Verkkokaupan kasvu näkyi korttimaksamisessa

Tietokoneella tai mobiililaitteilla käynnistettyjen korttimaksujen lukumäärä kasvoi kolmanneksen vuonna 2022 ja oli kokonaisarvoltaan 11 miljardia euroa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Tietokoneella tai mobiililaitteilla käynnistettyjen korttimaksujen lukumäärä kasvoi kolmanneksen vuonna 2022 ja kokonaisarvo kasvoi 41 prosenttia edellisvuodesta. Näistä maksutapahtumista 90 prosenttia tehtiin verkkokauppa-alustoilla. Verkkokauppaostoissa suomalaisten yleisimmin käyttämä maksukortti on debit-kortti.

Suomalaisilla maksukorteilla tehtiin kokonaisuudessaan vuonna 2022 yhteensä 2,1 miljardia korttimaksua, mikä oli 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Korttimaksujen kokonaisarvo kasvoi 12 prosenttia toissavuodesta ja oli yhteensä 64 miljardia euroa. Vuonna 2022 yleisin korttityyppi maksutapahtumissa oli debit-kortti, jolla tehtiin 90 prosenttia kaikista korttimaksutapahtumista. Kaikkien korttimaksutapahtumien arvosta 82 prosenttia tuli debit-kortilla tehdyistä maksuista.

MAINOS

Korttimaksujen määrä kasvoi

Tietokoneella tai mobiililaitteilla tehtiin 295 miljoonaa sähköistäkorttimaksua, ja niiden arvo oli 11 miljardia euroa. Vuonna 2022 tällaisten korttimaksujen lukumäärä kasvoi kolmanneksen ja kokonaisarvo 41 prosenttia edellisvuodesta. Maksutapahtumista 90 prosenttia tehtiin verkkokaupoissa. Muita käyttöpaikkoja etäkorttimaksuille ovat esimerkiksi henkilöiden väliset mobiilisovelluksella käynnistetyt maksut.

Lähimaksamisen kasvu tasaantui vuonna 2022 ja maksukortin lähimaksuominaisuudella tehtyjen sähköisten korttimaksujen osuus kaikista korttimaksutapahtumista oli 60 prosenttia. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 59 prosenttia. Viime vuonna lähimaksutapahtuminenkeskimääräinen arvo oli 15,4 euroa. Sirulla tai magneettijuovalla suoritettujen sähköisten korttimaksujen lukumäärä oli 548 miljoonaa vuonna 2022.

Suomessa sijaitsevilla päätelaitteilla vastaanotettiin viime vuonna yhteensä 1,5 miljardia korttimaksua ja niiden arvo oli 44 miljardia euroa. Suurin osa, eli 98 prosenttia, vastaanotetuista maksutapahtumista tehtiin kotimaisella maksukortilla. Lähimaksaminen oli yleisin käyttötapa myös ulkomaisilla korteilla tehdyissä maksuissa.

Suomalaisilla korteilla tehtiin käteisnostoja pankkiautomaateilla kotimaassa yhteensä 7,5 mrd. euron arvosta vuonna 2022. Vertailun vuoksi vuonna 2021 nostettiin pankkiautomaateilla 6,6 mrd. euroa ja 10,3 mrd. euroa vuonna 2019. Vastaavasti vuonna 2022 suomalaisilla korteilla nostettiin ulkomailla sijaitsevilta pankkiautomaateilta käteistä yhteensä 328 miljoonan euron arvosta, mikä oli lähes puolet vähemmän kuin vuosina 2017–2019 keskimäärin.

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan yläkouluissa tunnistetaan mielenterveyden häiriöitä
Seuraava artikkeliTalvi yllättää autoilijat – vuodesta toiseen