Bingon imu vetää edelleen

Eläkeliiton Alajärven yhdistyksen bingo kokoaa eri-ikäiset pelaajat yhteen. Juuso Mäntyniemi kertoo, että voitot kiersivät häntä tällä kerralla.
Mainos[adrotate banner="3"]

– 66, 74, 12, 17, 79, 20, kuuluttaa Keijo Pesu selkeällä äänellä Alajärven LähiABC:llä keskiviikkona.

Heti perään kuuluu jykevästi huudettu BINGO. Pesu ja Antti Laukkonen tarkistavat rivin ja voittaja palaa paikalleen kahvipaketin kanssa. Meneillään on Eläkeliiton Alajärven yhdistyksen järjestämä bingo, jota pelataan parin tunnin ajan aina keskiviikkoiltaisin.

MAINOS
Keijo Pesu on kokenut bingoisäntä ja monen muun bingoillan järjestelyihin osallistuvan eläkeliittolaisen tapaan hän tuntee pelaajia nimeltä.

Ravintolasalissa ja kabinetin puolella on hiljaista, ihmiset ovat keskittyneet pelaamiseen. Salin puolella kolme miestä vaihtaa kuulumisia keskustelemalla vaimeasti, mutta he eivät olekaan tulleet pelaamaan.

Kun joku huutaa bingon, kuuluu pelaajien keskuudessa pieni huokaus ja puheensorinaa. Voittoina on kahvipaketteja, tuotepaketteja, ostokortteja ja näin joulun alla myös kinkkuja.

Pelaajat ovat tulleet aikojen saatossa tutuiksi paitsi toisilleen, myös järjestäjille. Keijo Pesu mainitsee, että Janne voitti paketin Juhla-Mokkaa ja Tommi täydellä ruudukolla juhlakinkun.

Laajalta alueelta

Eläkeliiton Alajärven yhdistys on järjestänyt bingoa syksystä 2015 lähtien. Tuttujen tapaaminen ja pelijännityksen kokeminen eivät ole osoittaneet hiipumisen merkkejä.

Bingoon saapuu joka keskiviikko 90–120 pelaajaa. Pelaaminen alkaa iltakuudelta ja innokkaimmat ovat varaamassa paikkoja jo puolitoista tuntia ennen h-hetkeä. Suurin osa pelaajista tulee Alajärveltä, Lehtimäeltä, Vimpelistä ja Lappajärveltä.

Mutta osataanpa Alajärvelle suunnistaa bingon perässä aina Lapuaa, Nurmoa ja Ylistaroakin myöten. Tällä kerralla paikalla on reilut sata pelaajaa.

Bingo on kaikille avoin ja iso osa Eläkeliiton Alajärven yhdistyksen varainhankintaa. Toimintaa olivat käynnistämässä muiden muassa Sirpa Matintupa, Keijo Pesu, Markku Sillanpää ja Terttu Mäntyniemi.

Liudmila Hauta-aholle bingon pelaaminen kuuluu lähes jokaisen keskiviikon ohjelmaan. Juhlakinkun voittaminen sai hymyn karehtimaan suupielissä.

Yhden bingotapahtuman järjestämiseen eläkeliittolaiset valjastavat kahdeksan hengen vapaaehtoisjoukon. Bingoa pyöritetään syksystä kevääseen. Yhdistyksen väelle on esitetty toiveita, että myös kesällä pelattaisiin. Antti Laukkonen toteaa, että vapaaehtoiset tarvitsevat hengähdystauon.

Onnetar kiersi ja suosi

Bingoon osallistuu ja ovat tervetulleita kaikenikäiset pelaajat. Pöytien ääressä näkyy esimerkiksi nuoria aikuisia.

– Syysloman aikana oli lapsia pelaamassa isovanhempiensa kanssa, tietää Antti Laukkonen.

Tällä kerralla nuorisokaartia edustaa alajärveläinen Juuso Mäntyniemi, 17 vuotta. Nuorukainen ei ole ensimmäistä kertaa asialla. Hän kertoo pelaavansa koko lapun.

– Viime kerralla voitin juhlakinkun. Jos nyt tulee kinkku, tämän vuoden bingot ovat siinä.

Mäntyniemi kertoo myöhemmin, että voitot ovat olleet tänään kaukana.

Sen sijaan kurejokelaisella Liudmila Hauta-aholla on aihetta hymyyn. Hän liittyy seitsemän kilon painoisen juhlakinkun itselleen voittaneiden joukkoon. Hauta-aho kertoo käyvänsä bingossa melkein joka keskiviikko, jos ei ole muita menoja.

Bingohistoriaa on jo useammalta vuodelta. Viime vuonna hän voitti kaksi juhlakinkkua ja vuosien varrella on kohdalle osunut niin ostokortteja kuin muitakin palkintoja. Pelaaminen on hänelle, kuten monelle muullekin pelaajalle, sosiaalinen tapahtuma. Hän pelaa tutussa seurassa, jonka kanssa vaihdetaan kuulumisia ennen pelin alkua.

– Jos tulen paikalle vähän myöhemmin, muut heiluttavat käsiään ja sanovat, että täällä on sinulle paikka. Meillä on aina sama paikka.

Vaikka Alajärven keskiviikkobingon voitot eivät olekaan Antti Laukkosen mukaan suuria, sosiaalisuus vetää ihmiset yhteen ja pelaamaan bingoa. Palkinnot Eläkeliitto hankkii samassa rakennuksessa toimivasta S-Marketista.

Pelaamisessa pidetään aina kahvipaussin mittainen tauko. Tällä kerralla kahvit tarjotaan pelaajille. Antti Laukkonen kokee, että Eepee hyötyy bingoilloista, sillä moni ajoittaa kauppareissunsa bingoillan yhteyteen.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliVimpelin lukion oppilaat Lia ja Janna-Juulia palkittiin Japanin tiedekilpailussa
Seuraava artikkeliAlajärven Sotaveteraanit ry:n tarina päättyy tämän vuoden lopussa