-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Ranskalaiset visiitillä Vimpelissä

Vimpelin yhteiskoulun kotitalousluokassa kuplii nauru ja laulu. Turvallisen etäisyyden päässä liesistä ryhmä tyttöjä tanssii rivitanssia ja laulaa samaan aikaan. Toiset ovat työn touhussa taikinakulhojen ja paistinpannujen äärellä. Tekeillä on kreppejä.

Iloista menoa pitivät yllä Ranskan Lochesissa sijaitsevan Saint Denis International Schoolin lukioikäiset  oppilaat, jotka vierailivat opettajansa Lisa Thenot’n kanssa Vimpelissä. 14 nuoren ryhmä asui vimpeliläisperheissä ja tutustui suomalaiseen kouluun ja täkäläiseen elämäntapaan. Vierailu avasi sekä suomalaisten että ranskalaisten silmiä monessa eri suhteessa. Yhteydenpitoa jatketaan sekä koulujen kesken että henkilökohtaisella tasolla.

MAINOS

Erilaiset koulut

Vimpelin lukio ja ranskalaiskoulu ovat tehneet yhteistyötä kymmenen vuoden ajan. Yhteistyö käynnistyi ranskalaisten aloitteesta. Koulujen kesken on tehty pienten ryhmien opiskelijavaihtoa ja toteutettu erilaisia teemakokonaisuuksia. Kymmenen vuotta sitten toteutetun ranskalaisten ensivierailun teemana oli Kalevala.

– Ranskalaiset perehtyivät Kalevalaan ja tekivät esityksiä. Teemaa työstettiin täällä Vimpelissä vielä lisää, kertaa Vimpelin lukion apulaisrehtori Jarkko Havu.

Saint Denis International Schoolin keskikoulussa ja lukiossa opiskelee reilut 550 nuorta, kun taas peruskoululaisia on 150. Koulu toimii sisäoppilaitoksena, mutta myös päiväkoulun käyminen on mahdollista lähialueella asuville. Saint Denis International School on katolinen yksityiskoulu, jossa toteutetaan ranskalaista opetussuunnitelmaa.

Opettaja Lisa Thenot’lle kokemus Vimpelin lukiosta oli positiivinen. Hän on vakuuttunut esimerkiksi siitä, miten kouluyhteisö tukee opiskelijoita.

– Meillä on myös englanninkielinen osasto. Oppilaat valmistuvat ranskalaisesta tutkinnosta, jonka aineista 30 prosenttia on englannin kielellä. Tällä hetkellä meillä on nelisenkymmentä muista maista tulevaa opiskelijaa. Opiskelijoita on Irlannista, Meksikosta, Espanjasta, Saksasta, Kambodžasta ja Etelä-Koreasta.

Suomalaisia opiskelijoita ei oppilaitoksessa ole vielä ollut. Lisa Thenot vinkkaa, että Saint Denisissä järjestetään myös erilaisia kesäkursseja, jonne myös ranskan alkeita opiskelleet tai pitemmälle ehtineet suomalaisnuoret ovat tervetulleita. Ranskaa opiskellaan erilaisten aktiviteettien siivittäminä.

Hieno kokemus

Lisa Thenot’lle Vimpeliin saapuminen ja paikkakunnalla vierailu oli hieno kokemus. Hän kertoo tutkineensa Suomeen liittyviä asioita ymmärtääkseen suomalaista kulttuuria. Vastaanotto oli lämmin.

– On ollut kiinnostavaa tutustua toisenlaiseen kouluun opettajan näkökulmasta ja ymmärtää, miten suomalainen koulutusjärjestelmä toimii. Suomessa opiskelijat eivät maksa opetusmateriaaleista tai koululounaista. On hienoa, että koulukirjat löytyvät sähköisinä ja myös fyysisinä kirjoina.

Ranskalaisopettaja kertoo ilahtuneensa myös esimerkiksi Vimpelin lukion opettajien sitoutumista opiskelijoihin: opettajat tietävät, ketä opiskelijat ovat, mitä he harrastavat ja keitä opiskelijoiden vanhemmat ovat.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kouluyhteisö tukee opiskelijoita. Nuoret eivät ole opettajien kanssa tekemisissä pelkästään oppimisen näkökulmasta.

Louis Mercier (vas.) ideoi, että ranskalaisvieraat voisivat paistaa kreppejä (crêpe). Pierre Crétois oli Mercierin työparina Vimpelin yhteiskoulun kotitalousluokassa.

Myös Dorine Charlierille Vimpelin-vierailu oli ainutlaatuinen. Lukiota käyvä Dorine naurahtaa, että ennen vierailua hän tiesi Suomesta oikeastaan vain sen, että Joulupukki asuu täällä.

– Vimpelin lukion opettajat ovat mukavia ja koulussa tarjottava lounas on maistunut hyvältä. Olen ystävystynyt isäntäperheeni kanssa ja aion pitää heihin yhteyttä. Ehkä he tulevat joskus Ranskaan – tai sitten vierailen täällä uudestaan.

Omaan kouluunsa verrattuna Vimpelin lukiossa on vähemmän oppitunteja ja lyhyemmät koulupäivät.

Erilainen oppimiskokemus

Olennainen osa opiskelijavaihtoa on nuorten majoittuminen perheissä. Tavoitteena on tutustua toisen maan arkikulttuuriin. Ranskalaisnuoret liikkuivat isäntäperheensä nuoren kanssa. Kommunikointi sujui englannin kielellä, jota kansainvälisen koulun nuoret osaavat erinomaisesti.

Lia Järvelä, Juho Timo ja Anton Havinen kertovat itse miettineensä mukavaa tekemistä ranskalaisvieraille. Juho perheineen vei vieraansa laavulle paistamaan makkaraa ja tutustumaan Lakeaharjuun. Lian vieras vietiin Tuuriin ostoksille.

– Toiveena on ollut halu tutustua suomalaiseen kulttuuriin, tiivistää Lia.

Anton kertoo heidän perheensä vieraan tykänneen suomalaisesta ruuasta. Esimerkiksi kotoisat mokkapalat muut leivonnaiset tekivät kauppansa. Korvapuustit olivat Lian vieraan suosiossa, mutta salmiakki ei. Anton kertoo olleensa yllättynyt, että heidän perheensä vieraalle maistui aamulla kaurapuuro ja sitä haluttiin lisää.

Ranskalaisvieraat retkeilivät Salamajärven kansallispuistossa Vimpelin lukion väen kanssa.

Vimpeliläisnuorten mukaan täkäläinen tietokoneen käyttö opiskelussa oli ranskalaisille yllätys.

– Ranskassa tietokoneita ei ole paljon käytetty opiskelussa, kun taas meillä on omat läppärit. Myös lukio-opintojen maksuttomuus oli yllätys, kertoo Anton Havinen.

Eroja on muitakin. Saint Denis International Schoolissa koulupäivän aikana on kaksi kellonaikaa, jolloin saa käydä vessassa.

– Oppitunnin aikana ei saa poistua luokasta, eikä opettajakaan saa lähteä minnekään, kertoi Lia kuulleensa perheensä vieraalta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät