Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään ensi viikolla

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään taas torstain ja perjantain aikana 26.-27.10.
Mainos[adrotate banner="3"]

Talvikauden 2023–2024 talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä torstaista 26.10. alkaen. Alennetuilla nopeusrajoituksilla pienennetään haastavien olosuhteiden vaikutusta onnettomuusriskiin.

Koko maassa pääasiallinen muutosajankohta on torstai ja merkit tulee olla vaihdettuina perjantaihin 27.10. mennessä. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen keskikaiteettomilla yksiajorataisilla maanteillä kaikki 100 kilometriä tunnissa nopeusrajoitukset alennetaan 80 kilometriin tunnissa. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 kilometriä.

Vaasan moottoritien 120 kilometriä tunnissa nopeusrajoitukset alennetaan 100 kilometriin tunnissa noin yhdeksän kilometrin matkalla. Vaasan moottoritien 100 kilometriä tunnissa nopeusrajoituksia ei alenneta talvikaudeksi.

100 kilometriä tunnissa -nopeusrajoitus jätetään voimaan talven ajaksi tieosuuksille, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella. Tällaisia tieosuuksia ovat valtatiellä 8 noin yhdeksän kilometrin pituinen osuus välillä Kotiranta–Koivulahti ja noin 2,5 kilometrin pituinen keskikaiteellinen ohituskaistaosuus välillä Vassorinlahti–Ölis sekä valtatiellä 19 Seinäjoen Itäväylän noin 18 kilometrin pituinen tieosuus välillä Rengonharju–Nurmo.

Muutoksena aiempaan talvikaudella 2023–2024 valtatiellä 19 on kaksi uutta noin kolmen kilometrin pituista keskikaiteellista ohituskaistaosuutta, joille jätetään 100 kilometriä tunnissa -nopeusrajoitus. Ohituskaistat ovat Seinäjoella välillä Atria–Hipintie ja Lapualla välillä Muurimäki–Patruunatehdas.

Edellisvuosien tapaan Kruunupyyssä valtatiellä 8 Hopsalan nelihaaraliittymässä alennetaan nopeusrajoitus pistekohtaisesti 80 kilometriä tunnissa -nopeusrajoituksesta 60 kilometriin tunnissa.

Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Syksyn ja talven olosuhteiden huomiointi kuuluu kaikille tielläliikkujille

Talviaikana suuri osa liikkumisesta tapahtuu pimeään aikaan. Pimeässä ja hämärässä toisten kulkijoiden havaitseminen voi olla vaikeaa. Vesi- tai räntäsateella märän tienpinnan häikäisy vaikeuttaa olosuhteita entisestään.

Autoilijan tulee varmistaa, että autossa on alla keliin sopivat renkaat. Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa oman ajoneuvon valojen kunto ja säädöt sekä huolehtia, että myös takavalot palavat hämärän ja pimeän aikaan. Syksyn sateissa puhtaat ja toimivat valot auttavat näkemään ja näkymään.

Pyöräilijälläkin talvirenkaat tuovat turvaa liukkautta vastaan, mutta niihin laki ei velvoita. Sen sijaan tieliikennelaki edellyttää käyttämään pimeän ja hämärän aikaan valkoista tai vaalean keltaista etuvaloa ja punaista takavaloa. Valojen lisäksi myöskään heijastimia ei sovi unohtaa.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on yleensä käytettävä heijastinta ja se onkin halpa ja helppo tapa parantaa omaa turvallisuuttaan. Liikenneturvan heijastinkampanjan sanoin: ”Ei mitään mutkuja!”

Talvi- ja pimeän ajan riskit

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. On arvioitu, että talvikauden nopeusrajoitukset säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumiselta.

Kesäajan nopeusrajoituksia alhaisempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllättävissäkin tilanteissa. Samalla mahdollisen onnettomuuden seuraukset ovat lievemmät. Olosuhteilla on merkittävä vaikutus turvalliseen ajonopeuteen ja toisinaan se on huomattavasti alle suurimman sallitun nopeuden.

Ajokelin voi tarkistaa etukäteen ennen liikenteeseen lähtemistä Liikennetilanne-palvelusta (liikennetilanne.fintraffic.fi).

MAINOS
Edellinen artikkeliSari Salon kirjanjulkaisu Tartossa – toiminnalliset oppitunnit valloittavat nyt myös Viron koulut!
Seuraava artikkeliSoinin urheilukentällä kepeitä kierroksia kaiken kuntoisille liikkujille