaan nähtävillä ainakin seuraavan kymmenen vuoden ajan. Voit ottaa yhteyttä museon kokoelmapäällikköön ja kertoa tarjolla olevasta koneestasi sekä lähettää kuvan sähköpostilla. Tämän jälkeen sovitaan, milloin konetta tullaan katsomaan.

Ensi keväänä avautuva On se kone! -näyttely lähtee liikkeelle suomalaisen maatalouden koneellistumisen ilmiöstä. Näyttelyssä tullaan kertomaan, miten suomalainen maatalous koneellistui, miksi ja mitä vaikutuksia tällä oli suomalaiseen maatalouteen ja laajemminkin suomalaiseen yhteiskuntaan.

Näyttely luo jatkon esiteollisen ajan maataloudesta kertovalle Ennen koneita -näyttelylle, joka avautui vuonna 2019.

Uusi On se kone! -näyttely, tekee yhdessä Ennen koneita -näyttelyn kanssa suomalaisen maatalouden pitkän kehityskaaren ymmärrettäväksi.

Esinekokoelmien kartuttaminen ja päivittäminen ovat osa museon jatkuvaa toimintaa. Museon kokoelmat ovat laajat ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat. Kokoelmissa halutaan pitää mahdollisimman hyväkuntoisia esineitä, sillä säilytysvastuu ulottuu pitkälle tulevaisuuteen ja huonokuntoisia on vaikeampaa ylläpitää.

Kokoelmiin valitaan esineitä, joiden käyttötapa ja -historia ovat tiedossa, jotta niistä pystytään kertomaan nykyisille ja tuleville jälkipolville.

Esinelahjoituksissa ota yhteyttä kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi, juha.hirvilammi@sarka.fi, p. 02 7637 7017.

MAINOS
Edellinen artikkeliFlunssakausi lisää riskiä lääkehaitoille – tarkistathan lääkkeittesi yhteensopivuuden apteekista
Seuraava artikkeliAlajärven Sydänyhdistyksen väki liikunnan tuoman hyvinvoinnin äärellä