Alajärven Sydänyhdistyksen väki liikunnan tuoman hyvinvoinnin äärellä

Kaupungin liikuntakoordinaattori Salla Hemminki puhui Alajärven Sydänyhdistyksen väelle liikunnan merkityksestä ja sen vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin, jakaen myös konkreettisia vinkkejä oman kunnon ylläpitoon.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Sydänyhdistyksen väki kokoontui viime viikolla saman pöydän ääreen kuulemaan tärkeää asiaa liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille.

Kaupungin liikuntakoordinaattori Salla Hemminki puhui liikunnan merkityksestä monipuolisesti, hyvinvointi edellä, todeten jokaisen kuulijan jo entuudestaan varmasti tietävän sen, että tunti liikuntaa per päivä on tavoiteltava asia, ja että tuon liikunnan voi pilkkoa lyhyempiinkin jaksoihin.

MAINOS

– Lähtökohta liikkumisessa on se, että meillä ei olisi päivässä kovin paljon passiivista aikaa. – Ei ole kiellettyä istua, mutta pidemmillä istumarupeamilla kannattaa välillä vaihtaa asentoa, nousta hetkeksi ylös seisomaan, pyöräyttää jalkoja ja hartioita. Pieninkin liike tuo aktiivisuutta koko kroppaan!

Kun kroppa saa liikettä, niin aineenvaihdunta ja rasva-aineenvaihdunta paranevat ja se parantaa liikkuvuutta yleensäkin.

– Tunnin lenkistä päivässä on hyötyä, mutta jos olemme muun ajan paikallaan, hyöty ei ole yhtä suuri kuin silloin, jos vaihdamme asentoa muulloinkin aina välillä.

Liikkeestä on hyötyä myös sydämelle. Aktiivinen paikallaan olo laskee verenpainetta, parantaa rasva-aineenvaihduntaa ja vaikuttaa painonhallintaan. – Asennon vaihtaminen aina välillä on pieni asia, joka silti on yllättävän tärkeää. Heti kun paikallaoloon yhdistetään liikettä, saadaan elimistön aineenvaihduntaa vauhditettua.

Toisena asiana Hemminki nosti esille lihaskuntoharjoittelun merkityksen. Se ei aina vaadi kuntosalille lähtemistä, vaan hyvät harjoitukset voi tehdä ihan kotosalla oman kehon painoa hyödyntäen.

– Oman kehon paino on riittävä kaikkiin lihaskuntoharjoituksiin. Jumppamatto kannattaa kaivaa kaapista esille ja ottaa käyttöön. Erityinen huomio kannattaa laittaa jalkalihaksiin. Ne saavat usein aerobista liikuntaa kävellessämme, mutta lihasvoimakin on tärkeää.

Hemminki sanoi, että jo kaksi kertaa viikossa toteutettu lihaskuntoharjoitus edesauttaa hyvinvointia paljon. isot alaraajojen lihakset ovat todella tärkeät kokonaisuuden kannalta ja kun jaloissa on lihasta,s e auttaa myös tasapainon ylläpitämisessä.

– Pääliikkeet ovat aina isoja liikkeitä, kun liike tehdään koko isolla liikeradalla, se on tehokkaampaa ja ylläpitää samalla liikkuvuutta.

Hemminki näytti konkreettisesti muutaman hyvän ja helpon lihaskuntoharjoitteen kotona tehtäväksi.

Liikunta sydämen kannalta on tärkeää ja Hemminki muistutti, että sydäntä saa rasittaa ja saa hengästyä, niin pitkälle kun ei tunnu kipua tai tule huonoa oloa. kipuun ja huonoon oloon saakka kaikki liikunta on hyvää ja positiivista myös sydämelle.

Sydänlääkkeet tehostavat sydänlihaksen hapensaantia, mikä on Hemmingin mukaan hyvä tiedostaa. Ilman lääkitystä tuntemuksia tulisi nopeammin, mutta lääkkeen ansiosta voi liikkua enemmän, ja se on myös niiden tarkoitus, kunhan kuuntelee omia oireitaan. – Liikunnasta saa hengästyä ja siitä saa tulla rasittauuden oireita!

Hemminki kuitenkin muistutti, että aina kannattaa tehdä alkulämmittely ja antaa sydämelle aikaa tottua liikuntaan, sitten sitä voi rasittaa vähän enemmän. – Sydän tykkää pienistä, 3-5 minuutin nousuista, joiden jälkeen taas rauhoitutaan.  Näiden sykkeennousujen vaikutuksesta kaloreitakin palaa enemmän ja aineenvaihdunta tehostuu ja sydän voi paremmin!

Ravitsemuksesta Hemminki muistutti, että kaikkea saa syödä, kunhan syö kohtuudella. – Olemme ihmisiä, meillä on välillä mielitekoja ja niihin ei maailma kaadu. Kun otat herkun nyt, et ota sitö huomenna tai ylihuomenna, sillä kohtuus kaikessa pitää muistaa.

Myös liike on lääke – mutta sitäkin pitää käyttää kohtuudella. Lepo, uni ja palautuminen ovat yhtä tärkeitä kuin liike. – Etenkin uni, jonka kanssa kannattaa vähän nähdä vaivaakin, jotta uni olisi hyvää, Hemminki totesi jakaen kuulijoille oman vinkkinsä ajatusten rauhoittamiseksi ennen nukkumaan menoa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSarka etsii Valmet 502/700-traktoria ja Sampo 10-puimuria
Seuraava artikkeliMaksimivoimapunnerruksen SM-kisoista menestystä Alajärvelle