0.4 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Marraskuussa seitsemän hukkunutta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan marraskuussa hukkui seitsemän ihmistä. Kaksi hukkumista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena, yksi vesiliikenteen yhteydessä ja yksi uidessa. Kolmessa tapauksessatapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-marraskuussa hukkuneiden kokonaismäärä on 82.

Alkaneen jäätalven pakkaspäivät houkuttelevat ihmisiä jäille. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa, että jääolot saattavat muuttua ratkaisevasti jopa muutaman metrin matkalla. Varautuminen ja varustautuminen kannattaa. – varaudu ja varustaudu. SUH painottaa, että turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Vanha mantra – ”järki jäällä”, toimii edelleen.

MAINOS

Tosiasia on, ettei pakkassäät tai kalenteri kerro jään kantavuudesta.

– Lumikertymät toimivat jään päällä eristeenä ja hidastavat jäiden paksuuskasvua sekä piilottavat silmälle näkyvät vaaranpaikat. Vaihtelevat sääolosuhteet, heikko jään tuntemus sekä olemattomat turvavarusteet luo otolliset olosuhteet vaaratilanteiden syntymiselle, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Miehet vaaravyöhykkeessä

SUH:n median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena. Hukkuneista 87 prosenttia on miehiä. Suurin osa tapauksista tapahtuu sisävesistöissä, ja kolmasosa tapahtumista sijoittuu Itä-Suomeen. Lisäksi huomionarvoista on, että kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa jäätalven mittaisen JääturvallisuusLähettiläät-kampanjan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta turvallisesta jäällä liikkumisesta. Kampanjassa asiantuntijat jakavat arvokasta tietoa ja vinkkejä turvalliseen jäällä liikkumiseen. JääturvallisuusLähettiläät -kampanja on osa SUH:n laajempaa pyrkimystä edistää vesi- ja jääturvallisuutta Suomessa, ja se tarjoaa yleisölle mahdollisuuden oppia ja keskustella jääturvallisuudesta asiantuntijoiden kanssa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät