-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Talvi yllättää autoilijat – vuodesta toiseen

Suurin osa suomalaisista tietää, että talvirenkaita on käytettävä sään tai kelin vaatiessa marraskuun alusta alkaen. Silti vajaa kymmenys autoilijoista kertoo talven yllättävän, selviää Liikenneturvan maanantaiaamuna julkaisemasta kyselytutkimuksesta. Kelin kylmetessä ennakointi on autoilijan tärkein turvallisuustoimenpide: seuraa sääennusteita ja reagoi hyvissä ajoin.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta tietää talvirenkaiden käyttöä koskevan säännön: henkilö- ja pakettiautoissa on käytettävä talvirenkaita marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Noin kolme viidestä nasta- ja kitkarenkaiden käyttäjistä vastasi samaisessa kyselyssä vaihtavansa renkaat hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä liukkaita.

MAINOS

Ajoissa liikkeellä

Liikenneturvan koulutusohjaaja Lari Mäkelä ei ole galluptuloksista yllättynyt, vaan kommentoi erityisesti tietämyksen talvirenkaiden käytöstä olevan hyvällä mallilla. Hän muistuttaa, että renkaat kannattaa vaihtaa mieluummin vähän liian aikaisin kuin liian myöhään.

– Jos talvi pääsee yllättämään, niin pohdi voitko kulkea matkoja julkisilla tai muilla keinoin tai vaihtoehtoisesti jäädä esimerkiksi etätöihin. Kesärenkailla ei ole asiaa talvisille teille, Mäkelä korostaa.

Renkaiden vaihtoa on syytä ennakoida heti, kun keli viilenee. Kannattaa tarkkailla, milloin lämpötila alkaa pudota pakkasen puolelle ja onko luvassa lumisateita.

Jo hyvissä ajoin ennen renkaiden vaihtoa kannattaa tutkia, missä kunnossa talvirenkaat ovat. Urasyvyyden tulee olla vähintään kolme millimetriä. Tarkista myös renkaiden ikä.

– Mikäli aiot vaihdattaa renkaasi, niin varaa aika hyvissä ajoin. Talven iskiessä vaihtopaikat täyttyvät nopeasti, Mäkelä vinkkaa.

Nastat vai kitkat?

Jokasyksyinen kuuma peruna on talvirenkaiden valinta: nasta- vai kitkarenkaat? Suuri osa – eli 78   kyselyyn vastanneista – kertoi, että eniten käyttämässään autossa on talvirenkaina nastarenkaat.

Kysymykseen ei kuitenkaan ole suoraviivaista vastausta, vaan talvirenkaat tulee valita oman käyttötarpeen mukaan.

– Sopivien renkaiden valinta riippuu siitä, millainen auto on ja millainen on renkaiden käyttötarve. Puntaroi rengaskaupoilla missä ja millaisissa olosuhteissa aiot auton kanssa liikkua. Nastarengas voittaa jäisellä kelillä, vaikka erot ovatkin kaventuneetkin vuosien mittaan. Kolikon kääntöpuolena on mm. se, että nastat kuluttavat teiden pintoja, Mäkelä kertoo.

Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public marraskuussa 2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 113 henkilöä, joista autoilevia oli 923.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät