Iloa ja valoa suklaasta

Myyjä Sari Puranen kertoo, että Suklaakeräyksen alkamista oli jo osattu kysyä. Paapoon ja esimerkiksi Alajärven Optiikkaan voi vielä suklaalevyjä yrityksen aukioloaikoina.
Mainos[adrotate banner="3"]

Sairaanhoitajaksi valmistunut Suvi Piippo vietti koulutuspäivän kahvitaukoa ja mietti läheistä sairaalaa katsoessaan, että kuinka paljon sairaaloissa onkaan peloissaan olevia ihmisiä. Hän mietti myös, että miten sairaalassa oleville ihmisille saisi sanottua, että heitä ajatellaan ja toivotaan parasta.

– Mietin työkavereille, että lähtisivätkö ihmiset mukaan, jos keräisi esimerkiksi suklaalevyjä. Suklaan antaminen olisi lohduttava ja mukava ele. Työkaverit kertoivat, että lapsille on pehmolelukeräys. Illalla kotona laitoin Facebook-päivityksen, että jos sytostaattia hakeville kerättäisiin suklaata. Laitoin päivityksen myöhemmin myös julkiseksi.

MAINOS

Suklaakeräys sai lämpimän vastaanoton ja Vaasan keskussairaalaan vietiin 300 suklaalevyä vuonna 2015. Piippo mietti tuoreeltaan, että suklaalevyjä kerättäisiin Seinäjoen keskussairaalaa varten. Viime vuonna, kun Suklaakeräys järjestettiin kahdeksannen kerran, Seinäjoen keskussairaalan syöpätautien ja hematologian poliklinikoille sekä muille keskussairaalan poliklinikoille vietiin 2 755 suklaalevyä. Nyt 15. kertaa meneillään olevassa keräyksessä Etelä-Pohjanmaalla on 27 keräyspistettä ja sen lisäksi neljä suklaalähettilästä, jotka omalla panoksellaan keräävät suklaalevyjä. Keräyksiä on järjestetty myös muualla Suomessa.

Suuri merkitys

Suvi Piiposta tuntuu mukavalta, kun keräys on saanut siivet alleen – etenkin kun hänen omasta mielestään kyseessä oli vain päähänpisto. Tyytyväisyyden tunnetta lisää se, että keräystä odotetaan joka vuosi ja että Suklaakeräyksestä on tullut osittainen perinne.

– Suklaalevyllä on esimerkiksi syöpää sairastavalle paljon isompi merkitys kuin moni voi ajatella.

Jos Suklaakeräyksestä kertyy tänä vuonna iso potti suklaalevyjä, voidaan niitä jakaa myös muille osastoille, joilla on syöpää sairastavia potilaita. Tällainen osasto on esimerkiksi urologian osasto. Piipon mukaan myös muut sairastuneet voivat ottaa suklaalevyn itselleen.

Koskettaa monia

Alajärveltä Suklaakeräyksessä ovat mukana Alajärven Optiikka ja Paapo. Alajärven Optiikassa työskentelevä Minna Palomäki kertoo, että hänellä itsellään on henkilökohtainen kokemus syövästä. Hän kertoo saaneensa suklaata sytostaattihoidon yhteydessä.

– Osallistuimme viime vuonna Suklaakeräykseen. Meille tuotiin 299 suklaalevyä.

Alajärvellä myös käsityöputiikki Paapo kerää suklaita toista kertaa. Yrittäjä Anne Nenonen kertoo, että Paapo osallistuu aika paljon erilaisiin keräyksiin, esimerkkinä vaikka Turvalonkerokeräys palliatiiviselle osastolle. Tälläkin hetkellä Paapoon voi tuoda turvalonkeroita. Myyjä Sari Puranen kertoo huomanneensa, että käsityöihmisille erilaisiin keräyksiin lahjoittaminen on luontevaa.

– Jotkut olivat ehtineet kysyä Suklaakeräystä ennen sen alkua. Syöpä koskettaa lähes jokaista ja suklaa voi olla sytostaattihoidon jälkeen sellainen, jota pystyy syömään.

Suklaakeräykseen osallistuvat myös Aito-Palvelu Vimpelissä (keskiviikkoisin ja perjantaisin), Mari ja Miia sekä Kauneussalonki Marilyn Kuortaneella ja Karvalan Unski Lappajärvellä. Lahjoituspaikkoja löytyy esimerkiksi Alavudelta, Lapualta, Evijärveltä, Kauhavalta ja Seinäjoelta.

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan koronatilanne heikentynyt nopeasti
Seuraava artikkeliKaupunkilaiset ideoivat viihtyvyyttä