Jamilla tutustuttiin keittiöalaan uutena ammattimahdollisuutena – ja moni sai työtä heti

Keittiömestari Janne Lääperi oli nyt toistamiseen jakamassa Jamissa aikuisopiskelijoille vuosien varrella kertynyttä tietotaitoaan alalta, joka edelleen kärsii työvoimapulasta niin isoilla kuin pienilläkin paikkakunnilla.
Mainos[adrotate banner="3"]

Jamilla järjestettiin toistamiseen Keittiöalastako minulle ammatti -koulutus, jossa alan rautainen ammattilainen, Pirkkalassa asuva keittiömestari Janne Lääperi johdatteli osallistujia kuuden viikon ajan keittiöalan saloihin.

– Keittiöalalla työtä riittää niin paljon kuin sitä jaksaa tehdä, niin isoilla kuin pienilläkin paikkakunnilla, Janne sanoo ja kuin asian vakuudeksi kertoo, että nyt kurssille tulleesta kymmenhenkisestä ryhmästä yksi työllistyi hetimmiten, parille oli jo työtä luvassa kesken kurssin ja parin muunkin kanssa tilanne siinä ja siinä – ilman alan koulutusta ja sen syvempää perehtymistä.

MAINOS

Jannen mukaan keittiöalan työvoimapula syveni koronan myötä, kun kokit hakeutuivat muille aloille, eivätkä ole palanneet. – Keittiöissä työ on rankkaa, mutta myös palkitsevaa. Kaiken tavoitteena on aina tyytyväinen asiakas.

Kurssilla mukana oli, yhden työllistyttyä välittömästi, yhdeksän aikuisopiskelijaa, joista kaksi Vimpelistä ja loput Alajärveltä. Kaikki hakeutuivat kurssille itse eikä kenelläkään ollut alan koulutusta. Kahdella oli taustallaan eri syistä kesken jääneet alan opinnot, muut tulivat täysin muilta aloilta.

– Keittiöala on hyvin laaja, ja siihen kuuluu paljon muutakin kuin ravintolakeittiöt. Vierailimme esimerkiksi Atrialla tutustumassa elintarviketeollisuuteen.

Janne kertoo, että alalla tarvitaan työvoimaa kautta linjan, mutta silti sähköpostiyhteydenotot harvoin poikivat työtä kenellekään. – Työtä haluavan pitää mennä paikalle ja tarjota vaikka työnäytettä, sillä ala hakee enemmänkin oikeita tyyppejä, kuin cv:tä. Kun oikea tyyppi löytyy, hänet voidaan myös kouluttaa itse.

Kuudessa viikossa asiaa tuli muutenkin paljon nopealla tahdilla ja koulutuksen yhteydessä pystyi suorittamaan niin hygieniapassin kuin työturvallisuuskortinkin.

Koulutuksen loppupuolella kurssilaiset saivat tilaustyön Hubi -etätyötilasta puffet -aterian valmistukseen ja lisäksi kurssin päätteeksi valmistettiin ravintola-ateria alku-, pää- ja jälkiruokineen. – Aloitimme salaateista ja päädyimme ala carteen!

Kaikessa opitussa yhteistä oli se, että Jannen mukaan kaiken keittiössä on oltava äärimmäisen puhdasta. – Keittiön pitää näyttää leikkaussalilta ja ellei se näytä, siivotaan uudelleen. Sen jälkeen käytetään puhtaita raaka-aineita, joita käsittelevät puhtaat ihmiset ja puhdas annos tarjoillaan puhtailta lautasilta.

Siivous onkin ruuanlaiton ohella keittiössä se toinen tärkeä asia, joka usein tulee nuorisoasteen opiskelijoille yllätyksenä. Aikuisopiskelijat sen sijaan suhtautuvat asiaan paremmin, koska ovat jo omissa kotikeittiöissään oppineet, ettei keittiö on myös itse siivottava.

– Meillä on ollut täällä keittiössä hyvä meininki ja täällä on opittu, että ruualla saa leikkiä ja sitä voi testata kokemuksia haettaessa. Ruokaa on maisteltu ja sitä on syöty!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliNygårdit tekevät metsäalan historiaa
Seuraava artikkeliKinkkutemppu tulee jälleen – K-market Veto mukana